Asuminen

Toimiston väki testasi siistijän työn jälkeä oudolla keinolla – siivoojan pila lopetti kiusan kuin seinään

Julkaistu:

Siivous
Siivoojille viritetyt ”ansat” ja huono käytös ovat tuttuja Ilta-Sanomien lukijoille. Ammattilaiset avautuvat työstään, jossa ei aina saa arvostusta osakseen.
Kohtaavatko ihmiset huonoa käytöstä työssään asiakkailta?

Tällaisen johtopäätöksen voi tehdä, kun kuuntelee kuvataiteilija ja maisteriopiskelija Milja-Liina Moilasen, 29, tarinaa. Moilanen kertoi viime viikolla Me Naisille ja Ilta-Sanomille kohdanneensa alentavaa käytöstä ja alistavaa kohtelua työssään siivoojana.

Moilaselle tuli järkytyksenä se empatiakyvyttömyys, jota hän kohtasi keski- ja yläluokan paikoissa.

– Näillä ihmisillä on ehkä alistettu olo omassa elämässään, ja sitä puretaan muihin. Se näkyi vallankäyttönä: töykeytenä, huomiotta jättämisenä ja passiivis-aggressiivisina lappuina, Moilanen kommentoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Raha-ansalla testattiin rehellisyyttä

Milja-Liina Moilasen kokemukset saivat Ilta-Sanomien lukijoilta osakseen sekä ihmetystä että ymmärrystä.

Erityisesti alalla olleet tai yhä siivoojan työtä tekevät kertoivat, että Moilasen kokema huono käytös oli tuttua.

”Kyllä kuulostaa tutulle siivoojan ajatukset. Ne kenellä on varaa ja suuret asunnot, ovat itsekkäämpiä ja tyytymättömämpiä asiakkaita. Vahtivat takana kytäten ja hidastaen siivousta, neuvoen tai huomautellen sitä ja tätä”, kommentoi eräs lukijoista.

Siivoustyötä tehneillä oli kokemusta myös ansoista, joista Moilanen jutussa kertoi. Ansoilla Moilanen tarkoitti vaikkapa hiusta tai pikkuesinettä, joka jätettiin pesualtaan taakse tai sängyn alle tahallaan. Näin asiakas pääsi testaamaan, onko siivooja tehnyt työnsä huolellisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siivoojan työtä 40 vuotta tehnyt Ilta-Sanomien lukija tunnisti ilmiön.

”Entistä enemmän työpaikoilla on lisääntynyt ’ansojen’ tekeminen, kun yks jos toinenkin haluaa testata, siivotaanko kunnolla. Klemmarit ovat helpoin testi.”


Yksi lukijoista kertoi siskostaan, joka oli aikoinaan tehnyt siivoustyötä konttorissa.

”Siellä oli aina jätetty sokeripala pöydänjalan viereen. Aikansa sisko nosti palan pois, mutta kun se ilmestyi aina uudestaan, siskoni piirsi palalle silmät ja suun ja laittoi sen takaisin. Eipä näkynyt enää palaa sen jälkeen.”

Eräs toimistossa siivonnut kertoi, että raha-ansalla haluttiin testata hänen rehellisyyttään.

”Välillä löysin puheenjohtajan huoneen lattialle ’pudonneita’ rahoja. Testattiin olinko rehellinen, vai laitoinko rahat taskuuni. Jätin ne aina keskelle johtajan työpöytää. Tätä tapahtui noin kerran kuussa.”

Huonoa ja alentavaa käytöstä

Osa siivoojista oli kohdannut työssään myös huonoa tai alentavaa käytöstä.

”Joillakin ihmisillä on tarve ylentää itsensä siivoojan rinnalla. Todellakin näin näitä reppanoita, jotka usein edustivat toimistojen tusinaporukkaa, yleensä naisia. Nykyisenä mielenterveysammattilaisena osaan nähdä tuon käytöksen syitä. Silloin otti ennemminkin päähän”, 30 vuotta alalla ollut ex-siivooja kertoo.

Eräässä virastossa työskennellyt kertoi puolestaan kokeneensa huonoa käytöstä korkeammissa asemissa olleilta. Turhia valituksia työn jäljestä tuli muun muassa parisuhdeterapeutilta, pikkupomolta ja paikan johtajalta. Töissä saatettiin muun muassa käydä kävelemässä vasta putsatulla lattialla loskaisilla kengillä ja tehdä valitus, jos lattiaa ei luututtu toiseen kertaan.

”Tavalliset rivityöntekijät, muun muassa sihteerit, olivatkin sitten puolestaan ystävällisiä, puheliaita ja tyytyväisiä työhöni. Outoa, vai mitä?”

Alalla jo lopettanut ei muistellut työtään lämmöllä.

”Ikinä en ole missään työssä kokenut niin alistavaa kohtelua, vähättelyä, kiusaamista ja tyhmänä pitämistä, kuin ollessani siivoojana. Valitettavasti monet elämässä helpolla päässeet kohtelevat siivoojia kuin jotain palvelusväkeä tai orjia. Osittain on kyse myös siitä, että ihmiset haluavat kokea ylemmyydentunnetta. Helpoin tapahan on alistaa jo entuudestaan heikommassa asemassa olevaa.”

Virheistä oppii

Kommenttien joukosta löytyi onneksi myös niitä, jotka olivat tehneet siivoojan työtä pitkään ilman suurempia ongelmia.


”Itse olen ollut siivooja päälle kymmenen vuoden ajan. Ainahan joukkoon mahtuu valittajia, niin asiakkaita kuin työntekijöitä. Itselleni reklamaatioita on tullut harvakseltaan ja nekin vain alkuvuosina. Jokaisesta huomautuksesta, jonka on asiakkaan puolesta saanut, olen oppinut vain paremmaksi siivoojaksi.”

Oletko sinä kohdannut työssäsi huonoa käytöstä? Kommentoi alle!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt