Asuminen

Ethän tee yleisintä virhettä takan kanssa? Yksi näky on nuohoojalle turhan tuttu

Julkaistu:

Takka
Takkatulen lämmöstä voi nauttia täysin siemauksin, kun muistaa huolehtia muutamasta tärkeästä seikasta.
Moni suomalainen nauttii talvipakkasten paukkuessa kotonaan takkatulen lämmöstä. Takan käyttöön liittyy kuitenkin monia huomioitavia asioita, joilla voi säästää niin luontoa kuin rahaa, mutta myös ehkäistä tulipaloriskiä.

Nuohousalan keskusliiton toimitusjohtaja Hannu Murtokare kehottaa olemaan tarkkana, kun takka otetaan käyttöön ensimmäisten pakkasien saapuessa.

– Kun takka otetaan ensimmäisiä kertoja käyttöön kylmällä ilmalla, niin kannattaa ottaa rauhallisesti ja lähteä liikkeelle pienillä puumäärillä. Jos aloittaa shokkilämmityksellä, niin vaarana on, että tulisijan tai savupiipun rakenteet saattavat vaurioitua.

Murtokare muistuttaa, että suurin luontoa kuormittava virhe on polttaa takassaan roskia tai muovijätteitä. Samalla tulee kuormittaneeksi myös omaa takkaansa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Roskat tai muovijätteet eivät kuulu tulipesään. Joissain elintarvikepakkauksissa on merkintä siitä, että ne voisi hävittää polttamalla, mutta se tarkoittaa lähinnä isoja polttolaitoksia, ei oman kodin tulipesää, Murtokare muistuttaa.


Myös ”kitupolttaminen”, eli vähähappinen palaminen, saattaa koitua kohtalokkaaksi.

– Yksi yleisimpiä nuohoojan kohtaamia ongelmia on se, että ei ole poltettu kuivaa ja puhdasta puuta riittävällä vedolla, jolloin aiheutetaan nokeentumista, Murtokare kertoo.

– Palamisjätettä kertyy tulisijan kanavistoihin ja piippuun. Kun sitä kertyy tarpeeksi, vaarana on nokipalo, eli piipun reunoihin kiinnittynyt palamisjäte voi syttyä, Murtokare kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yleisin ongelma, johon nuohooja työssään törmää

Murtokare kertoo, että yleisin nuohoojan kohtaama ongelmatilanne on takka, jota ei ole nuohottu ja huollettu tarpeeksi usein. Takan säännöllisellä nuohoamisella ja huollattamisella voi kuitenkin säästää pitkän pennin.

– Ammattilaisen arvio on tärkeää siksi, että nuohooja tarkistaa nuohouskäynnin yhteydessä tulisijan ja savuhormien paloturvallisuuden. Vakituisesti asuinkäytössä olevissa asunnoissa tulisi kutsua nuohooja paikalle kerran vuodessa, vapaa-ajan asunnoissa kolmen vuoden välein.


Onneksi takan polttaminen ei kuitenkaan ole tähtitiedettä, vaan muutamilla hyvillä kikoilla pääsee jo pitkälle.

– Riittävällä vedolla kun polttelee kuivaa ja puhdasta puuta niin pääsee varsin hyvään tulokseen, Murtokare muistuttaa.

Näppärä kikka takan vetoisuuden tarkistamiseen

Takan vetoisuuden ennen sytyttämistä voi tarkistaa näppärällä kikalla: vie sytyttimen liekki tuliaukon suulle kun savupelti on auki. Jos liekki kääntyy tulisijan pesää kohti, on veto siinä vaiheessa, että sytyttäminen voidaan tehdä.

Vedon aikaansaamista voi myös parantaa avaavalla savupellin jo hyvissä ajoin ennen ensimmäistä sytyttämistä.

– Tulisijan tulee saada tarpeeksi ilmaa, jotta se toimii oikein ja turvallisesti ja mahdollisimman puhtaasti. Lopuksi täytyy muistaa, että hiilloksen tulee olla täysin sammunut, ennen kuin pellit laitetaan kiinni. Näin estetään myös häkäonnettomuudet.

Lisäksi pitkän linjan nuohoojamestari Isto Rantasella on yksi niksi, joka saattaa unohtua joskus kokemattomiltakin takanpolttelijoilta.

– Takan edustalle tulisi muistaa aina laittaa lentelevien kipinöiden varalta suojus, niin sanottu eduslasi. Se on yksi keino ehkäistä tulipalojen syttymistä, Rantanen muistuttaa.

Kuiva puu on paras valinta

Puita valittaessa kannattaa huomioida, että kosteiden puiden polttaminen käy paitsi luonnon, myös kukkaron päälle.


Nyrkkisääntö on simppeli: mitä kosteampi puu on, sitä enemmän siitä höyrystyy palaessa vettä. Mitä enemmän vettä höyrystyy, sitä vähemmän puut tuottavat hyödynnettävää lämpöä.

Polta siis ainoastaan kuivaa ja puhdasta puuta maksimoidaksesi niiden hyödyn. Syttymisen helpottamiseksi tuo puut sisälle 1–2 vuorokautta ennen käyttöä, jotta niiden pinta ehtii lämmetä ja kuivua.

Säilytä siis polttopuusi kuivassa ja ilmavassa varastossa, mutta älä missään olosuhteissa ulkona räystään alla paloturvallisuusriskin vuoksi. Puita ei saa säilyttää sisällä asunnossa mahdollisten sieni-itiöiden ja paloturvallisuuden vuoksi.

Lähde: Helsingin Seudun ympäristöpalveluiden Opas puunpolttoon

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt