Asuminen

Hopeaesineet, joista maksetaan huutokaupassa tuhansia euroja – nämä perintöhopeat sinunkin kannattaa käydä läpi

Julkaistu:

Hopea
Ratsaa kaappisi ja käy läpi perintöhopeat. Sieltä voi löytyä hopeaesine, jolle on kysyntää huutokaupoissa.
Kun olin lapsi, mummon hopealusikat nostettiin esille tavallista parempien juhlien kunniaksi.

Näin voi olla vieläkin, mutta tämän lisäksi hopeaesineitä näkyy nykyisin myös modernin sisustuksen elävöittäjinä. Esimerkiksi aidot hopeiset kynttilänjalat tuovat nykykotiin ripauksen historiaa, sielua ja arvokasta tunnelmaa.

Jälleenmyyntiinkin hopeaesineet kelpaavat. Kurkistus esineen pohjaan siis kannattaa. Keräilijät etsivät hopeaesineitä, jotka on leimattu.

Arvohopeaa on peritty paljon

Hyvin vanhojen hopeaesineiden löytyminen suomalaiskodeista ei ole yleistä. Satunnaisesti meiltä voi löytyä vielä 1600-luvun hopeaesineitä, mutta kirkkohopeita ja museoissa olevia esineitä lukuun ottamatta sen vanhempaa hopeaesineistöä ei Suomessa juurikaan ole.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yleisintä on, että perintökaappien kätköistä löytyy hopeaa, jota tuli Suomeen venäläisten emigranttien mukana 1900-luvun alussa. Tavallisimpia löytöjä ovat aterinsetit, joita on saatettu osituksissa jakaa sukulaisille.

– Hopeaesineitä on siis levinnyt laajalle, sillä arvohopeaa on peritty paljon. Miellyttäviä yllätyksiä kodeista voi löytyä etenkin Venäjän keisarikunnan viimeisiltä vuosilta, Huutokauppa Hagelstamin intendentti Tuomas Rossi kertoo Ilta-Sanomille.

Löytöjen joukossa voi olla tavanomaisempia aterinsettejä tai aina mielenkiintoisia kynttilänjalkoja, hopeaosilla koristeluja kristallikaatimia tai viinapikareita.

– Erityisesti emalihopean parista voi löytyä tosi kovia yllätyksiä. Mestarien, kuten pääsiäismunista tunnetun Fabergén arvostus on kansainvälisestikin tosi korkea.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kysyntä erikoisimmille venäläisille hopeaesineille, esimerkiksi koristemunille, koruille, kousille ja vodkapikareille, on edelleen kohtalaisen hyvä, etenkin jos suosiota vertaa kotimaisen hopean kysyntään.

Ottajia löytyy myös vanhaan kahvikulttuuriin kuuluville esineille, kuten sokerikoille, makeistarjottimille ja kahvikannuille.

Suunnittelija voi olla yllätys

Huutokaupan intendentille iloisimpia arviointeja ovat tilanteet, jossa asiakkaalle tulee täytenä yllätyksenä, että hopeaesine onkin kuuluisan suunnittelijan kädenjälkeä.

– Asiakas ei aina tiedä lainkaan, että hänellä on ollut vaikkapa Fabergén esine. Nämä ovat iloisia, myönteisiä juttuja, Rossi sanoo.

9 hopeaesinettä, joista on maksettu huutokaupassa satoja ja jopa useita tuhansia euroja:


Osittainen lähde: Maria-Ekman Kolari ja Merja Asikainen: Antiikkia, ostajan opas (2017)

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt