Asuminen

Taru Jussila tekee etätöitä mökiltä – Helsingissä hän asuu kaksiossa, mutta Villa Tarula Keuruulla on unelmien täyttymys

Julkaistu:

Etätyömökki
Viestintäjohtaja Taru Jussila tekee yhden päivän kuussa töitä mökillään Keuruulla. Toinen koti on kerrostalokaksio Helsingissä, mutta Villa Tarula on ykkönen.
Suomen Yrittäjien viestintäjohtajan Taru Jussilan etätyöpäivät Keurusselän rannalla alkavat samaan aikaan kuin Helsingissäkin, mutta Keuruulla töitä edeltävät rutiinit sujuvat verkkaisammin.

Mitä Jussilan kultaiseennoutajaan Rasputiniin tulee, Rasputin nauttii todennäköisesti enemmän aamuista Ranta-Keuruulla. Kaupunkimiljöössä Rapsu ja sen emäntä vain pyörähtävät koirapuistossa, mutta Keuruulla tehdään varhaisia metsälenkkejä.


Jussila pitää etätyöpäivän keskimäärin yhtenä perjantaina kuukaudessa. Tuolloin hän ajaa jo edellisenä iltana kolmisen tuntia Helsingistä Keuruulle. Aiemmin yrittäjänä hän suhasi Keuruun ja pääkaupunkiseudun väliä tiuhemminkin.

– Ennen etäpäivää laitan paikat kuntoon ja tsekkaan, että ympärilläni ei ole miljoonaa tekemätöntä kotihommaa. Mutta kyllä etäpäivät sopivat erinomaisesti esimerkiksi pyykkikoneen pyörittämiseen työn ohessa, Jussila sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

Sielunmaisemani on ollut aina täällä Keurusselällä.”

Alaisilleen vajaan parinkymmenen hengen tiiminvetäjä suo etätyötä enemmän kuin itselleen. Työtiimi kokoontuu Whatsappissa virtuaaliryhmänä joka aamu.

– Kyse ei ole kyyläämisestä, mutta on hyvä, että kaikki pysyvät kärryillä siitä, missä kukakin on ja mitä muut tekevät. Samalla vältämme päällekkäisyydet.


Mieluisassa miljöössä työtkin sujuvat

Jussila uskoo, että monet tehtävät sujuvat parhaiten miljöössä, joka on tekijälleen mieluisin.

– Kyse on luottamuksesta. Niin kauan kuin luottamusta on, etätyö on erittäin hyvä muoto silloin, kun työprosessi ei vaadi läsnäoloa eikä luottamuksellisten tietojen jakamista pilvipalveluiden kautta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimiehenä Jussila haluaa olla itse mahdollisimman hyvin tavoitettavissa. Töissä hän ei ottanut käyttöönsä edes hänelle kaavailtua työhuonetta.

– Haluan johtaa joukkoja edestäpäin, joten teen hommia neukkarin pöydän äärellä tai yhteistilojemme sohvalla.


Helsingissä hän ei pidä etätyöpäiviä – tai korkeintaan silloin, kun osa päivästä kuluu palavereissa kodin suunnalla.

– Keuruulla saattaisin pitää etäpäiviä useamminkin, mutta poikani koulu on Helsingissä.

Kun Villa Tarula valmistui kuusi vuotta sitten, Jussila oli säännöllisesti Keuruun ja Helsingin väliä suhaava yrittäjä. Työtilanteen muuttuessakin oli kuitenkin selvää, että ykköskoti säilyy Keski-Suomessa.

– Sielunmaisemani on ollut aina täällä Keurusselällä.


Helsingissä riittää kaksio

Helsingissä asutaan kompaktisti kerrostalokaksiossa, ja Villa Tarulassa Jussila viettää viikonloput ympäri vuoden.

Taru Jussilalla oli vuokramökki lähellä lapsuusmaisemiaan jo ennen vuonna 2013 valmistunutta ykköskotiaan.

 

Etäpäivät sopivat erinomaisesti esimerkiksi pyykkikoneen pyörittämiseentyön ohessa.”

Hän iski silmänsä vuoden 2008 Porin Reposaaren vapaa-ajanasuntomessuilla virtaviivaiseen, isoikkunaiseen talomalliin ja päätti rakennuttaa itselleen vastaavan vielä jonain päivänä.

– Sen täydellisen unelman suhteen vastaan tulivat rakennusmääräykset, hankaluus ja hinta, Jussila sanoo Kohtaus-nimisestä Kannustalo-mallista.

Se valittiin jopa New Yorkin modernin taiteen museossa MoMassa järjestettyyn maailman parhaiden valmistalojen näyttelyyn.

Villa Tarulan päärakennus on noin sadan neliön laajuinen. Silmiinpistävää rakennuksessa ovat seinien laajuiset ikkunat, joiden kautta taloon suorastaan tulvii valoa.


Terassia ja laituria riittää

Kapealla, mutta pitkällä rinnetontilla on myös yhdistetty vierastalo ja autotalli sekä saunamökki. Kaikki julkisivut on tehty puusta.

Jussila suunnitteli itse tontin lähes viidensadan neliön kokoiset terassialueet sekä terassien ja päärakennuksen ulkopuolisen valaistuksen.

Komeus huipentuu yli kolmekymmentä metriä pitkään laiturisiltaan.

– Ranta on laiturin alkupäässä tosi matala, mutta syvenee uimahyppykelpoiseksi.


Päärakennuksen terassi on koko talon mittainen, ja terassin järven puoleista osiota reunustavat pitkät penkit.

Talon rakennusvaiheessa Jussila pystyi viettämään päivät rakennuksella ja illat töissä. Intensiivivaihe kesti viitisen kuukautta.

Nykyarjessa vastaan tulee välillä hetkiä, jolloin talon ylläpito vaatii apuvoimia.

– Äitini asuu parinkymmenen kilometrin päässä, joten tarvittaessa hän käy tsekkaamassa paikkoja, ja vaativimmissa käytännön hommissa auttavat parhaan ystäväni isä Pekka ja täkäläinen sähköalanyrittäjä Kyösti, Jussila kertoo.