Asuminen

Haaveissa kakkoskoti auringossa? Tämän verran asuminen oikeasti maksaa Espanjassa

Julkaistu:

Espanja
Puolet vuodesta auringon alla, puolet rakkaassa koto-Suomessa – tai kirjat kokonaan Espanjaan. Unelma kakkoskodista ulkomailla syrjäyttää monella mökkihaaveet.
Mitä Espanjaan muuttaminen, vaikka osaksi vuotta, suomalaiselta vaatii? Tarvitaanko leveää kukkaroa ja täydellistä kielitaitoa, vai riittääkö, että aurinkoon lennähtää ilman huolellista suunnittelua?

Vastaukset Espanjaan muutosta antaa Ilta-Sanomille Lomakoti ulkomailta -yrityksen toimitusjohtaja Minna Laine ja Olé-lehden päätoimittaja, Espanjassa itsekin asuva Katia Westerdahl.

Mitä se maksaa?

Ensimmäisenä Espanjan kodista haaveilevalle tulee tietysti mieleen raha. Kuinka paljon ylimääräistä pitää olla, että unelmoinnin voi lopettaa ja ryhtyä sanoista tekoihin?

Espanjan asuntokauppaa vuosia seurannut toimitusjohtaja Minna Laine kertoo, että hintataso vaihtelee alueittain.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aurinkorannikko on Costa Blancaa kalliimpi.

– Keskimäärin suomalaiset maksavat asunnosta Espanjassa 150 000–250 000 euroa, Laine kertoo.

Hinnat kasvavat, jos kaavailee kakkoskodikseen uudiskohdetta.

Edullisimmillaan uuden yhden makuuhuoneen huoneiston, eli suomalaisittain kaksion, saa Aurinkorannikolta noin 150 000 eurolla. Vastaavien käytettyjen asuntojen hinnat alkavat 130 000 eurosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Costa Blancalla hinnat ovat edullisempia.

– Esimerkiksi Torreviejan kaupungista löytyy paljon vaihtoehtoja alle 100 000 eurolla, Laine huomauttaa.


Asunnon kauppahinnan päälle tulee muita kuluja, jotka eivät näy myyntihinnoissa.

Jälleenmyyntikohteen varainsiirtovero on suosikkikohteissa yleensä 8– 10 prosenttia, uudiskohteen arvonlisävero 10 prosenttia ja leimavero 1,5 prosenttia.

Kuluja syntyy myös muun muassa notaarin käytöstä, kauppakirjan käännöstöistä, lakimiehen tai asianhoitajan maksuista, kiinteistörekisterikuluista ja vesi- ja sähkösopimuksen avaamisesta.

Miten asuntokauppa eroaa Suomesta?

Asuntokauppa Suomessa ja Espanjassa eroaa jonkin verran toisistaan.

Jälleenmyyntiasunnoista ei ole useinkaan tarjolla pohjakuvia, ja Suomessa asuntokauppaan oleellisesti kuuluvaa isännöitsijätodistusta ei ole saatavilla, sillä Espanjassa kaikki myytävät asunnot ovat kiinteistöjä.

Suomessa usein käytettyä kuntotarkastajaa käytetään asuntokaupan apuna Espanjassa harvemmin. Palveluja tarjoavia yrityksiäkään ei ole paljon.

– On myös varmistettava, että kuntotarkastaja osaa asiansa, sillä myyjä saattaa vedota asiantuntijan läsnäoloon kiistäessään virheen, Laine huomauttaa.

Kuka voi muuttaa?

Olé-lehden päätoimittaja Katia Westerdahl ei pelottele suomalaisia kauhukuvilla, vaan kehottaa rohkeasti kokeilemaan, miltä asuminen Espanjassa tuntuu.

Maa, jossa aurinko paistaa ympäri vuoden ja elinkustannukset ovat Suomea halvemmat, on alkanut kiinnostaa eläkeläisten lisäksi myös nuoria suomalaisia, jotka tulevat Aurinkorannikolle tekemään töitä tai perustamaan yrityksiä.

Täydellistä kielitaitoakaan ei tarvita, sillä etenkin Aurinkorannikolla pärjää monissa paikoissa jopa suomen kielellä.

– Alueella on suomalaisia tiedotusvälineitä, joten uutispimennossakaan ei tarvitse olla. Useita päivittäisasioita voi hoitaa suomen kielellä. Lisäksi on olemassa asiantuntevia asiointitoimistoja, jotka hoitavat asiat puolestasi, Westerdahl kertoo.


Mikään Suomi varmalla auringonpaisteella Espanja ei kuitenkaan ole. Maahan kannattaakin muuttaa sopivan rennolla otteella, turhat valitukset unohtaen.

– Vanhojen talojen äänieristys on huono ja maassa vietetään yhä siestaa, Westerdahl luettelee asioita, jotka voivat ihmetyttää maahan muuttaneita.

Jopa elekieli on Espanjassa niin erilainen, että pieni näyttelijänkoulutus voi olla ennen muuttoa paikallaan. Oikealla asenteella maassa pärjää varmasti.

Mitä asuminen maksaa?

Kakkoskodin pitäminen ei ole ilmaista, mutta Suomea edullisempaa se on.

– Espanjassa kerros- tai rivitalossa asuvat maksavat yhteisten alueiden, kuten allasalueen, käytävien, hissin ja kuntosalin ylläpidosta comunidad-maksua, joka on noin 80 euroa kahden makuhuoneen asunnosta. Taloissa, joissa on kattavat palvelut asukkaille, voi maksu olla yli sata euroa, Laine kertoo.

Lisäksi asukkaan tulee varautua jätemaksuihin, kunnalliseen kiinteistöveroon, ei-residentin tuloveroon, vakuutukseen sekä sähkö- ja vesimaksuihin.

Näin pääset alkuun

Asuntokaupoille ei kannata lähteä ensimmäisen onnistuneen lomamatkan jälkeisessä huumassa, vaan pidempään asiaa pohtien ja eri alueisiin tutustuen.

Tietoa ulkomailla asumisesta saa esimerkiksi Helsingin messukeskuksessa järjestettävistä Koti ulkomailla -tapahtumista, sosiaalisen median ryhmistä ja asuntoportaaleista. Asunnonvälitysportaaleja ovat muun muassa Kyero, Spainhouses ja Fotocasa.

Korjattu juttuun oikea muoto Lomakoti ulkomailta 3.12. klo 10.56.


Muista nämä:

  • Espanjassa asunto-osakkeen osto on aina kiinteistökauppa.
  • Käytä puolueetonta ostajan edun valvojaa lakimiestä tai asiainhoitotoimistoa.
  • Ostajan ei tarvitse olla mukana kaupanteossa. Valtakirjan antaminen paikalliselle lakimiehelle tai asianhoitotoimistolle riittää.
  • Varaudu siihen, ettei suomalainen pankkisi hyväksy lainan vakuudeksi ulkomaista asuntoa. Espanjalaiset pankit rahoittavat ulkomaalaisten asuntohankintaa noin 50–80 prosenttia asunnon vakuusarvosta. Pankissa asiointiin kannattaa varata hieman enemmän aikaa kuin Suomessa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt