Asuminen

Alle puolet suomalaisista on testannut palovaroittimensa – nämä ohjeet voivat pelastaa henkesi

Julkaistu:

Paloturvallisuus
Yksinkertainen ohje voi pelastaa henkesi. Lue tästä, miten palovaroitin testataan.
Suomalaisista vain alle puolet on testannut palovaroittimensa toimintakunnon, selviää turvallisuusyritys Verisuren selvityksestä*.

Yritys kertoo tiedotteessa, että vain puolet, eli 45 prosenttia suomalaisista on testannut palovaroittimensa suositusten mukaan.

Palovaroitin tulisi testata kerran kuussa.

Toimimaton palovaroitin on riski onnettomuustilanteissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pelastusopiston tilaston mukaan viime vuonna kodeissa ja muissa asuinrakennuksissa sattuneissa tulipaloissa vain noin kolmasosassa oli toimiva palovaroitin.

– Palovaroittimen tehtävä on havahduttaa paloon ja herättää myös nukkuvat. Varoitin antaa pari minuuttia pelastautumisaikaa, ja nämä minuutit voivat olla ratkaisevia. On erittäin tärkeää, että kotona on toimiva palovaroitin, kertoo tiedotteessa turvallisuusasiantuntija Tommi Heinimo Verisurelta.

Palovaroitin on ollut kodeissa ja muissa asuinrakennuksissa pakollinen vuodesta 2000 lähtien.

Niitä tulee olla lain mukaan vähintään yksi kappale asunnon jokaista 60 neliömetriä kohti, ja jokaisessa kerroksessa tulee olla oma palovaroitin. Lisäksi on suositeltavaa, että varoitin löytyy jokaisesta huoneesta, jossa nukutaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Palovaroitin tulisi vaihtaa uuteen 5–10 vuoden välein.


Erityisen usein palovaroitin puuttuu nuorten kodeista: 18–29-vuotiaista jopa viidesosalla (20 %) ei ole kodissaan riittävästi palovaroittimia tai he eivät ole asiasta varmoja. Samassa ikäryhmässä myös palovaroittimien kunnosta huolehtiminen on retuperällä. Vain neljännes (26 %) nuorista on testannut palovaroittimen toiminnan viimeisen kuukauden aikana. Yli 60-vuotiaista testin on tehnyt kolme viidestä (61 %).

Testaa palovaroittimesi

Paloturvallisuusviikko-sivusto opastaa, miten yksinkertaista palovaroittimen testaaminen on.

Tee siis näin:

Toimintakunto kokeillaan painamalla laitteessa olevaa testinappia. Kun nappia painetaan, toimivasta palovaroittimesta kuuluu kova ääni.

Tee testi, vaikka paristo olisikin uusi, sillä palovaroittimeen tai paristoon voi tulla vika. Testauksesta on sekin hyöty, että se aktivoi varoitinta ja paristoa. Varsinkin kylmillään olleessa tilassa, kuten mökillä, asuntovaunussa tai veneessä, palovaroitin saattaa mennä epäkuntoon, paloturvallisuusviikko.fi-sivuilla kerrotaan.

Varoittimen testaus kertoo pariston toiminnasta, mutta ei sitä, tunnistaako varoitin savua. Varoittimen testaamista savulla ei kuitenkaan suositella, sillä jokainen savuhiukkanen likaa varoitinta ja vähentää sen toimintaikää.

Kuuluuko palovaroittimesta noin minuutin välein kuuluva piippaus? Se kertoo pariston heikkenemisestä. Pelkkä vilkkuva valo ei takaa, että varoitusääni toimii.

*Tutkimuksen toteutti Verisure Oy:n toimeksiannosta YouGov Finland. Tutkimus toteutettiin 15.1.–17.1.2018 YouGovin kuluttajapaneelissa. Kyselyyn vastasi 1006 yli 18-vuotiasta suomalaista. Sekä lähtöotos että lopullinen vastaajajoukko painotettiin suomalaista aikuisväestöä edustavaksi iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan.

Paloturvallisuudesta huolehtimisessa parantamisen varaa

  • Alle joka toinen (45 %) suomalainen on testannut palovaroittimensa toimivuuden suositusten mukaisesti.
  • Mitä nuorempi vastaaja, sitä enemmän kodin paloturvallisuudessa on puutteita. Nuorista 18–29-vuotiaista varoittimia ei ole tarpeeksi 13 %:lla ja 7 % ei osaa sanoa.
  • Vain harva nuorista 18–29-vuotiaista on testannut palovaroittimien toimivuutta suositusten mukaisesti. Varoitin on testaamatta jopa 69 %:lla nuorista.
  • Yli 60-vuotiaista palovaroitin on testaamatta 38 %:lla.
  • Vaikka kotona olisi joskus ollut tulipalo, viidesosalla (21 %) ei silti ole riittävästi palovaroittimia.
  • Myös tulipalon kokeneista vain puolet (51 %) on testannut palovaroittimen toiminnan viimeisen kuukauden aikana.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt