Kokosimme yhteen neljä kiinnostavaa pikkukotia, jotka kulkevat tarvittaessa paikasta toiseen.
Mantelinmuotoisessa Luomukodissa on 13 neliötä
Koti mukaan ja menoksi.
Ilta-Sanomat uutisoi kesällä pääkaupunkiseudulta kotoisin olevasta Toni Goltzista, 33, jonka mantelinmuotoinen Luomukoti kulkee tulevaisuudessa miehen matkassa sinne, minne mies haluaa.
Goltzin suunnittelema Luomukoti on henkilöauton perässä kulkeva asunto, jonka muoto muistuttaa mantelia. Ulkovuorausmateriaalina toimii kuusipäre ja lämpökäsitelty mänty. Eristeenä käytetään kotimaista hamppua.
Tilaa liikkuvassa kodissa on riittävästi, noin 13 neliötä. Huonekorkeus on 2,8 metriä.
Luomukodin ulkovuorausmateriaalina toimii kuusipäre ja lämpökäsitelty mänty.
Kun Ilta-Sanomat jututti Goltzia viime kesänä, koti oli vielä keskeneräinen. Nyt tilanne on toinen: valmista on parin kuukauden päästä.
– Talo on nyt kokonaan eristetty hampulla, väliaikainen lämmityspatteri pitää taloa hyvin lämpimänä, ikkuna ja ovi on asennettu. Sisällä odottavat vielä seinien ja katon pintamateriaalin asennus sekä wc:n, keittiön ja oleskelualueen tekeminen, Goltz täsmentää.
Kun Luomukoti on valmis, Goltz aikoo jakaa vapaan elämän ilosanomaa eteenpäin.
– Seuraavaksi keskityn Luomukoti-talojen myyntiin, mies kertoo.
Talo, jonka kokoa voi kasvattaa myöhemmin
Myös perinteisemmät talovalmistajat ovat suunnitelleet koteja, jotka perustuvat pieneen tilaan ja liikuteltavuuteen.
Tällaisia, siirreltäviä minitaloja valmistaa esimerkiksi Carpe Team Oy. Pienimmillään Porvoossa valmistuvat Kontu-minitalot ovat 20 neliön kokoisia. Kontu valmistetaan moduuleista, joita voi yhdistellä toisiinsa. Kodin kokoa voi siis kasvattaa myös myöhemmin.
Moduulikotien raaka-aineena käytetään suomalaista massiivipuuta eli CLT:tä. Kestävä materiaali mahdollistaa myös liikutettavuuden. Tarpeen mukaan Kontu on helppo siirtää paikasta toiseen.
Porvoossa valmistuvat Kontu-minitalot ovat pienimmillään 20 neliön kokoisia.
Pikkukotiin mahtuu kaikki tarvittava, esimerkiksi kylpyhuone pesukoneineen ja suihkukaappeineen sekä pieni keittonurkkaus.
– Kontu-talot taipuvat moneen, vaikkapa saunamökeiksi, pihamökeiksi tai talousrakennukseksi. Näitä pienimpiä, 20 neliön kokoisia rakennuksia on tehty joitakin. Eniten on silti kysytty pikkuisen alle 50 neliön kokoisia malleja, Carpe Team Oy:n Kari Karjalainen kertoo Ilta-Sanomille.
Liikuteltavien minikotien haasteena on lainsäädäntö.
Minitalot eivät ole varsinaisesti omakotitaloja, sillä rakennusmääräysten mukaan omakotitalon minimikoko on 50 neliötä. Ongelmaksi muodostuukin pieni koko.
Joissakin kunnissa tontin minimirakennusoikeus voi olla sen verran suuri, että pikkutalon rakentaminen ei ole mahdollista.
– Sanotaan, että tontille pitää rakentaa vähintään 150 neliötä, Karjalainen sanoo.
Monissa kunnissa on kuitenkin herätty siihen, että kaikki eivät halua isoa taloa. Karjalaisen mukaan pikkukodin voi tietyissä paikoissa rakentaa, kun tontit on kaavoitettu niille sopiviksi.
– Jokainen joutuukin selvittämään itse, minkälainen lupaprosessi on edessä. Sanomme asiakkaille, että kannattaa marssia oman kunnan rakennusvalvontaan kysymään, onko tämä mahdollista, Karjalainen kertoo.
Liikuteltava huvila sopii eri elämänvaiheisiin
Liikuteltava asunto sopii itse asiassa monenlaisiin tarpeisiin, muuttovalmiisiin koteihin erikoistunut ThermaKoti-yritys kertoo. Yrittäjä Kai Kiiskilä täsmentää Ilta-Sanomille, että siirreltäviä rakennuksia voi käyttää monipuolisesti vaikkapa rakennusalalla parakkina tai matkailualalla hotellina.
Kysytyin ThermaKodin siirreltävistä asumuksista on kuitenkin Huvila, elämän eri vaiheisiin suunniteltu siirrettävä asunto.
ThermaKoti Huvilan ajatuksena on, että tänään rakennus voi toimia huvilana, myöhemmin vaikkapa kompaktina pikkukoti palvelujen lähellä.
Ajatus on, että Huvilaa voi käyttää osan elämästään vaikka ensiasuntona, sitten kesämökkinä tai vierasmajana, ja myöhemmin elämässä sen voi siirtää palveluiden lähelle.
Kiiskilän mukaan kysyntää siirreltäville kodeille riittää, mutta menekki on toistaiseksi ollut vaatimatonta.
Koti, joka vapauttaa aikaa muuhun
Löytyypähän Suomesta myös rakennuskoulu, joka opettaa liikuteltavan pientalon suunnittelua ja rakentamista. Kotonen-rakennuskoulun puuhamies on liikuteltavasta minitalosta tunnettu Henri Lokki. Mies puhuu pienempien neliöiden ja ekologisen rakentamisen puolesta.
Liikuteltava minikoti voi mahdollistaa mielekkään ja tarkoituksenmukaisen työn ja elämän.
Ilta-Sanomille Lokki kertoo, että kiinnostus rakennus- ja suunnittelukursseja kohtaan on ollut suurta.
– Liikuteltavia minitaloja on kurssien jälkeen valmistunut tai ollut rakenteilla tusinan verran, Lokki kertoo.
Haasteitakin matkan varrella on riittänyt. Suurin ongelma on Kiiskilän mainitsema lainsäädäntö.
Pienistä kodeista kiinnostuneet kaipaavatkin yhteisiä pelisääntöjä minitalojen suunnittelua ja rakentamista helpottamaan.