Tässä ovat kotien tulipalojen pahimmat syylliset – yksi kuva kertoo, miten onnettomuudet alkavat - Asuminen - Ilta-Sanomat

Tässä ovat kotien tulipalojen pahimmat syylliset – yksi kuva kertoo, miten onnettomuudet alkavat

Palotilastojen kärjessä on liesi, kertoo Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK tiedotteessa. Liesipaloja on Suomessa keskimäärin enemmän kuin kaksi joka päivä.

Julkaistu: 27.11.2018 14:59

Liesi on kodin laitteista turvattomin. Listasimme palotilastojen kärjessä keikkuvan laitteen turvariskit paljon puhuvaan kuvaan.

Sähkölaitteisiin liittyvä tulipalo liittyy monesti ruoanvalmistukseen. Tällainen, ruoanlaitosta lähtöisin oleva tulipalo tapahtuu Suomessa keskimäärin joka neljäs päivä.

Palotilastojen kärjessä on liesi, kertoo Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK tiedotteessa. Liesipaloja on Suomessa keskimäärin enemmän kuin kaksi joka päivä.

– Itse liesissä vikoja on ani harvoin. Palot johtuvat siitä, että ihmiset jättävät liedet valvomatta päälle tai liedelle syttyvää materiaalia, kertoo tiedotteessa turvallisuusasiantuntija Lauri Lehto Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

Liesissä on toki eroja.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos huomauttaa, että lieden turvallisuutta parantavat erilaiset ajastimet sekä lämpötilaa valvovat laitteet, jotka katkaisevat virran tietyn ajan tai tietyn lämpötilan ylittyessä.

Esimerkiksi induktioliesi tunnetaan ominaisuudestaan, jossa kuumuus kohdistuu suoraan kattilan pohjaan, jolloin liesitaso ei juurikaan lämpene. Se tarvitsee myös oikeanlaisen astian, jotta se kytkeytyy päälle.

Kaupoissa on myös useita erilaisia turvaliesiä, joiden ominaisuudet vaihtelevat ajastimista aina alkusammutuksen tekeviin laitteisiin saakka,

Palot saavat usein alkunsa ihmisen toimista

Lieteen liittyviä tulipaloja on vuodessa noin 700. Seuraavaksi eniten on kiuaspaloja, keskimäärin 76, pyykinpesukonepaloja 71 ja valaisinpaloja 61 vuodessa.

Määrät perustuvat Pelastusopiston tilastoihin vuosilta 2013–2017.

– Ennen niin pahamaineinen televisio on kaukana kärjestä, yhdeksän tapausta vuodessa. TV-palojen määrän väheneminen kertoo tekniikan kehittymisen positiivisesta vaikutuksesta paloturvallisuuteen, toteaa Lehto.

Sähkölaitteiden tulipalot johtuvat kuitenkin usein ihmisten toiminnasta.

Liesi aiheuttaa eniten tulipaloja.

Siksi ne ovat myös ehkäistävissä. SPEK muistuttaa paloturvallisuusviikon kunniaksi, että sähkölaitteita ei pidä käyttää vastoin käyttöohjeita eikä rikkinäisinä.

Monet sähkölaitteet vaativat myös säännöllistä huoltamista. Huoltamista on sekin, että laitteet pidetään pölyttöminä. Pölyn lisäksi muu lika ja kosteus eivät sovi sähkölaitteisiin.

– Jos laite kuumenee tai ääntelee epänormaalisti tai oireilee muuten tavallisuudesta poikkeavasti, se on syytä viedä ammattilaisen korjattavaksi tai korvata uudella, Lehto kertoo.

Neljä turvallisuusvirhettä

Ilta-Sanomat kokosi taannoin paljon puhuvaan kuvaan, mitkä aivan tavalliset huolimattomuusvirheet voivat aiheuttaa ongelmia keittiössä.

Löydätkö tästä kuvasta neljä turvallisuusvirhettä?

Virheet liittyvät nimenomaan lieden käyttöön.

Koko jutun ja virheisiin liittyvät selitykset voit lukea täältä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?