Asuminen

Maarit ja Jorma muuttivat Rovaniemeltä Kreetalle: ”Aamut täällä ovat niin ihania ja lämpimiä”

Julkaistu:

Asuminen
Kun kaamos ottaa vallan koti-Suomessa, moni suomalainen lentää etelään talveksi tai pidemmäksikin aikaa. Eläkkeellä oleva lääkäripariskunta Maarit ja Jorma rakastuivat Kreetaan.
Maarit Toivola, 65, ja Jorma Räty, 64, rakastavat aamujaan pienessä kreetalaiskylässä, vuoren rinteellä, sopivasti kaukana kaikesta.

– Aamut täällä ovat niin ihania! Lämpimiäkin, vaikka ollaan jo marraskuussa, Maarit ihastelee.

Molemmat ovat vuoden eläkkeellä olleita lääkäreitä. Tämä talvi on ensimmäinen, jonka he viettävät etelässä. Kreetalle he lensivät lokakuun alussa.

– Olimme suunnitelleet Kreetalle tuloa ainakin talvikausiksi jo pitkään eläkkeelle pääsyä odotellessamme. Kumpikaan meistä ei pidä talvesta, Maarit tunnustaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maarit matkusti Kreetalle ensimmäisen kerran jo 35 vuotta sitten äitinsä 50-vuotissyntymäpäivän kunniaksi.

– Ihastuin suureen saareen, sen vuoriin, luontoon, ruokiin, juomiin ja vieraanvaraisiin, ystävällisiin, mutta suomalaista miellyttävällä tavalla pidättyväisiin ihmisiin, Maarit muistelee.

Vuosikymmenten mittaan tie vei Kreetalle monta kertaa.

– Kun tapasin Jorman vuonna 2011, muutin Rovaniemelle hänen luokseen, ja seuraavana vuonna teimme viikon häämatkan tänne. Jormakin ihastui Kreetaan. Sen jälkeen kävimme täällä joka vuosi muutaman viikon matkoilla, Maarit kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tänä vuonna pari vuokrasi ensin talon Airbnb:n kautta ja etsi sieltä käsin taloa, joka olisi heidän toiveidensa mukainen.

– Ja löysimme sen todellakin! Maarit iloitsee.


Vuoristotalon vuokraisäntä ja -emäntä ovat kreetalaisen ystävällisiä ja vieraanvaraisia. Vuokrasopimukseen kuuluu iso kanisteri oliiviöljyä, 12 vapaina juoksevien kanojen munaa kuukaudessa, hunajaa, viikunahilloa ja kuivattua oreganoa runsain mitoin.

– Lisäksi saattaa tulla iso vihta basilikaa tai vaikka kaniini stifado-pataa varten. Pihalla kasvaa sitruspuita, joiden hedelmiä saamme poimia vapaasti, Maarit kuvailee.

Lähin kyläkauppa on viiden kilometrin päässä.

– Jos haluaa oikein hyvän valikoiman, Paleohoraan on vain 30 kilometrin ajomatka kiemuraisia vuoristoteitä pitkin, aivan huimaavan kauniiden maisemien läpi, Maarit kiittelee.

Pari sai vuokrattua autonkin kohtuulliseen hintaan.


Talvi Kreetalla on uusi kokemus. Pari on seurannut, miten turistit kaikkoavat saarelta lähes kokonaan ja paikalliset keskittyvät talvipuuhiinsa kuten sitruksien ja oliivien sadonkorjuuseen.

– Luonto alkaa uudelleen viheriöidä kesän kuivuuden jälkeen ja vuorilla saattaa sataa jopa lunta.

Kevät koittaa jo tammikuussa, kun mantelipuut alkavat kukkia.

Eläkkeellä elämä on leppoistunut ja seuraavan puolen vuoden ajan kellon korvaa pääosin aurinko.

– Ensimmäinen vuosi eläkkeelle jäämisen jälkeen meni sen tajuamiseen, että ihan oikeasti saa tehdä mitä haluaa. Tämä arki on niin mukavaa, kun sitä ei juhlasta erota mikään, Maarit kuvailee.

Maarit ja Jorma nauttivat lämmöstä täysin siemauksin.

– Olen käynyt monesti uimassa, kun merivesi on kesän jäljiltä ihanan lämmintä, Maarit kertoo.

 

Ensimmäinen vuosi eläkkeelle jäämisen jälkeen meni sen tajuamiseen, että ihan oikeasti saa tehdä mitä haluaa.”

Kreeta on myös oivallinen paikka kuntoiluun vuosien istumatyön jälkeen.

– Suoraan kotipihalta lähtee pieniä teitä ylös vuorille. Kun nousee vaikkapa 60 metriä ylöspäin kilometrin matkalla, lenkkien ei tarvitse olla kovin pitkiä, jotta kunto kohenee. Ja upeat maisemat tulevat kaupan päälle!


Yhteydenpito Suomeen onnistuu hyvin. Talossa on wifi, ja lisäksi parilla on mukana neljä laitetta, joissa on mobiilidata suomalaisilta operaattoreilta.

– Puhelutkin ovat halpoja EU:n sisällä. 85-vuotiaan äitini kanssa minulla on sopimus, että kumpi ensin ehtii, soittaa aina sunnuntaina kello 17, Maarit kertoo.

Ja vieraitakin on luvassa. Jorman entinen työkaveri tulee näillä näkymin käymään joulukuussa ja Maarit toivoo kevätvieraiksi poikaansa ja tämän avovaimoa.

Toukokuussa pari lentää takaisin Suomeen.

– Etelä-Suomen kesä on usein ihan miellyttävä, kun taas täällä alkaa olla liian lämmin, Maarit toteaa.

Ensi syksyn suunnitelmissa on lentää takaisin Kreetalle.

– Jos emme talvehdi samassa paikassa, niin sitten jossakin muualla. Saarta emme vaihda!


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt