Milja-Liina, 29, turhautui työhönsä siivoojana – kertoo asiakkaiden uskomattomista ”pistokokeista”

Töykeät asiakkaat innoittivat Milja-Liinan tekemään siivoojan työstä taidetta. Hänen mielestään kotisiivous kuuluu vain niille, jotka sitä oikeasti tarvitsevat. – Minun on vaikea ymmärtää, miksi ihmiset hankkivat niin ison elintilan, etteivät hallitse sitä.

25.11.2018 16:09

Milja-Liina Moilasesta tuli vuonna 2015 siivooja rahapulan takia.

– Opintotuki ei riittänyt kustantamaan perheellisen menoja. Olen tehnyt opintojen ajan kahta tai jopa kolmea työtä, ja siivoustyötä oli helppo hankkia, hän kertoo.

Nykyään Milja-Liina, 29, on kuvataiteilija ja maisteriopiskelija Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Hänen taiteensa käsittelee usein vallankäyttöä. Siitä teemasta hän sai paljon kokemusta työskennellessään siivoojana muutaman vuoden ajan. Hän oli eri siivousyritysten palveluksessa ja siivosi niin koteja kuin muitakin kohteita.

Siivoustyö osoittautui nopeasti hyväksi materiaalinlähteeksi taiteelle. Milja-Liina lähti alalle ajatellen, että työ olisi huonosti palkattua ja likaista. Palkka tosiaan oli kehno, mutta lian sijaan tuore kotisiivooja törmäsikin alistavaan kohteluun.

– Minulle tuli järkytyksenä se empatiakyvyttömyys, jota kohtasin keski- ja yläluokan paikoissa. Näillä ihmisillä on ehkä alistettu olo omassa elämässään, ja sitä puretaan muihin. Se näkyi vallankäyttönä: töykeytenä, huomiotta jättämisenä ja passiivis-aggressiivisina lappuina.

Hiusansa kylppärissä

Lisäksi Milja-Liina kertoo osan asiakkaista jättäneen siivoojille eräänlaisia pistokokeita, tai ansoja, kuten Milja-Liina niitä nimittää.

– Joskus oli esimerkiksi hius viritetty pesualtaan taakse, että nähdään, pyyhkiikö siivooja sieltä.

Toinen tapa tarkkailla siivoojan työnjälkeä oli jättää pikkuesineitä sängyn alle.

Ensin ansat naurattivat Milja-Liinaa. Sitten ne alkoivat tuntua kiusaamiselta. Hänelle selvisi, että jotkut asiakkaat käyttävät aikaa valokuvaamalla kotinsa pintoja siivoojan käynnin jälkeen kerätäkseen todistusaineistoa siitä, onko pinnoilla pölyä.

Erään kerran Milja-Liina sai pomoltaan kuvan, jonka asiakas oli ottanut ja lähettänyt palautteena. Kuvassa on puuvillaisia lattiapinnan pyyhkimiä, joilla on tuputeltu huoneiden nurkkia niin, että kankaisiin on jäänyt pölyviivat. Asiakas on nimikoinut kankaanpalat tutkittujen huoneiden mukaan ja asetellut ne kuvattavaksi lattialle.

– Sehän oli valmis taideteos, Milja-Liina sanoo.

Vain niille, jotka tarvitsevat

Nykyään Milja-Liina on sitä mieltä, että kotisiivouksen ja siitä saatavan kotitalousvähennyksen pitäisi kuulua niille, jotka todella tarvitsevat siivoojan apua suoriutuakseen arjesta. Hän luettelee: vanhukset, liikuntarajoitteiset, suurperheelliset, yksinhuoltajat...

Häneltä ei heru ymmärrystä sille, että rikkaat palkkaavat pienipalkkaista palvelusväkeä siivoamaan siistejä ja suuria kotejaan.

– Minun on vaikea ymmärtää, miksi ihmiset hankkivat niin ison elintilan, etteivät hallitse sitä. Tarvitseeko ihmisten turhamaisuutta tukea julkisin varoin kotitalousvähennyksellä?

Nykyään Milja-Liina ei enää siivoa. Hän keskittyy tekemään vallankäyttöä käsittelevää lopputyötään, joka julkistetaan toukokuussa.

Siivousvuosista syntyi veistossarja ja lyhytelokuva nimeltä Siivooja.

– En usko, että pystyisin ikinä palaamaan siivoustyöhön, koska se oli niin rankkaa fyysisesti ja henkisesti.

Artikkeli on julkaistu alun perin Me Naisissa. Voit lukea pidemmän version haastattelusta täältä.

Lue myös:

Nyt puhuvat 4 000 euroa tienaava sihteeri, työtään rakastava siivooja ja muut aliarvostetut ammattilaiset

Kaisa, 39, avautuu vuokralla asumisen vaietusta kipupisteestä: ”Pännii rahoittaa pienistä tuloista varakkaampia vaurastumaan”

Tiina, 46, tienaa lähikaupan kassalla jopa yli 40 000 euroa

Jokaisen suomalaisen syytä huolestua? 250 lähihoitajan hätähuuto osoittaa, miten kaoottinen tilanne alalla oikeasti on

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?