Katja löysi kirpparilta kivan valaisimen hintaan 7 € – vasta myöhemmin selvisi, että käsissä on todellinen lottopotti

Lappeenrantalainen Katja Ruuhinen harrastaa vintagen keräilyä. Kirppis- ja kierrätyskeskustavaroiden joukosta on löytynyt halvalla jo kaksi erityistä helmeä.

Katja on tehnyt kirpputoreilta löytöjä, kuten tämän 7 eurolla mukaan lähteneen valaisimen ja euron Wirkkala-maljan.

22.11.2018 19:00

Kun lappeenrantalainen Katja Ruuhinen kävi perinteisellä kirpparikierroksella Lappeenrannan kierrätyskeskuksessa, muiden tavallisten lasiesineiden joukosta pilkisti tuttu design-aarre.

Kierrätyskeskuksen kätköistä löytyi Tapio Wirkkalan tuttu lasimalja. Tapio Wirkkalan viivahiottu ja mahdottoman kaunis pikkumalja oli Katja Ruuhiselle, 42, tuttuakin tutumpi.

Vuosia vintagea harrastanut nainen oli oppinut tuntemaan suomalaisen lasitaiteen helmiä. Kierrätyskeskuksesta löytynyt Wirkkala oli silti ihmetyksen aihe, sillä sen kylkeen oli lätkäisty euron hintalappu.

Katja Ruuhinen löysi kierrätyskeskuksesta Tapio Wirkkalan viivahiotun ja mahdottoman kauniin pikkumaljan.

Ruuhinen tiesi, että lasiesineen arvo oli todellisuudessa enemmän.

– Tunnistin tyylin heti, ja pohjassa oli myös signeeraus. Toki varmistin asian netistä heti paikan päällä. Löytö tuntui erityisen mahtavalta, koska se oli niin paljon mieleeni, Ruuhinen kertoo.

Harrastus on kuin aarteenetsintää

Jymylöydön tekeminen oli pitkän linjan vintage-harrastajalle piristys, mikä on osa harrastuksen viehätystä.

Ruuhinen kuvailee keräilyä eräänlaiseksi aarteenetsinnäksi. Koskaan ei tiedä, mitä seuraavalla kirpparikierroksella löytyy.

Löytöjen tekeminen ei toki ole ainoa syy sille, miksi Katja on hurahtanut vintageen. Katjan miehellä Teemulla on saman kiinnostuksenkohteet, joten harrastaminen on siksi kaksin verroin mielekkäämpää.

Lisäksi Katjaa kiehtovat vanhojen tavaroiden estetiikka sekä tarinat ja historia niiden takana.

– Vanhat huonekalutkin ovat paljon paremmin valmistettuja ja kauniimpia kuin nykyään.

Ei ole ihme, että Katjan koko koti, sänkyä lukuun ottamatta, on sisustettu vintage-tavaroilla.

Siellä täällä Katjan kotia voi nähdä naisen suosikkeja, vanhaa ja värillistä suomalaista lasia, 1930–1950-lukujen vintage-vaatteita ja asusteita sekä 50-luvun huonekaluja.

– Mielenkiinnon kohteeni vaihtelevat sykleittäin. Enää en himoitse 70-luvun räikeää tekstiili- ja astiamuotia, joka keräilyharrastusta aloittaessani oli eniten mieleeni.

Kirppisvalaisin paljastui Tynelliksi

Parasta on, kun arvostetun ja omaan silmään mieleisen esineen löytää aivan yllättäen.

Kierrätyskeskuksesta löytyneen Wirkkalan lisäksi Katja on tehnyt toisen jymylöydön, halutun valaisinsuunnittelijan helmen.

Tämän valaisinlöydön Katja teki niin ikään edullisesti, 7 eurolla.

Kirpputorilla ollut valaisin lähti Katjan matkaan veikeän ulkonäkönsä ja kauniin värinsä takia. Hinta oli seitsemän euroa.

– En silloin vielä ymmärtänyt tutkia asiaa sen tarkemmin, sillä valaisimessa ei ollut minkäänlaisia leimoja, Katja muistelee.

Myöhemmin Katja törmäsi netissä Taito Oy:n valaisinkuvastoon vuodelta 1935, jossa tuttu valaisin komeili mallinumerolla 5217. Katja tajusi, että hänellä oli käsissään Paavo Tynellin haluttu aarre.

Huutokauppa Helanderin intendetti, valokuvaaja Aki Syrjäläinen kertoo Ilta-Sanomille, että vastaavien valaisimien hinta-arvio huutokaupassa liikkuu 300–500 euron välillä.

Maailmalla hinnat ovat aivan toista luokkaa. Chicagossa vastaavasta valaisimesta huutokaupassa on maksettu tänä syksynä provisioineen 2 750 dollaria.

– Erittäin hyvä ostos jälleenmyyntiarvoa ajatellen, kuten myös upeana sisustusesineenä, Helanderilta kerrotaan.

Näin Wirkkalan lasiesineelle kävi

Entäpä se Ruuhisen kierrätyskeskuksesta löytynyt Wirkkalalan lasiesine? Mitä sille tapahtui?

Ruuhinen kertoo, ettei hän missään vaiheessa ole miettinyt esineen myyntiä, vaikka siitä olisi todennäköisesti saanut hyvän voiton.

– Esine pääsi paraatipaikalle vitriiniin muiden suomalaisten lasiesineiden joukkoon, Katja kertoo.

Huutokauppa Helanderilta kerrotaan, että lasiesineen arvo on todellakin enemmän kuin yksi euro.

– Tämän Tapio Wirkkalan valmistaman taide-esineen tuotenumero on 3268. Esineet ovat olleet tuotannossa 1940-luvun lopusta 1960-luvulle saakka ja yksityishenkilön jälleenmyyntihinta liikkuu huutokaupassa noin 50 euron paikkeilla. Antiikkiliikkeiden pyyntihinnat ovat noin kaksin- tai kolminkertaisia.

Katjan vinkki: Näin etenet keräilyharrastuksessa

”Vintage-ryhmät Facebookissa ovat kullanarvoisia, ja niistä olen oppinut todella paljon. Toki meillä on myös paljon aiheeseen liittyvää kirjallisuutta. Netissä tulee tänä päivänä tehtyä myös parhaimmat löydöt.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?