Asuminen

Kaukana vaatimattomasta! Uskoisitko, että nämä asunnot sijaitsevat Suomessa?

Julkaistu:

Asuminen
Suomessako pelkkää tylsää ja vaatimatonta rakentamista? Kaikkea muuta. Nämäkin asunnot sijaitsevat maassamme.
Suomalaista rakennuskantaa leimaa värittömyys.

Tämä yleinen ajattelutapa näkyy ainakin kahvipöytäkeskusteluissa, joissa suomalaista rakentamista haukutaan usein tylsäksi.

Ulkomailla sen sijaan osataan, toteaa moni.

Kiinteistönvälittäjä Roni Arvonen Helsingin Bo LKV:sta tunnistaa kahvipöytäkeskusteluiden puheenaiheet. Arvonen myöntää, että erottautuminen ei ole Suomessa helppoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Sitä ei haluta Suomessa oikein tehdä. Tyypillistä on, että rakennetaan tavallisen näköinen talo, ja panostetaan sitten enemmän sisälle, Arvonen kertoo.

Asuntoilmoituksia selatessa tulee kuitenkin mieleen, että vaatimattomuuden kulttuuri on pikkuhiljaa muuttumassa.

Erityisesti Helsingissä sijaitsee monia tavallisesta poikkeavia asuntoja, joiden myynti-ilmoituksissa vilahtelevat sanat town house, amerikkalaistyylinen tai asumisen aatelia.

Minkälaisia ovat asunnot, joita kuvaillaan näin hurmaavin sanankääntein? Poimimme Oikotie- ja Etuovi-sivustoilta asuntoilmoituksia, jotka voisivat yhtä hyvin sijaita Amerikan Yhdysvalloissa tai vaikkapa Isossa-Britanniassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

1. Amerikan malliin

Tämä amerikkalaistyyliseksi kuvailtu ok-talo on saanut lempinimensä kolmesta erityisestä yksityiskohdasta.


Amerikkalaista siinä on ainakin valtava koko. Neliöitä on peräti 293,5 ja kokonaisala on järjettömät 464 neliötä. Kohdetta välittävän Roni Arvosen mukaan amerikkalaistyylinen on myös asunnon sisustus.

– Talossa on tyypillisiä jenkkityylisiä ratkaisuja, joita näkyy amerikkalaisissa kartanoissa. Tällainen on ainakin talon valtavan kokoinen erkkeri ja olohuoneen poikkeuksellinen korkeus, Arvonen kertoo.


2. Omakotitalo keskellä Helsinkiä

Helsingin Kalasatamassa sijaitsee puolestaan tämä town house, eli kaupunkipientalo. Talotyyppi on alun perin lähtöisin ulkomailta, jossa varakas väestönosa hankki kakkoskoteja kaupungista.


Kalasataman kaupunkipientalo on ylellisyyttä, johon harvalla on varaa. 185 neliön kodin pyyntihinta on 1 195 000 euroa. Talossa on muun muassa oma ulko-ovi katutasolle ja hissi, jolla voi huristella suoraan autotalliin ja sisälle taloon joka kerrokseen. Kalasataman town house ei ole tyypillinen kerrosrakennus, sillä kerrokset kulkevat limittäin.

– Tämän hintaisten kohteiden myyntiajat ovat yleensä pitkiä. Ostajat ovat tyypillisesti sijoittajia, yrittäjiä tai perijöitä, Arvonen kertoo.

3. Asumisen aatelia

Helsingin kantakaupungissa sijaitsee useita arvoasuntoja, joista yksi on tämä Kaartinkaupungissa sijaitseva kerrostaloasunto.

Rakennus on Theodor Höjerin valmistama ja sen on rakennettu vuonna 1882.


Empire-tyylinen huoneisto on toiminut 2000-luvulla Perun suurlähetystön edustushuoneistona. Juontuuko lempinimi ”asumisen aatelia” tästä historiallisesta yksityiskohdasta vai kenties viimeistellyistä yksityiskohdista? Olohuoneen parketti on tyylikästä kalanruotoparkettia.

4. Talo omalla satamalla

Kivilaattoja, pylväitä ja upea mansardikatto.


Tämä suuren maailman tyyliin rakennettu talo sijaitsee Raaseporissa merinäköaloin. Pihalta löytyy pieni satama, jossa on tilaa suurellekin veneelle.

Pyyntihinta on 1 850 000 euroa.

Oikotie ja Ilta-Sanomat ovat samaa Sanoma-konsernia.

Ota kantaa

Onko suomalainen rakentaminen tylsää?

Kyllä 50% Ei 50%
Ääniä yhteensä 6635

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt