Asuminen

Näin huollat talviasuttavan mökin – 6 askaretta, joiden aika on viimeistään nyt

Julkaistu:

Mökki
Talviasuttava mökki kannattaa huoltaa viimeistään nyt.
Menneisyyttä alkavat olla ajat, jolloin mökki tunnettiin askeettisista oloistaan. Moni suomalainen omistaa nykyään mökin, jossa vietetään vapaa-aikaa sekä kesäisin että talvisin.

Ympärivuotinen asuminen ei valitettavasti vapauta mökin omistajaa huoltotöiltä. Talviasuttava kesämökki kaipaa huoltoa siinä missä talven kylmillään oleva mökkikin.

Suurimpia uhkia vapaa-ajan­asunnolle ovat vesi-, vuoto- ja jäätymisvahingot. Niiden havaitseminen voi olla vaikeaa etenkin silloin, jos mökiltä ollaan poissa pitkiä aikoja.

Kesämökillä, johon on jätetty talveksi vedet päälle, vuoto voi valua pitkäänkin ennen kuin vahinko huomataan. LähiTapiolan mukaan vahinko voi olla kymmeniä tuhansia euroja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vahinkoja voi ehkäistä huolellisilla huoltotöillä, joista monet ovat yhteisiä, oli kysymys sitten talvi- tai kesäasuttavasta mökistä. Muun muassa katon kunnon tarkistaminen, vesirännien puhdistaminen ja ilmanvaihdosta huolehtiminen kuuluvat kummankin mökkityypin huoltohommiin.

Töihin kannattaa ryhtyä viimeistään nyt.

Vinkit talviasuttavan mökin huoltoon antaa Ilta-Sanomille Wavinin asiakaspalveluinsinööri Tatu Piiparinen sekä tiedotteessa Uponor.

1. Tarkista katon kunto

Syksy on oikea aika tarkistaa katon kunto. Myös kurkkaus ränneihin kannattaa, Piiparinen vinkkaa. Rännit on putsattava liasta ja lehdistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Samalla katolle voi asentaa piippuhatun. Se estää lumen ja veden pääsyn hormeihin.


2. Sulje päävesihanat tarpeen mukaan

Pakkasen halkaisemat vesijohdot tai -varaajat voivat aiheuttaa isojakin ongelmia.

Hyvin varustellulla ja talviasuttavalla mökillä päävesihanat on aina syytä sulkea, jos mökiltä ollaan pois pidempiä aikoja, Uponor kertoo. Näin estetään mahdollinen vuotovahinko sisätiloissa.

Myös vesijohdot kannattaa tyhjentää, jos mökiltä ollaan poissa koko talven ajan, Piiparinen vinkkaa.

Ulkona vesiputkien jäätymistä voidaan estää eristetyillä ja lämpökaapeleilla varustetuilla vesijohdoilla.

3. Säädä peruslämpö halutulle tasolle

Talviasuttavassa mökissä peruslämpö tulee säätää niin, että se on aina korkeampi kuin ulkolämpötila. Piiparisen mukaan tyypillinen peruslämpötila on 5–10 astetta.


Apuna voi käyttää pakkasvahtia, joka ylläpitää termostaatin avulla lämpöä lämpötilan laskettua alle asetetun lämpötilarajan.

4. Suojaa viemärit

Huolehdi, etteivät viemärit jäädy pihamaalla.

– Talviasuttavan mökin viemäreiden päälle kannattaa jätevesilaitteiston asennuksen yhteydessä laittaa eristelevyt, jotka ehkäisevät jäätymistä. Myöskään lunta ei kannata aurata pois jätevesijärjestelmän päältä, koska lumi toimii hyvänä eristeenä, Piiparinen kertoo.

5. Huolehdi ilmanvaihdosta

Talviasuttavan mökin ilmanvaihtokoneen talviasetuksissa voi olla konekohtaisia eroja, jotka on aina syytä varmistaa laitteen valmistajalta.

– Jos mökillä on koneellinen tulo-poistoilmanvaihto ja peruslämpö päällä, ilmanvaihtoa ei saa sammuttaa talveksi, vaan se jätetään poissa-asentoon. Tällöin pitää myös huomioida, ettei mökin peruslämpö laske liian alas, jolloin koneen automatiikka saattaa sammuttaa laitteen, kertoo tiedotteessa Uponorin ilmanvaihdon tuoteryhmäpäällikkö Kaisa Airas-Kojo.

6. Ohjaa vedet oikein

Tarkista ja korjaa tarvittaessa ulkopuolisten vesien ohjaus, kuten kattovedet ja salaojat.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt