Asuminen

Häiritsevätkö naapurin vessan äänet? Nämä valinnat hillitsevät kiusallista äänisaatetta

Julkaistu:

Vessa
Kysyimme asiantuntijoilta, mitä vessan häiritseville äänille voi asennusratkaisuja miettiessä tehdä.
Lorisee, lorisee.

Naapurin tai perheenjäsenen öisiin vessassa käynnin ääniin on aina yhtä ikävää herätä.

Jos sattuu asumaan asunnossa, jossa seinät ovat kuin pahvia, yölliset vessaäänet voivat häiritä jopa yöunia.

Onko ongelmalle jotakin tehtävissä?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kyllä ja ei. Suoraan veteen lorottelevaa tuskin saa hiljaiseksi ilman, että muuttaa pissaustyyliään.

Kalusteratkaisuihin panostamalla voi sen sijaan tehdä jotakin.

Ennen huomion kiinnittämistä itse vessaan kannattaa mielenkiinto suunnata talon rakenteisiin. Seinän takana kulkevilla putkilla on nimittäin roolinsa siinä, kuinka paljon äänisaastetta kotiin kantautuu.

Väärin perustein valitut tai asennetut putket johdattavat ääntä erittäin hyvin, joten äänen puolesta parempi vaihtoehto on vaihtaa putket esimerkiksi muovisiin ääntä eristäviin viemäriputkiin, vinkkaa saniteettialan yritys Geberit Oy:n tuotepäällikkö Marko Polvi.

Asenna vessaan seinä-wc

Jos lorina jatkuu, kannattaa miettiä, minkälainen vessa kylppärissä on.

IDO-istuimia valmistava saniteettialan yritys Geberit kertoo, että äänen kulkua rakenteiden kautta muihin tiloihin voi hillitä asentamalla seinälle seinä-wc:n.

– Mitä raskaampi on rakenne, johon seinä-wc kiinnitetään, sitä hiljaisempi on lopputulos. Seinä-wc-istuimen ja kaakeleiden väliin voidaan myös asentaa äänieristyslevy, joka ehkäisee äänten kulkeutumista rakenteisiin, kertoo Geberit Oy:n tuotepäällikkö Marko Polvi.

Optimaalista ratkaisua hakeva miettii tarkoin myös asennuskohtaa. Parasta on sijoittaa wc suuntaan, joka ei ole lähellä makuuhuonetta.


Itse wc-istuimissa ei sen sijaan ole suuriakaan eroja äänen suhteen, vinkkaa Polvi.

– Voimakkain ääni lähtee yleensä kannen sulkemisesta pudottamalla kansi alas.

Malliksi kannattaakin valita sellainen, jossa kansi sulkeutuu riittävän hitaasti.

Valitse seinä-wc tai kerrosrakenteinen säiliö

Seinäwc:tä suosittelee hiljaiseksi ratkaisuksi myös saniteettiyritys Halax oy:n neuvonantaja Antti Hyökki.

Hyökin mukaan seinäasenteisen wc:n säiliö täyttyy hiljaisemmin.

– Mutta jos seinäasenteisen wc:n asentaa liian tilavaan tai kevyesti levytettyyn seinään tai koteloon, rakenne voi toimia kaiuttimen lailla, mikä vain pahentaa ääniä, Hyökki muistuttaa.

Seinärakenteisessa wc:ssä huomiota kannattaa kiinnittää myös itse säiliöön. Laitteet joissa on eristetty vesisäiliö, on vaihtoehdoista hiljaisin, Hyökki kertoo.

– Huomiota kannattaa kiinnittää myös kotelon materiaaleihin ja asennusratkaisuihin, kuten putkikytkennän oikeaan sijaintiin. Painevesiasennuksia saavat tehdä vain alan ammattilaiset, Hyökki muistuttaa.

Toinen vaihtoehto on valita kaksoishuuhtelulla varustettu wc, sillä ääneen vaikuttaa myös se, painaako isoa vai pientä huuhtelua.

– Lattiamalleissa hiljaisimpia ovat kaksoisrakenteelliset laitteet, jossa keraamisen säiliön sisällä on vielä muovisäiliö, sanoo Hyökki.

Jos vessan äänet tästä huolimatta häiritsevät, ääniherkkää voi auttaa yksi käytännön vinkki.

– Vähän isompi kylpypyyhe WC:n säiliön päällä leikkaa suhinan ja lorinan. Myös pyyhe oviraon edessä estää äänen etenemistä tehokkaasti muualle huoneistoon.

Mistä vessan äänet syntyvät?

Myös oikein toimiva wc suhisee, muistuttaa Halax oy:n neuvonantaja Antti Hyökki.

– Riippuen mallista ja säädöistä, lorinaa voi kuulua varsinkin säiliön täyttymisen alkuvaiheessa.

Lorinaa voi aiheuttaa myös rikkinäinen venttiili. Se voi Hyökin mukaan lorista täytön loppuun asti melko äänekkäästikin, kun vesi pääsee virtaamaan säiliöön väärästä kohtaa.

Ääniin vaikuttaa myös se, painaako isoa vai pientä huuhtelua. Iso huuhtelu tyhjentää säiliön lähes kokonaan jolloin täyttöäänet ovat kovempia ja kestävät pidempään.

– Kun täyttö loppuu, venttiili sulkeutuu, toiset kolahtaen, toiset napsahtaen. Ääntä voi kuulua myös huonosti kiinnitetystä kytkentäjohdosta, kun se kolahtaa seinään tai suojaputken sisällä oleva putki suojaputkeensa paineiskun vaikutuksesta, Hyökki selventää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt