Asuminen

Näillä arkisilla aterimilla voit tienata satoja euroja – 5 sarjaa, jotka kannattaa kaivaa kaapin pohjalta ja panna myyntiin

Julkaistu:

Aterimet
Arkisessa käytössä olevien kotimaisten aterimien arvo jää helposti huomaamatta. Joillekin sarjoille riittää kysyntää huutokaupoissa.
Löytyykö sinunkin keittiönkaapistasi kasa klassikkoaterimia, esimerkiksi Kaj Franckin suunnittelemia Scandia-aterimia, Bertel Garbergin Lion de Luxe -sarjaa tai Triennale-ruokailuvälineitä?

Vai lymyileekö aterinlaatikossasi Tapio Wirkkalaa, Nanny Stilliä tai Ilmari Tapiovaaraa? Näiden suomalaissuunnittelijoiden aterimet ovat arvossaan.

Ruokailuvälineet ovat kohonneet pikkuhiljaa keräilykohteeksi, joilla voi olla kysyntää myös huutokaupassa, kertoo Hagelstamin intendetti Tuomas Rossi Ilta-Sanomille.

– Aterimet mielletään arkisiksi. Siksi ne ovatkin monesti mukavia yllätyksiä myyjälle, Rossi sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tavalliselle suomalaiselle tämä on iloinen yllätys, sillä klassikkoesineitä voi löytyä oikeastaan kenen kotoa tahansa.


Kenties 50-luvun aterimet ovat olleet pitkään omassa käytössä, mutta sitten niille ei löydy enää syystä tai toisesta käyttöä.

Ullakolla lymyilevät aterimet onkin nyt hyvä vetää kaapin kätköistä esille.

Colorina yksi kysytyimmistä

Kaikille suomalaisille ovat tuttuja ainakin Kaj Franckin Scandia-aterimet, joista tuli jo alkuaikoina hyvin suosittuja. Aterimet tunnetaan uurteistaan, joiden ansiosta niistä saa pitävän otteen. Huutokaupassa kysyttyjä ovat erityisesti vanhat, ennen uudistuotantoa valmistetut Scandiat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vähän harvinaisempi on sen sijaan Nanny Stillin Colorina-sarja, joka tunnetaan vahvasta visuaalisesta ilmeestään ja muovikahvoistaan.

– Sarja on yksi kysytyimmistä, Rossi vinkkaa.

Suurelle yleisölle tuntemattomampi on myös Ilmari Tapiovaaran suunnittelema kapeanmallinen Polar-sarja tai Tapio Wirkkalan Hopeasiipi-sarja.

– Niiden hinnat ovat olleet aika kiitollisia, sillä Hopeasiipeä on valmistettu tosi lyhyen ajan, Rossi kertoo.

Hinnat sadoissa euroissa

Huutokauppa Hagelstamin intendentti Tuomas Rossi huomauttaa, että huutokaupassa ruokailuvälineiden kunnolla on merkitystä. Aterimet ovat käyttöesineitä, joita voi olla vaikea löytää priimakuntoisena.

Toisaalta huutokauppaan voi tuoda myös aterinsarjoja, joista osa on hukkunut. Moni haluaa nimittäin täydentää varastojaan.

Parhaimman hinnan keräilijöiltä saa toki hyväkuntoisesta kokoelmasta, jossa on vielä alkuperäinen laatikko jäljellä.

– Parhaimmillaan hinnat liikkuvat sadoissa euroissa. Kunto on myydessä hirveän olennainen asia, Rossi kertoo.

Arkiset esineet siis kiinnostavat.

Aika on myös muuttanut joidenkin ruokailuvälineiden suosiota.

Kattaus- ja juhlakulttuurin muutoksen myötä kaikkein marginaalisimmat aterimet, kuten osterihaarukat, ovat jääneet sarjoista pois. Niiden kuriositeettiarvo on tätä myöten noussut, ja täten ne ovat muuttuneet halutummiksi myös keräilijöiden keskuudessa.

– Esimerkiksi juuri osterihaarukoita ja rapuveitsiä kysellään usein, mikä heijastuu kiitollisesti myös hintoihin.

6 haluttua aterinsarjaa tai ruokailuvälinehelmeä:

Muiden huutokauppojen esimerkkihintoja

  • Bertel Gardbergin ruokailuvälinesarja Lion de Luxe, 54 osaa, myytiin hintaan Bukowskin huutokaupassa vuonna 2017 vasarahintaan 440 euroa.
  • Toukokuun huutokaupassa 35 kappaleen Scandia-aterinsarja myytiin Hagelstamilla vasarahintaan 240 euroa. Hieman enemmän maksettiin 40 kappaleen aterinsarjasta, joka kaupattiin Hagelstamilla taannoin vasarahintaan 300 euroa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt