Asuminen

Sanna osti uuden pesukoneen – arkipäiväinen hankinta ajoi velkakierteeseen

Julkaistu:

Me Naiset
Kun Sanna tarvitsi uuden pesukoneen, hän antoi itselleen luvan ostaa luotolla. Siitä alkoi velkakierre.
Keväällä 2016 Sanna kyllästyi ravaamaan kotitalonsa pesutuvassa ja päätti ostaa oman pesukoneen.

– Koneet eivät aina olleet toiminnassa, kun minun piti pestä pyykkiä. En voi koko ajan juosta pesutuvalla katsomassa, onko siellä mahdollista pestä vai ei, ja pyykkiä on kuitenkin pakko pestä, hän kertoo.

Sannalla ei sillä hetkellä ollut riittävästi rahaa ostaa noin 400 euroa maksanutta pesukonetta käteisellä, joten hän päätti asiaa harkittuaan turvautua luottoon.

Päätökseen liittyi pelkoa siitä, että hän joutuisi uudelleen samaan tilanteeseen, jossa oli ollut alle kolmikymppisenä. Tuolloin Sanna oli pahassa velkakierteessä ja joutui ulosottoon. Tilanne tuntui kuitenkin tällä kertaa erilaiselta. Sanna antoi itselleen luvan ostaa luotolla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ajattelin, että minulla on nyt vakituinen työpaikka ja molemmat pojatkin ovat kohta aikuisia. Että minulla on ehkä joskus varaa lyhentää velkojani oikein kunnolla pois vaikka joka kuukausi.

Vähitellen Sanna huomasi maksavansa luotolla muutakin. Velaksi eläminen mahdollisti esimerkiksi pienen matkustelun. Vaikka Sanna oli maksanut kaikki vanhat velkansa pois tekemällä töitä ja oppinut ulosottoaikana elämään varojensa mukaan, pesukoneen ostaminen laukaisi uuden velkakierteen.

Kuusikymppisenä velattomaksi

Sanna suunnittelee nyt maksavansa velkojaan pois lumipallometodilla. Sannan netistä löytämässä menetelmässä maksetaan velkoja pois yksi kerrallaan siten, että ylimääräinen raha keskitetään yhteen velkaan kerrallaan. Samalla muista maksetaan vain minimilyhennystä.

Kun yksi velka on maksettu, siirrytään seuraavaan ja maksetaan sitä pois minimilyhennyksen lisäksi niin paljon kuin rahaa edelliseen velkaan oli kulunut kuukaudessa. Tällöin poismaksuun käytettävissä oleva raha kasvaa lumipallon lailla, kun velkojen lukumäärä vähenee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Mietin, että erittelen luottoni eri kategorioihin ja alan lyhentää raskainta kategoriaa pienimmästä isoimpaan. Viisikymppiä kuukaudessa minimierän päälle on varmaan hyvä summa aloittaa.

41-vuotiaan Sannan tavoitteena on, että kaikki velat on maksettu, kun hän on kuusikymmentä.

– Jotenkin sitä ajattelee, että kuusikymppisenä pitää olla sellainen tilanne, että ei tarvitse esimerkiksi yrittää pidentää omaa työntekoaan velkojen takia. Eläkkeethän ovat hirveän pieniä, joten olisi ikävää, jos eläkkeestä joutuisi lyhentämään jotain velkoja.

Juttu on julkaistu alun perin menaiset.fi-sivustolla. Lue juttu tästä.

Lue myös:

Vankilassakin istunut Johanna, 42, keksi keinon vaurastua – eli ennen toimeentulotuella, sitten rahaa alkoi tulvia ovista ja ikkunoista

Oletko ylivelkaantumassa? 18 herättävää merkkiä

Minna on työssäkäyvä perheenäiti, jolla ei ole varaa edes parturiin: ”Elämme kädestä suuhun joka kuukausi”

Marco Bjurström ja 5 muuta Suomi-julkkista kertoo, kuinka selätti rahavaikeudet – ”Soitin äidilleni ja pyysin apua”

Löysin syyn siihen, miksi olen persaukinen – eikä sillä ole mitään tekemistä palkkapussini kanssa

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt