Esa lätkäisi aarteensa kylkeen 1 100 euron hintalapun – himoitulla Aurinkopullolla voi tehdä hyvän tilin

Aurinkopullon suosio keräilijöiden keskuudessa on vaihdellut eri vuosikymmeninä. Nyt pullolle riittää ottajia.

Helena Tynellin syntymän satavuotisjuhlan kunniaksi valmistettiin erikoiserä Aurinkopulloja. Esa Tarkan Aurinkopullo oli esillä Helsinki Antiques -anttiikkimessuilla marraskuun alussa.

13.11.2018 19:00

Suomen tunnetuin lasiesine, Kukkapullo, ilopilleri.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Helena Tynellin 60-luvulla suunnittelema Aurinkopullo on monen tuntema suosikki, jolla on vuosien varrella ollut kiinnostusta myös keräilijöiden keskuudessa. Suosio on vaihdellut eri vuosikymmeninä. 90-luku oli hiljaisempi, mutta sitten kiinnostus alkoi kasvaa uudestaan.

Kesällä keräilijöihin tuli jälleen vipinää, kun Helena Tynellin (1918–2016) syntymän satavuotisjuhlavuoden kunniaksi valmistettu erikoiserä vietiin nopeasti käsistä.

Helena Tynellin (1918–2016) syntymän satavuotisjuhlavuoden kunniaksi valmistettu erikoiserä vietiin nopeasti käsistä.

Tynellin perhe noudatti edesmenneen lasitaiteilijan toivetta ja teetti tilaustyönä 300 kappaleen erikoiserän rakastettua Aurinkopulloa. Sen myynnistä vastasi Riihimäellä sijaitseva Suomen lasimuseo.

Erikoiserä myytiin nopeasti

Suosio ei yllättänyt Suomen lasimuseon ammanuenssia Uta Laurénia. Lasitaiteen parissa uransa tehnyt Laurén tietää, että Aurinkopulloilla on yhä suhteellisen vankka keräilijäkunta.

– Erikoiserä kiinnosti keräilijöitä suhteellisen pienen valmistuserän, pullon ison koon ja harvinaisen värin takia.

– Tätä vaaleansinistä väriä, joka on myös Helena Tynellin lempiväri, ei ole valmistettu aikaisemmin. Erikoiserä on valmistettu numeroituna sarjana, Laurén kertoo

Erikoiserä tehtiin Helena Tynellin toiveesta.

Eri sävyjä Aurinkopulloissa, joita valmistettiin aikanaan vuosina 1964– 1974, kyllä piisaa. Pirteä pullo nousi heti valmistuksen alkuaikoina suosituksi. Niitä valmistettiin muiden lasiesineiden yli jääneestä lasimassasta. Tehtaalla tuotannon johtajilla olikin tapana tokaista: tehdään vielä vähän Aurinkopulloja.

– Arviolta eri sävyjä on noin 70. Halutuimpia ovat punainen ja hunajan/samppanjan keltainen, jotka ovat suhteellisen harvinaisia, Laurén kertoo.

Tämänkertainen, 300 kappaleen Aurinkopullo-erikoiserä päätyi haluttuihin käsiin: osa meni Tynellin perheelle ja osa Suomen lasimuseon ystäville. Loppuerää odottivat muut halukkaat. Hinta oli 320 euron tietämillä, hieman erikoisalennuksista riippuen.

Myytiin vasarahintaan 820 euroa

Yksi onnekkaista oli hämeenlinnalainen lasitaiteen keräilijä ja Suomen lasimuseon ystäviin kuuluva Esa Tarkka, joka kertoo jonottaneensa puhelimessa Aurinkopulloa useita tunteja. Sekä uuden että vanhan polven puhaltajien töitä keräilevä Tarkka ihastui Aurinkopullossa sen kauneuteen ja historiaan.

Lasitaiteen keräilijä Esa Tarkka ihastui myös erikoiseränä valmistettuun Aurinkopulloon. Tarkan Aurinkopullo oli esillä Helsinki Antiques -anttiikkimessuilla marraskuun alussa.

Miestä viehätti ajatus, että Aurinkopullo oli otettu tuotantoon Helena Tynellin toiveesta.

– Aurinkopullo tuntuukin saaneen viime aikoina uutta nostetta, Tarkka kertoo.

Nosteesta kertovat myös huutokauppahinnat.

Vastikään vuoden 2018 erikoiserään kuuluva Aurinkopullo kaupattiin Bukowskin online-huutokaupassa vasarahintaan 820 euroa. Kulujen jälkeen hinnaksi tuli 1 009,45 euroa.

Marraskuun alussa järjestetyillä Helsinki Antiques -antiikkimessuilla myös Tarkan kaunis pullo oli ohikulkijoiden ihasteltavina.

Sen kylkeen oli lätkäisty hintalappu: myyntihinta 1100 euroa.

– Laitoin hinnan korkeaksi, sillä todellisuudessa en halunnut luopua siitä, Tarkka kertoo.

Aurinkopullo

Helena Tynellin Aurinkopullo oli tuotannossa vuosina 1964–1974.

Aurinkopullojen hinnat vaihtelevat muutamista kympeistä jopa tuhansiin euroihin.

Aurinkopulloa on ainakin neljää eri kokoa. Sävyjen lukumäärää ei tarkkaan tiedetä, eri variaatioita arvellaan olevan jopa 70. Aurinkopulloja valmistettiin lasista, jota jäi muusta tuotannosta yli.

Juhlavuoden kunniaksi valmistetun pullon tunnistaa sinisestä sävystä (Reichenbach 039, vaaleansininen), 23 sentin korkeudesta ja numeroinnista. Pullon pohjassa lukee Helena Tynell 100.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?