Älä heitä tuhansia euroja roskiin! Nämä valaisimet viedään käsistä – jopa viallisina

Paavo Tynellin valaisimet, jopa ne vialliset, kelpaavat nyt ostajille.

Löytyykö ullakolta vanha valaisin? Ennen valaisimien hävittämistä kannattaa tarkistuttaa puolueettomalla asiantuntijalla etenkin 40-60-luvun tyyliset valaisimet. Näin ei vahingossa tule heittäneeksi tuhansia euroja roskikseen.

9.11.2018 15:45

Sisustustyylien ja aikakausien vaihtuessa valaisin on helppo viedä ullakolle tai varastoon.

Tästä syystä lähes joka vintiltä löytyy asunnon tyhjentämisen yhteydessä eri aikakausien valaisimia. Jotkut niistä voivat olla haluttua tavaraa huutokaupassa tai kirpputorilla.

Huutokauppa Helanderin intendetti, valokuvaaja Aki Syrjäläinen kertoo Ilta-Sanomille, että ennen valaisimien hävittämistä kannattaa tarkistuttaa puolueettomalla asiantuntijalla etenkin 40–60-luvun tyyliset valaisimet.

– Näin ei vahingossa tule heittäneeksi tuhansia euroja roskikseen. Valaisimet voivat olla vaatimattoman näköisiä ja/tai huonokuntoisia, mutta keräilijät arvostavat nimenomaan alkuperäisyyttä, josta tarpeen mukaan alan restaurointiammattilainen pystyy saamaan esiin alkuperäisen hohdon, Syrjäläinen sanoo.

Tietyt, tuttujen suunnittelijoiden valaisimet ovat viime aikoina herättäneet erityistä vipinää huutokauppakansassa.

Aki Syrjäläinen kertoo, mitkä suomalaiskodeistakin tutuista klassikkovalaisimet ja suunnittelijat kannattaa painaa mieleen.

Paavo Tynell: Jopa vialliset kelpaavat

Suomessa ja maailmalla eletään nyt todellista Paavo Tynell -buumia. Kaukana ovat ajat, jolloin myymättä jääneitä Tynellejä vietiin jopa kaatopaikalle.

Nykyään Tynellin valaisimet ovat erittäin haluttuja. Myös vialliset, puutteelliset ja pelkät yksittäiset osat kelpaavat.

– Hyvänä esimerkkinä on huutokaupassa marraskuussa myyty Paavo Tynellin lattiavalaisimen runko, joka myytiin hintaan 3725 euroa. Valaisimen myyjä ei ollut tietoinen esineen arvosta, vaan tiedusteli esineen sopivuutta myyntiin ja yllättyi, kun otimme sen ilomielin vastaan, Syrjäläinen kertoo.

Suosiolla on kääntöpuolensa.

Paavo Tynellin lattiavalaisimen runko myytiin marraskuussa 2018 hintaan 3 725 euroa.

Valaisinkaupoilla kannattaa olla tarkkana, sillä markkinoilla liikkuu paljon väärennöksiä tai eri osista koottuja valaisinvirityksiä.

– Mummolan vinttikomerosta löytynyt valaisin saattaa kuitenkin hyvinkin olla alkuperäinen, sillä väärennökset alalla ovat suhteessa varsin uusi ilmiö.

Lisa Johansson Pape: Uustuotanto ei ole laskenut kiinnostusta

Usein uustuotanto laskee keräilijöiden kiinnostusta. Näin on käynyt esimerkiksi Yki Nummen valaisimille, joiden hankkiminen uusina on helppoa ja edullista. Ilmiö on laskenut kiinnostusta vanhaa tuotantoa kohtaan.

Yksi uustuotannossakin olevista, mutta silti keräilijöitä ja sisustajia kiinnostavista suunnittelijoista on tuhansia valaisinmalleja suunnitellut Lisa Johansson-Pape.

Hänen turhaa kikkailua kaihtanut tyylinsä on jälleen monen mieleen.

– Valaisimien suosio johtunee laadukkaammista materiaaleista, niissä on käytetty esimerkiksi messinkiä, nahkaa ja emaloitua metallia, Syrjäläinen kertoo.

Ilmari Tapiovaaran "Maija Mehiläinen" lattiavalaisin. Lattiavalaisimesta myyntihinta oli Helanderill 3 605 euroa.

Tämä Ilmari Tapiovaaran suunnittelma Maija Mehiläinen -kattovalaisin vuodelta 1955 myytiin Bukowskin huutokaupassa vuosi sitten hintaan 1 400 euroa.

Ullakolta saattaa löytyä myös yksi valaisinsuunnittelijoiden helmistä, enemmän huonekalujen suunnittelijana palstatilaa saaneen Ilmari Tapiovaaran valaisin.

Tapiovaaran valaisinten myyntihinnat ovat nousseet huutokaupoissa korkeisiin hintoihin.

– Elokuussa Helanderilla myytiin Ilmari Tapiovaaran Maija Mehiläinen -lattiavalaisin 3 605 eurolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?