Asuminen

Seinän välistä paljastunut yllätys toi 28 000 euron laskun – näin estät hiiriä tuhoamasta kotiasi

Julkaistu:

Asuminen
Älä kylvä lintujen ruokaa pihaan, pidä jäteastiat kiinni ja kasvit kaukana kivijalasta. Jos rapisee, hiiret ovat jo sisällä. Kutsu paikalle tuholaistorjuja.
Pieni jyrsijä voi aiheuttaa isoja vahinkoja kodissa. IS kertoi tiistaina, miten rivitaloasunnossa löyhkäsi kuin navetassa ja haju levisi kaikkialle asuntoon. Hajuhaitta oli voimakkaimmillaan saunaa käytettäessä.

Syyksi paljastuivat seinän väliin pesiytynyt hiiriarmeija ja yläkerran kylpyhuoneesta rakenteisiin päässyt kosteus, jotka tekivät tuhojaan asunnossa. Rakenteista löytyi sekä eläviä että kuolleita hiiriä, hiirenpesiä ja isot määrät hiiren papanoita.
IS kysyi Uudenmaan Kiinteistöliiton asiantuntijalta, miten voi estää hiirien pääsyn rakennukseen?

– Pihalle ei saa jättää lintuja ruokkiessa heitettyä ruokaa, vaan se on korjattava pois. Pihaan jäänyt syötävä houkuttelee hiiriä, Kiinteistöliiton neuvontainsinööri Jari Hännikäinen kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hännikäinen korostaa, että pitää käyttää tervettä järkeä, niin hiiret pysyvät poissa. Hän neuvoo siksi pitämään hyvää huolta kiinteistön jätehuollosta ylipäätään ja jäteastioiden kunnosta erityisesti.

Älä houkuta jyrsijöitä kotiisi

– Avonainen jäteastia houkuttaa lintuja ja jyrsijöitä. Pian eläimille syötäväksi kelpaava päätyy mahaan ja houkuttaa lisää eläimiä paikalle, Hännikäinen sanoo.

Myös pihan kasvillisuus voi pahimmillaan tarjota hiirille mahdollisuuden kavuta kotiin sisälle.

– Jos kasvit ovat lähellä talon kivijalkaa ja seinää, hiiret saattavat päästä kasveja pitkin etenemään ylemmäs ja rakenteiden sisälle, hän varoittaa.

Älä odota, vaan usko korviasi

Hännikäinen korostaa, ettei pidä odotella liian kauan, jos ongelmia ilmenee. Esimerkkitapauksessahan tilanne oli jo niin pitkällä, että jo pelkkä hajukin oli hirveä.

Millaisista merkeistä voi päätellä, että hiiret ovat jo päässeet sisälle?

– Hiiret pitävät yllä pientä rapinaa. Jos rapinaa kuuluu ja on muita epäilyjä, kannattaa ottaa nopeasti yhteys tuholaisten torjujiin. Heillä on asiantuntemusta osaamista hiirien saamiseksi pois talosta, Hännikäinen sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt