Älylukko narautti taloyhtiön pyörävarkaan heti – listasimme järjestelmän hyödyt ja haitat

Julkaistu: , Päivitetty:

Älylukitus
Älylukitus tuli osaksi taloyhtiöiden arkea. Listasimme järjestelmän vahvuudet ja heikkoudet.
Kysyimme älylukitukseen siirtyneiden taloyhtiöiden edustajilta, mitä konkreettisia asioita elektromekaaninen lukitus on tuonut mukanaan.

Vastauksen antoivat HOAS:n toimitusjohtaja Matti Tarhio, helsinkiläisen taloyhtiön Keinulaudantie 5:n hallituksen puheenjohtaja Jasmin Juuti ja älylukitusta käyttävä asukas, vuosaarelainen Miia.

Suuressa osassa HOAS:n opiskelija-asuntoja älylukitukseen siirryttiin vuonna 2015, Keinulaudantiellä vaiheittain vuosina 2013–2016.

Järjestelmää koskevat kommentit ovat älylukitusyritys iLOQ Oy:n Suomen myyntijohtaja Toni Päivisen.

Älylukituksen plussat ja miinukset:

1. Turvallisuus lisääntyi

Älylukkoihin on siirrytty kummassakin taloyhtiöissä ennen kaikkea turvallisuuden takia.

Tavallista nimittäin on, että vara-avaimia jää sille tielleen.

Älylukkoavaimien kohdalla huolta turvallisuudesta ei ole, sillä järjestelmä perustuu avainten ohjelmointiin, pääsyoikeuksien räätälöintiin ja kadonneen avaimen poistamiseen järjestelmästä.

– Tämä tuo turvallisuutta. Asunnon avainta ei voi olla muilla. Kaiken lisäksi meillä on mahdollisuus selvittää, millä älylukkoavaimilla asuntoon on menty, jos ongelmia tulee esiin, Tarhio kertoo.

Keinulaudantiellä älylukitus on jo vienyt varkaan jäljille. Pyöräkellarista kadonnut pyörä jäljitettiin, kun järjestelmästä näkyi, kenen avainta käytettiin varastossa yöaikaan.

2. Ei kalliita uudelleensarjoituksia

Älylukosta on apua myös tilanteessa, jossa avain hukkuu. Jos esimerkiksi huoltoyhtiöltä katoaa yleisavain, edessä ei ole kalliita uudelleensarjoituksia.

Älyjärjestelmässä riittää hukkuneen avaimen poisohjelmointi.

– Isommissa kerrostaloissa uudelleensarjoitus tietäisi perinteisellä lukituksella useiden kymmenientuhansien eurojen kustannuksia. Nyt tilanne on täysin toinen, Tarhio sanoo.

3. Jonot historiaa

HOAS:n opiskelija-asunnoissa älylukko lopetti pitkät avainjonot, jotka työllistivät henkilökuntaa aina elo- ja syyskuussa.

– Älylukkojärjestelmän avulla pystymme jakamaan avaimia ennakkoon elokuun aikana ilman turvallisuuden vaarantumista, Tarhio kertoo.

Tämä on mahdollista, sillä avaimet toimivat vasta, kun asukkaan vuokrasopimus on alkanut.

4. Sujuvoittaa remontteja


Keinulaudantiellä alkoi huhtikuussa putkiremontti, jota varten on perinteisesti jaettu yleisavaimia remontintekijöille. Avaimet ovat voineet olla remontin ajan liikenteessä pitkiä aikoja, jopa 1,5 vuotta.

Tällä kertaa jokaiselle remonttimiehelle on annettu henkilökohtainen avain, joka on ohjelmoitu kunkin remonttimiehen tarpeisiin. Ammattilaiset pääsevät taloyhtiössä vain tiloihin, jotka ovat remontin kannalta oleellisia.

5. Lapsilla ja vanhuksilla ollut ongelmia käytössä

Jasmin Juuti myöntää, että kaikki asukkaat eivät ole varauksetta ihastuneet älylukitusjärjestelmään. Taloyhtiöstä löytyy muutamia, jotka pitävät avaimia vaikeampikäyttöisinä kuin vanhoja Exec-avaimia.

– Älyavainten käyttö vaatii opettelua. Avain täytyy laittaa lukkoon rauhallisesti, jotta systeemi tunnistaa avaimen. Se vaatii tiettyä ranneliikettä, Juuti kertoo.

Taloyhtiössä tyytyväisyys uuteen järjestelmään on kuitenkin alun vaikeuksien jälkeen kasvanut.

– Eniten ongelmia on ollut lapsilla ja iäkkäämmillä asukkailla, Juuti kertoo.

Helsingin Vuosaaressa asuva Miia kertoo, että heidän taloyhtiössään ongelmia on ollut myös tilanteissa, joissa älylukkoon on laitettu vahingossa väärä avain. Ongelmia on ilmennyt myös älylukkoon tarkoitetun avaimen kanssa.

Huoltoyhtiöön hän on soittanut jumiutuneen avaimen takia jo kolme kertaa.

– Olen asunut samassa taloyhtiössä jo yli kymmenen vuotta. Ennen älylukkoja en soittanut huoltoyhtiöön avainongelmista kertaakaan, Miia harmittelee.

Älylukitusyritys iLOQ Oy:n Suomen myyntijohtaja Toni Päivinen on ongelmista tietoinen, hänen mukaansa tapaukset ovat harvinaisia.

– Järjestelmään tehtiin vuonna 2017 merkittävä parannus, joka paransi käyttötuntumaa. Asioita viedään meillä jatkuvasti eteenpäin, Päivinen kertoo.

6. Tulevaisuus huolestuttaa

Vuodenvaihteessa voimaan tuleva laki yksityisistä turvapalveluista vaikuttaa myös älylukituksen hallinnointiin.

Jos älylukituksen hallinnointi teetetään ulkopuolisella palveluntarjoajalla, kuten lukkoliikkeellä, vuodenvaihteen jälkeen heillä tulee olla voimaan tulevan lain mukainen elinkeinolupa.

– Asiakkaalle tämä tarkoittaa vain sitä, että myös hallintapalveluiden tuottajien turvallisuus tulee olla todennettuna, Päivinen kertoo.

Jasmin Juutia muutos huolettaa, sillä tällä hetkellä hänellä on taloyhtiön puheenjohtajana oikeus myöntää väliaikaisia käyttöoikeuksia esimerkiksi pyörävaraston tai talkoovaraston käyttöön. Juutia mietityttää, viedäänkö käyttöoikeus lain myötä häneltä pois.

– Haaveenamme on vähentää myös yleisavaimen lainaamista remonteissa, mutta jos yksittäiseen huoneistoon ei voi huoltoliikkeen toimesta jatkossa ohjelmoida väliaikaista avainta, yleisavainta lainataan jatkossakin remonttiporukoille. Tämä olisi lukitusturvallisuutta heikentävä asia.

Toni Päivinen toppuuttelee huolia. Taloyhtiöllä pitäisi hänen mukaansa säilyä mahdollisuus hallinnoida omaa järjestelmäänsä jatkossakin.

Lisätty ohjelmointilaitteen hintatieto juttuun 31.10. klo 14.58.

Mitä maksaa?

  • 40 huoneiston perustaloyhtiössä elektromekaaninen lukitus maksaa noin 15 000 euroa.
  • Halvimmillaan kadonneen asukasavaimen voi poistaa uudella avaimella, jonka kustannus on edullisimmillaan 30– 40 euroa.
  • Toinen tapa on käydä kohteessa ohjelmointilaitteen kanssa, jolloin kustannus on tyypillisesti 100-300 euroa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt