Virve luopui jopa sängystään ja kaapissa roikkuu vain 10 vaatetta: ”Kotona on automaattisesti siistiä”

Virve Fredman ihastui ajatukseen minimalistisesta elämäntyylistä. Prosessissa kodista karsiutuivat turhat tavarat – jopa sänky.

Fredmanit nukkuvat nyt tyytyväisinä yönsä Futon-patjalla, Aasian tyyliin.

25.10.2018 19:00

Koti pursuaa tavaraa, mutta tarvittaessa mitään ei löydy. Sotkukin ahdistaa. Miten ihmeessä pölyt saisi pyyhittyä kaikista sisustus- ja koriste-esineistä?

Ruotsissa asuva suomalainen kosmetiikka-alan ammattilainen ja Ostolakossa-bloggaaja Virve Fredman ei paini moisten huolien kanssa.

Virve Fredman on karsinut kodistaan kaiken ylimääräisen.

Minimalismin nimeen vannova kosmetiikka-alan ammattilainen ja bloggaaja on karsinut kodistaan kaiken ylimääräisen. Käytännössä tämä tarkoittaa esineitä, joita ei ole välttämätöntä säilyttää, tai jotka eivät tuota Virvelle tai hänen miehelleen iloa.

Kotoa ei löydy enää ”pakollisia säilytettäviä”, kuten lapsuudenaikaisia kirjoja, painavia valokuva-albumeita tai turhia koriste-esineitä.

Rakkaimmat valokuvat löytyvät nyt skannattuna verkkoalbumeista. Ja niistä lapsuuden lahjoistakin on otettu vain kuvat muistoksi.

Tajusivat Thaimaassa, että minimalismi kannattaa

Ilta-Sanomille Virve Fredman kertoo, että ajatus minimalistisesta elämäntavasta alkoi kiehtoa häntä jo kymmenen vuotta sitten, mutta konkreettisesti ajatuksista tekoihin hän ryhtyi viime keväänä.

Minimalismi on sekä selkeyttänyt mieltä että karsinut siivousvuoroja.

Fredman oli tuolloin asunut puoli vuotta Thaimaassa puolisonsa kanssa. Reissussa pariskunta oli huomannut, ettei hyvään elämään oikeastaan tarvitakaan sen ihmeempää. Vaatteet ja muutama tärkeä tavara riittivät.

Kun paluu pohjolaan, eli kotimaahan Ruotsiin koitti, Fredman kysyi mieheltään, voisiko muuttolaatikot jättää purkamatta kokonaan ja noukkia sieltä mukaan vain oleellisen.

Mies innostui ajatuksesta.

Nykyään pariskunnan kotona on kadehdittavan vähän tavaraa.

Poissa ovat pyykkivuoret ja haisevat tiskivuoret. Minimalismi on sekä selkeyttänyt mieltä että karsinut siivousvuoroja.

Pärjää 10–15 vaatteella

Käytännössä minimalismi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Virve Fredmanin vaatekaapissa on vain 10–15 kappaleen vaatekerta, jolla nainen pärjää kaikkialla.

– Suosin mustia trikoomekkoja, joita voi käyttää niin fyysisissä askareissa kuin juhlavimmissakin tilanteissa. Ullakolla on varalaatikko, josta voi tarvittaessa hakea vaikkapa hääjuhliin sopivan mekon, Fredman kertoo.

Astioita keittiössä on kutakin 6–8 kappaletta. Vähempään ei kannata tyytyä, sillä kotona käy vieraita ja jatkuvalta tiskausrumbalta halutaan välttyä.

Fredmanit nukkuvat nyt tyytyväisinä yönsä Futon-patjalla, Aasian tyyliin.

Karsiminen on vaatinut myös pikkusälän kanssa näpertelyä. Joka ikinen asia työkalupakin ruuveja ja henkilökohtaista valokuvaa myöten on käyty läpi. Turha on viety hyväntekeväisyysliikkeisiin tai kierrätykseen.

Ainoastaan sänky, jonka Fredman päätti niin ikään karsia, vietiin ullakolle. Varmuuden vuoksi, mikäli päätös alkaisi kaduttaa.

Vielä näin ei ole käynyt.

Fredmanit nukkuvat nyt tyytyväisinä yönsä futon-patjalla, Aasian tyyliin.

Automaattisesti siisti koti

Tavaroiden lähteminen on tuonut mukanaan mielenrauhaa, Virve Fredman kertoo.

Kahden kiireisen, uraa tekevän ihmisen kodissa minimalismi on vapauttanut aikaa tavararumbalta muuhun.

– Tulee hyvä fiilis, kun tietää, että kotona on rauhallinen ympäristö. Kotona on automaattisesti siistiä ja tilaa tehdä sitä, mitä haluamme, Fredman kertoo.

Nyt kun minimalismi-projekti alkaa olla päätöksessään, Fredman nauttii työnsä tuloksesta.

Kotona näyttää nyt ihanalta.

Miksi minimalismi?

Mielenrauhaa, lisää tilaa ja avaruutta kotiin sekä vähemmän siivoushuolia. Muun muassa näitä asioita minimalismi voi tuoda mukanaan.

Virve Fredman suosittelee minimalismia niille, joita ajatus väljemmästä elämästä ja turhan karsimisesta kiehtoo. Rakkaista tavaroista ei tietenkään ole pakko luopua, mutta toisaalta tavaroihin ei tarvitse jäädä kiinni vain siksi, että pelkäisi loukkaavansa jotakuta.

Lapsuudenlahjaa ei siis välttämättä tarvitse säilyttää vain siksi, että pelkää sukulaistätinsä loukkaantuvan.

– Pelkäämme yleensä enemmän muiden reaktioita kuin itse tavarasta luopumista, Fredman tietää.

Minimalismia voi myös toteuttaa juuri sillä tahdilla ja innolla mikä itsestä tuntuu hyvältä. Kodista ei tarvitse tulla askeettista koppia, vaan jäljelle voi jättää asioita, joista nauttii.

Jos runsas koti ilahduttaa, sille on täysi oikeus.

Virve Fredmanin kodissa ylimääräistä ei juurikaan ole, mutta yhdessä asiassa hänkään ei minimalismia toteuta.

Kosmetiikkaa kodista löytyy nimittäin lukematon määrä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?