Asuminen

Älä korota hoitovastiketta turhaan – tee nämä 4 asiaa kylpyhuoneessa

Julkaistu:

Asuminen
Taloyhtiön energiakustannuksista jopa 30 prosenttia voi mennä energiahukkaan. Kiinnitä siis katse käyttötottumuksiisi kylppärissä, Isännöintiliitto kehottaa.
Taloyhtiön yhtiövastike koostuu hoitokulut kattavasta hoitovastikkeesta ja mahdollisesta rahoitusvastikkeesta, jolla katetaan taloyhtiön ottamien lainojen kulut.

Jos taloyhtiön kulut nousevat, myös vastike nousee.

Onneksi omalla käytöksellä voi säästää sekä omaa että taloyhtiön rahaa, Isännöintiliitto vinkkaa. Katse kannattaa kääntää arjen energiansäästökeinoihin, kuten kylppärin laitteiden käyttöön.

Isännöintiliiton arvion mukaan jopa 30 prosenttia voi mennä energianhukkaan.


4 energiansäästövinkkiä:

  1. Pese puolittaisten satsien sijaan täysiä pyykkikoneellisia.
  2. Sammuta suihku tai hana, kun levität shampoota tai peset hampaita.
  3. Sammuta tietokone kokonaan valmiustilan sijaan, kun et käytä konetta.
  4. Kun uusit kodinkoneen, ota huomioon kodinkoneiden energialuokitus.

Tarkista vuotavatko vesikalusteet

Myös normaali kunnossapito ja havainnointi on energiankäytön kannalta tärkeää, sillä esimerkiksi vuotavat vesikalusteet tai rikkinäiset kodinkoneet voivat aiheuttaa huomattavan vedenhukan ja laskun, Isännöintiliitto huomauttaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuotavat vesikalusteet ja rikkinäiset kodinkoneet ovat myös kosteusvaurioriski, selviää Teknologian tutkimuskeskus VTT:n ja Tampereen ammattikorkeakoulu TAMK:n selvityksestä vuodelta 2016. Selvityksen mukaan laitteiden tai kalusteiden ja putkien väliset vuotavat liitokset aiheuttivat putkirikkojen lisäksi eniten kosteusvaurioita suomalaiskodeissa.
Isännöintiliiton mukaan korjaustarpeista kannattaa ilmoittaa eteenpäin heti niitä huomatessaan. Pienempiä kunnossapitotöitä voi tehdä itsekin.

Esimerkiksi jääkaapin ja pakastimen ovien tiivisteet kannattaa silloin tällöin tarkistaa ja takaosan lauhduttimen ja kompressorin ulkopinnat imuroida kerran vuodessa.

Myös energiakartoituksesta on apua. Taloyhtiön teettämästä selvityksestä selviää, missä asioissa on parantamisen varaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt