Asuminen

Näillä vanhoilla levyillä voit tienata isoja summia – Heikki löysi aarteen vuosien etsinnän jälkeen

Julkaistu:

Keräily
Suomen suurimmat levymessut järjestettiin viikonloppuna Hyvinkäällä. Messukävijöiden onnekkaimpien joukossa oli muun muassa Heikki Seppälä, joka löysi haluamansa vuosikausien etsinnän jälkeen.
Vinyylilevyjen, gramofonilevyjen, CD-levjen ja C-kasettien keräilijät kokoontuivat viikonloppuna Hyvinkäälle Suomen suurimmille levymessuille.

Kuvaaja Aleksi Jalava tutustui keräilijöiden tekemiin löytöihin.

Dollarin löydöstä 1 750 dollaria

Merikarvialainen Marko ”Hakki” Hakala myi messuilla kalliimpaa roots-musiikkia. Myynnissä oli muun muassa Elviksen harvinaisia singlejä, hinnoiltaan 300 ja 500 euroa.

Mies muistutti, että levyjen hinta muodostuu kysynnän ja harvinaisuuden mukaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Jos levy on hyväkuntoinen ja hinta on sopiva, se vaihtaa nopeasti omistajaa, vaikka puhuttaisiin 500 euron levystä. Moni tosin odottaa, että löytäisi tuhannen euron levyn eurolla. Se ei onnistu kuin alle promillella, Hakala kertoi.


Suuressa maailmassa kaikki on kuitenkin mahdollista.

Näin kävi kaksi viikkoa sitten onnekkaalle löytäjälle Houstonissa.

– Kaveri oli löytänyt viisi Elviksen sinkkua Sun-levymerkiltä dollarilla kappale. Ne olivat kuuntelemattomia. Seuraavana päivänä hän myi ne eteenpäin 1 700 eurolla. Ihan hyvä kate.

Satojen eurojen löytö

Heikki Seppälä teki messuilta löydön, jota oli etsinyt vuosikausia. Mukaan lähti Eero ja Jussi & The Boysin Numero 1.

Tarkkaa hintaa keräilijä ei suostunut paljastamaan, mutta kyse oli ”sadoista euroista”.


Seppälä arvelee, että levyjä painettiin aikoinaan 2 000 kappaletta. Jäljellä säilyneistä kappaleista ei ole tarkkaa tietoa.

– Ainakaan huippukuntoisia ei enää löydy mistään, Rauski Jokinen kertoi.

Yli satasen ostoksia tekevät harvassa

Levyjä messulla kaupanneet Jani Heiskanen ja Marko Lähdemäki hankkivat keräilykappaleita pääosin ulkomaisilta levymessuilta ja Ebaysta.


Asiantuntijoiden mukaan harvinaisten keräilylevyjen hinnat saattavat olla satoja tai jopa tuhansia euroja. Suomessa yli satasen ostoksia tekevät keräilijät ovat kuitenkin harvassa.

– Hintaa nostaa pieni painomäärä ja kunto. Jos harvinaisuus on hyvässä kunnossa, kyllä siitä joutuu maksamaan, miehet toteavat.

Viiden euron suosikki

Tervakoskelainen Hannu Löytynoja löysi messuilta Suzi Quatron LP-levyn viidellä eurolla.


Vanhan keräilyharrastuksen mies on elvyttänyt kolme vuotta sitten.

– Etsin nuoruuteni musiikkia, pääosin 70–80-lukujen rockia ja heviä, Löytynoja kertoi.

Wigwamin levy 1 000 eurolla

Espoolainen Esa Elgström etsi messuilta Love Recordsin levyjä ja Hurriganesia. Ostoskoriin päätyi tällä kertaa Dave Lindholmin LP:stä päivitysversio, eli parempikuntoinen levy, vanhan tilalle.

Levyllä oli hintaa 50 euroa.


Pikkupojasta asti levyjä keräilleen miehen hyllystä löytyy useita helmiä, muun muassa Wigwamin ensimmäinen levy. Se maksoi tuhat euroa.

Riku satsasi levyihin satasella

Riku Ruhanen saapui levymessuille Heinolasta, sillä levyhyllyssä oli vielä tilaa. Matkaan lähti tällä kertaa muun muassa Aphrodite's Childin 666 -LP.


Levyihin mies oli valmis satsaamaan messuilla sadalla eurolla.

Kim kauppasi 2 750 euron harvinaisuutta

Messuilla myymässä ollut Kim Hjerppe tekee löytöjä pääosin ulkomaisilta levymessuilta. Kuukauden päästä tie vie muun muassa Hollantiin, maailman suurimmille levymessuille.


Hyvinkäällä Hjerppellä oli myynnissä useita, arvokkaampia levyjä. Kallein myynnissä oleva oli Vashti Bunyan - Just Another Diamond Day -LP. Hintaa sillä oli 2 750 euroa.

– Kalleimmat levyt menevät pääosin ulkomailla tai vaihdossa. Yhtä hullut keräilijät vaihtelevat niitä keskenään, Hjerppe kertoi.

Savikiekko-harrastajat vähissä

Messuilla muun muassa Olavi Virran savikiekkoja, eli gramofonilevyjä, kaupannut Pertti Nieminen on hankkinut aarteensa antikvariaateista ja muilta harrastajilta.


Gramofonilevyjen keräily on Suomessa pienien piirien juttu.

– Nuoremmassa polvessa ei oikein ole enää harrastajia, Nieminen kertoi.Katso ylhäältä videolta tunnelmia Suomen suurimmilta levymessuilta!

Miten hinnoitella vanha vinyylilevy?

Ullakolla lojuvat vinyylilevykasat mietityttävät.

Miten hinnoitella levyt, joiden alkuperästäkään ei ole aina tietoa?

– Yksinkertainen vastaus on, että internetin kautta voi yrittää, mutta onnea vaan matkaan, ei onnistu. Tieto on tuhansina sirpaleina, Hyvinkään levymessujen järjestäjä Marko Tuominen kertoo.

Tuomisen mukaan internetin ”miljoonahinnat” menevät usein metsään.

– Oikea tieto pitää etsiä ja se on aika lailla työlästä. Myymiseen löytyy kuitenkin apua alan harvoista liikkeistä tai tapahtumista, Tuominen sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt