Asuminen

Tästä syystä pikkupyykki löytää aina tiensä pussilakanan sisään – vihdoin vastaus ikuisuusongelmaan

Julkaistu:

Pyykinpesu
Argh! Pyykinpesun jälkeen olet taas tutun ongelman edessä. Pyykkikoneen ”musta aukko” on kahmaissut itseensä kaiken pyykin.
Sukat, pikkuhousut ja t-paidat tuntuvat kadonneen jäljettömiin pyykinpesun aikana, ennen kuin huomaat syyllisen. Pussilakana on jälleen kahmaissut mukanaan kaiken mahdollisen.

Pyykinpesun jälkeen alkaa ylimääräinen rumba, kun joudut etsimään kadottamaasi. Miten ylipäätään on mahdollista, että pussilakanan pikkuruisesta aukosta mahtuu sisälle niin monta vaatekappaletta?

Vastauksen antaa tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta.

Tutkija Marjomaa opastaa, että pyykki joutuu pyykkilakanaan tavallista helpommin, jos koneen rummussa on hieman vajaa määrä pyykkiä. Silloin pussilakanan suuaukko avautuu enemmän, ja lakanaan sujahtaa niin sukat kuin pikkupöksytkin.


Sama juttu tapahtuu, kun kone käyttää enemmän vettä, eli valittuna on ohjelma, jossa on korkea vesiraja. Tällaisia enemmän vettä käyttäviä ohjelmia ovat muun muassa villapesu tai verho-ohjelma. Myös hienopesuohjelmassa saattaa olla maininta, että pesu tapahtuu maksimissaan puolet maksimitäytöstä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Siis mitä enemmän rummussa on vapaata tilaa ja/tai vettä suhteessa pestävään pyykkimäärään, sitä helpommin pussilakana ahmaisee vapaasti rummussa lilluessaan pikkupyykkiä, Marjomaa sanoo.

Pesupussi ehkäisee ongelmaa

Myös pussilakanoissa on eroja.

Mikäli haluaa ehkäistä mustan aukon ongelmaa, kannattaa pussilakanaksi valita malli, jossa on pienempi suuaukko.

– Myös pesupussin käyttö on aina kannatettavaa. Pikkarit siis toiseen pussiin ja rintsikat toiseen, Marjomaa neuvoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pesupusseja on erikokoisia, jolloin suojaa löytyy niin sukkahousuille, rintaliiveille tai helmin tai strassein koristelluille vaatteille.

– Pesupussi ehkäisee sitä, etteivät vaatteet pääse tarpeettomasti venymään. Pesupussi ehkäisee myös pyykin kiertymistä toisiinsa, jos vaatteessa on kovasti nauhoja tai nyörejä, Marjomaa sanoo.

Pussilakanalla ei ole niin paljon kaapattavaa, jos osa pikkupyykistä on laitettu pesupussiin. Marjomaa suosittelee myös sukkapyykin pesemistä pussissa.

– Pussien käyttö helpottaa myös kuivumaan laittamista, kun esimerkiksi sukkaparit löytyvät sieltä helposti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt