Tässä kuvassa on 4 vaarallista virhettä keittiössä – montako löydät?

Julkaistu:

Paloturvallisuus
Keittiön vaaranpaikat ovat joskus lähempänä kuin arvaatkaan.
Keittiö on kodin huoneista se, jossa vietämme usein eniten aikaa. Sähkölaitteita käyttäessä huolellisuudelle on tarvetta.

Turvallisuusasiantuntija Jari Pouta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä kertoo Ilta-Sanomille, että ehdottomasti yleisin turvallisuusuhka keittiössä on humaltunut ruoanlaittaja ja niin kutsuttu ”nakit ja muusit” -tulipalo.

– Tullaan baarista kotiin ja aletaan laittaa ruokaa juovuspäissään. Sitten sammutaan ja ruoka jää liedelle käryämään tai palamaan. Tämä on viikoittainen keikka Helsingissä, Pouta kertoo.

Tulipaloon ei kuitenkaan vaadita kännissä örveltämistä.


Myös aivan tavalliset huolimattomuusvirheet voivat aiheuttaa ongelmia keittiössä.

Keittiökuvassamme on neljä turvallisuusvirhettä. Kuinka monta tunnistat?

Virhe 1: Astioiden kuivatus

Monet laittavat astioita kuivumaan sinne, missä sattuu milloinkin olemaan tilaa. Kätevää kenties, mutta erittäin huolimatonta.

Poudan mukaan suomalaiset käyttävät liettä laskutilana aivan liian usein. Tätä tapahtuu erityisesti pienissä keittiöissä.

– Ja joku ihmeellinen taikavoima se on, joka laittaa liedet päälle. Varsinkin ahtaissa keittiöissä ei vaadita kuin pieni tönäisy tai koiran tassu, niin liesi on mennyt vahingossa päälle, Pouta kertoo.

Lieden päällä ei saisi koskaan säilyttää mitään ylimääräistä.

2. Patalappu väärässä paikassa

Tavaran laskeminen liian lähelle liettä on toinen tyypillinen turvallisuusmoka. Lieden vieressä lojuvat talouspaperirullat tai suodatinpaperit liekehtivät lämmöstä nopeasti. Ongelmia aiheuttavat myös tarrakoukuilla lieden viereen kiinnitetyt pyyheliinat tai vaikkapa patalaput.

– Kun koukku pettää, ne putoavat liedelle, Pouta selittää.

Lieden lähellä ei saisi olla mitään syttyvää materiaalia.

Virhe 3: Sähköjohto

Myös sähköjohdon kumi on palavaa ainetta. Esimerkkikuvassa sähköjohto kulkee lieden poikki, jolloin sähköjohto voi vaurioitua lämmöstä ja aiheuttaa sähköiskuvaaran.

Pouta muistuttaa, että olipa laite mikä hyvänsä, ensimmäisenä on luettava käyttöohjeet. Laitetta on myös huollettava ja käytettävä käyttöohjeen mukaisesti.

– Vakuutusyhtiö voi vähentää tai jättää korvaukset kokonaan maksamatta, jos laite on asennettu väärin.

Virhe 4: Kattila osittain liedellä

Tämä säilytystapa on haasteellinen, jos kattila jää vielä lämpimälle liedelle.

Jos kattilan kylkeen laittaa vahingossa vaikka talouspaperia tai muuta helposti syttyvää materiaalia, tulipalo voi saada alkunsa.

– Ja ihmeen helposti tällaiset kahden jos-sanan riskit toteutuvat suomalaisessa keittiössä, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tiedotuspäällikkö Juha Hassila kommentoi.

Osittainen lähde: spek.fi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt