Tässä on Suomen pienin myynnissä oleva yksiö – muuttaisitko 13,5 neliöön? - Asuminen - Ilta-Sanomat

Tässä on Suomen pienin myynnissä oleva yksiö – muuttaisitko 13,5 neliöön?

Suomen pienin myynnissä oleva asunto on vain 13,5 neliötä.

Minikodit ovat olleet viime vuosina paljon esillä julkisuudessa. Suomen pienin myytävänä oleva asunto on 13,5 neliötä.­

4.10.2018 14:19

Kerroimme keskiviikkona 15 neliön yksiössä asuvasta Milja Köpsistä, 42, joka viihtyy hyvin pikkukodissaan Vantaalla.

Köpsin mielestä hyvä koti ei vaadi isoja neliöitä. Kun design on mietitty loppuun asti ja kaikki tila on käytetty hyväksi, niukemmissakin neliöissä viihtyy mainiosti.

13,5 neliön asuntoon mahtuu keittiönurkkaus, levitettävä parivuode ja säilytystilaa.­

Köpsin perustelut pikkukodissa asumiseen olivat niin vakuuttavat, että innostuimme esittelemään Suomen tämän hetken pienimmän myytävänä olevan yksiön.

13,5 neliön tilaihme sijaitsee keskellä Helsingin Kamppia. Suorakaiteenmuotoiseen yksiöön on saatu mahdutettua muun muassa heti eteisessä sijaitseva keittiö, levitettävä parivuode ja koko seinän leveydeltä säilytystilaa.

Etuovi- ja Oikotie-sivustoilla myynnissä olevan asunnon pyyntihinta on 149 000 euroa. Neliöhinta on 11 037 euroa.

Koti laajenee omien seinien ulkopuolelle

Asuntoa välittävän Blok-kiinteistönvälityksen markkinointijohtaja Olli Gunst kertoo Ilta-Sanomille, että pienten asuntojen hinnat ovat karanneet monen ensiasunnon ostajan ulottumattomiin, minkä takia ihmiset siirtyvät yhä pienempiin asuntoihin.

– Osin suosion taustalla saattaa myös vaikuttaa murros asumiskulttuurissa. Jakamistalouden ja digitalisaation aikakaudella koti laajenee omien seinien ulkopuolelle. Kun asuinneliöitä ei enää tarvita yhtä paljon ja aiemmin kotona tehtyjä asioita pystyy sujuvammin tekemään yhteisissä tiloissa, neliöt painavat vaakakupissa vähemmän kuin aikaisemmin. Sijainti ja asumisen laatu korostuvat, Gunst kertoo tiedotteessa.

Keittiönurkkaus sijaitsee heti eteisessä.­

Kampissa olevan Suomen pienimmän myynnissä olevan asunnon Gunst uskoo sopivan keskusta-asumisesta haaveilevalle ensiasunnon ostajalle, asuntosijoittajan salkkuun vuokralle tai vaikkapa Airbnb-asunnoksi.

Miniasunnot nousivat trendiksi

Kompaktit miniasunnot ovat nostaneet suosiotaan viime aikoina. Esimerkiksi Sato rakensi Vantaan Martinlaaksoon 15,5 neliön miniyksiöitä, jotka vuokrattiin hetkessä, kun ne viime syksynä tulivat markkinoille.

Kaikkia ajatus miniasuntojen yleistymisestä ei kuitenkaan ole ihastuttanut.

Esimerkiksi asumistutkija Mari Vaattovaara kommentoi viime syksynä Ilta-Sanomille, että pienempien ja pienempien asuntojen trendi on hänestä huolestuttava.

Pääkaupunkiseudulla on Vaattovaaran mukaan jo erityisen paljon yksiöitä ja kaksioita suhteessa asuntokantaan ja moniin Euroopan muihin kaupunkeihin.

– Eikö yksinasuvilla muka ole edes sitä perintöpiironkia? Onpa erikoinen ryhmä, ei ole tavaroita eikä ilmeisesti kavereitakaan, koska asuntoihin ei mahdu vieraitakaan.

Oikotie ja Ilta-Sanomat kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Viihtyisitkö sinä pienemmissä neliöissä? Kommentoi alle!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?