7 x kaunein valaisin – tästä tunnistat hyvän lampun

Pimenevän syksyn myötä kodin valoasiat kannattaa säätää kohdilleen.

Lisa Johansson-Pape suunnitteli työvuosiensa aikana tuhansia valaisimia. Vuonna 1947 suunniteltu Lisa-valaisin on taidonnäyte ammattilaiselta, joka vältti töissään turhaa kikkailua.

29.9.2018 17:54

Herätä tila henkiin, luo oikea tunnelma sisustukseen ja lue kirjaa silmiä väsyttämättä. Hyvään valaistukseen kannattaa satsata.

Keräsimme yhteen kolme hyvää syytä panostaa valaistukseen. Vinkit antoi Innoluxin myynti- ja markkinointijohtaja Tarja Jokiniemi.

Tee palvelus silmillesi

Valaistuksen merkitys kasvaa, mitä enemmän ikävuosia on takana. Riittävällä valolla voidaan auttaa ongelmissa, joita monille tulee iän myötä, kun näön tarkkuus vähenee ja häikäisystä kärsii yhä useampi.

Vanhemmiten myös valon tarve kasvaa. Kuusikymppinen tarvitsee valoa kolme kertaa enemmän kuin kaksikymppinen.

– Valon hoitaviin vaikutuksiin ja valaisimen ominaisuuksiin kannattaa siis satsata jo terveyssyistä.

Hyvä valaisin antaa riittävästi valoa, mutta ei häikäise, Jokiniemi vinkkaa.

Luo ympärillesi kauneutta

Kaunis sisustus pääsee esille vain oikeanlaisilla valaisinratkaisuilla.

Tämän hetken sisustajalla on varaa valita. Suosiossa on eleetön, skandinaavisuutta ja japanilaisuutta yhdistävä japandi-tyyli. Toisaalta myös 70-luvusta inspiraationsa saanut moderni ja leikkisä retrotyyli vahvoine väreineen, metallin eri sävyineen tai jäätelöväreineen on noussut buumiksi asti.

Aitous kiehtoo samaan tapaan kuin kodin muussakin sisustuksessa. Materiaaleissa näkyvät nyt puu, betoni, keramiikka, paperi, nahka ja bambu.

Ilmennä persoonallisuuttasi

Kotiin panostetaan toisaalta nyt enemmän kuin ennen, ja sisustuksesta on tullut tapa ilmaista itseään. Massatuotannon sijaan omaan kotiin halutaan räätälöity, rohkeakin valaisin, jolla on tarina kerrottavanaan.

– Ihmiset hakevat selkeästi suomalaisia ja pohjoismaisia tuotteita, joiden alkuperä ja suunnittelija ovat tiedossa. Ollaan siis hyvin design-tietoisia, Jokiniemi sanoo.

Kotiin ei välttämättä hankita uusinta trendivalaisinta, vaan ajaton klassikko, jota varten on säästetty monta vuotta.

– Tietynlaiset ajattomat, korumaiset ja elegantit klassikot pitävät pintansa vuodesta toiseen, Jokiniemi sanoo.

Juttua korjattu 1.10. klo 11.49. Korjattu kuvatekstiin Valovoima ja Valovoima Mini -valaisimen oikea nimi ja suunnittelija.

Ympärivalaisevaa Himmeen Toad- valaisinta löytyy matalana ja korkeana mallina.

Moni valitsee kotiin trendivalaisimen sijaan todellisen klassikon. Lokki- valaisin näki päivänvalon vuonna 1960. Yki Nummen kattovalaisin valmistetaan edelleen Suomessa.

Lisa Johansson-Pape suunnitteli työvuosiensa aikana tuhansia valaisimia. Vuonna 1947 suunniteltu Lisa-valaisin on taidonnäyte ammattilaiselta, joka vältti töissään turhaa kikkailua.

Suupuhalletut BLOUn valaisimet voi koota hauskaksi kokonaisuudeksi.

Kirkasvalolaitteita käytetään nyt eri tavalla kuin aikaisemmin. Himmentävien ominaisuuksien vuoksi niitä voi käyttää eri puolilla kotia tai työpistettä ympäri vuoden. Kuvassa Valovoima ja Valovoima Mini -kirkasvalolaite/työvalaisin, design Harri Koskinen.

Huumori ja leikkisyys näkyvät etenkin nuorten suunnittelijoiden töissä. Simo Serpolan suunnittelema Anim Series -valaisin.

Veneen nostosta inspiraationsa saanut Nosto-valaisin on Aalto- yliopistossa tuotesuunnittelua opiskelevan Laura Aalto-Setälän käsialaa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?