Asuminen

Tampereelle ilmestyi kolmen kerrostalon kokoinen Fingerpori-maalaus – hoksaatko, mikä siinä naurattaa?

Julkaistu:

Muraali
Taideteos on osa valtakunnallista UPEA18-taidefestivaalia.
Tampereen Tesomalle on noussut kolmen kerrostalon kokoinen muraalisarja, joka laittaa ohikulkijan aivonystyrät liikkeelle. Kyseessä on nimittäin Pertti Jarlan luoma kolmiosainen sarjakuvastrippi, jossa Fingerporin päähenkilö Heimo Vesa leikittelee liikennemerkkien kanssa.

Fingerpori-muraali löytyy Tesoman Ristimäeltä osoitteesta Kohmankaari 2-6.
  • Katso yllä olevalta videolta, miltä taideteos näyttää paikan päällä.

Muraaliteos on osa valtakunnallista UPEA18-taidefestivaalia. Festivaali järjestetään kolmatta kertaa ja se tuo kaupunkitaidetta ja tapahtumia 12 suomalaiskaupunkiin. Kohteita on yhteensä 20 ja ne toteutetaan syyskuun aikana.

Tesomalla tallustelevan Heimo Vesan lisäksi taidetapahtuma on luonut seinämaalauksia muun muassa Salon poliisiasemalle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lue myös: Salon poliisiaseman seinään syntyi hätkähdyttävä maalaus – poliisit kiittivät tekijää

Ääriviivat heijastettiin seinään pimeällä

Fingerporin huumori perustuu pitkälti erilaisiin sanaleikkeihin, joita Jarla ammentaa muun muassa historiasta, kulttuurista ja uskonnosta.

Fingerporille on tyypillistä, että lukija joutuu itse oivaltamaan jutun juuren. Joskus vitsit ovat varsin ilmeisiä, mutta toisinaan ne tuottavat todellista päänvaivaa. Aamulehden mukaan Tesomalle nousseen sarjakuvan juonta ei paljastettu etukäteen edes talojen asukkaille. Työt valmistuivat kuluneen kahden viikon aikana.

Muraali toteutettiin heijastamalla sarjakuvaruudun ääriviivat kerrostalon seinälle pimeän aikaan. Kuvat maalattiin ripeään tahtiin ja teos valmistui muutamassa viikossa.


Taideteos koostuu kolmesta julkisivun kokoisesta maalauksesta, joita tulee lukea vasemmalta oikealle. Ensimmäisessä kuvassa sarjakuvahahmo kävelee kohti suojatieopastetta ja toisessa hän tallaa keskellä suojatietä. Sarjan kolmas kuva onkin kryptisempi, sillä siinä Heimo Vesa leijuu suojatien päällä ilmassa.

Keksitkö, mistä sarjakuvastripissä on kyse? Kerro kommenteissa.Lue myös: Jenni sai kasvonsa Helsingin suurimpaan muraaliin – näkee nyt itsensä 34-metrisenä, kun vain vilkaisee ulos ikkunasta

Juttua muokattu klo 14.10: Kyseessä on tietysti Pertti Jarla, ei Petri Jarla.

Ota kantaa

Hoksasitko?

Kyllä 57% En 31% En ole varma 12%
Ääniä yhteensä 46374

Fingerpori

Pertti Jarlan piirtämä ja käsikirjoittama strippisarjakuva Fingerpori alkoi ilmestyä Helsingin Sanomissa helmikuussa 2007.

Fingerporin huumori perustuu pitkälti erilaisiin sanaleikkeihin.

Fingerporia on sovitettu myös teatterin näyttämölle ja jääveistoksiksi.

Suurin osa sarjakuvastripeistä käsittelee Heimo Vesan ja tämän lähipiirin tempauksia.

Joitakin strippejä on arvosteltu mauttomuudesta. Jarlan mukaan suurimmat haukut hän on saanut Jeesuksen hahmon käyttämisestä.

Fingerporia on käännetty ruotsiksi, norjaksi, tanskaksi ja englanniksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt