Asuminen

Vesivuotovahti voi estää kotisi mittavat vahingot – estä kallis vesivahinko näillä ohjeilla

Julkaistu:

Omakotitalo
Vesivahinkoja sattuu noin sata päivässä. Mittavat vahingot voi estää muun muassa sulkemalla hanoja ja asentamalla kotiin vuotovahdin.
Kerroimme viime viikolla, että pitkään jatkuvat syyssateet ovat rasite talojen rakenteille. Talon perustuksiin voi kulkeutua katolta jopa tuhansia litroja vettä, jos sadevesiä ei ohjata talosta poispäin.

Sade- ja sulamisvesien ohjaus kuuluukin tärkeimpiin omakotitalon syksyisiin huoltovinkkeihin.

Lue myös: Tarkkaile näitä merkkejä – voivat paljastaa salakavalan ongelman talosi salaojissa

Huomaa vesivahinko ajoissa

Vaivihkaa perustuksiin valuvat vedet ovat kuitenkin vain yksi huolista.

Ongelmia aiheuttavat myös vanhat lämmitys- ja käyttövesiputket, jotka ovat yksi suurimmista vesivahingon aiheuttajista omakotitaloissa. Pahimmillaan vain viisitoista vuotta vanhoja putkia on jouduttu uusimaan, kun materiaalina ollut kupari ei ole kestänyt käytössä, kerroimme aiemmin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vesivahinkoja aiheuttavat myös muun muassa kylpyhuoneen kosteussuojauksen pettäminen ja laitteistojen viat. Kodinkoneista astianpesukoneet aiheuttavat suurimman osan vahingoista.

Finanssialan ry:n mukaan vesivahinkoja sattuu noin sata joka päivä. Korvausten kannalta ikävää on, ettei vakuutuskaan korvaa kaikkea. Vanhojen putkien ikävähennykset ovat merkittäviä.


Vahinkoja voi onneksi ehkäistä hyvällä ennakoinnilla, talotekniikan yritys Uponor kertoo tiedotteessa.

Päävesihana kannattaa kulkea aina, jos on kotoa pois pidemmän aikaa. Lisäksi astianpesu- ja pyykinpesukoneiden vesihanat on hyvä sulkea käytön jälkeen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Veden ja energian kulutusta kannattaa seurata säännöllisesti. Esimerkiksi yllättävä vesivuoto voi löytyä seurannalla ennen mittavaa vesivahinkoa. Kotiin voi laittaa ammattilaisen asentaman vesivuotovahdin. Se auttaa vuotojen huomaamisessa ja minimoi niiden aiheuttamat vahingot.

Myös ajoissa tehty putkiremontti ehkäisee ongelmia. Omakotitalon putkiremontti vie vain muutaman päivän.

Eristä putkien riskipaikat

Ennaltaehkäisy on muutenkin omakotitalon ylläpidossa tärkein toimi. Ennen pakkasia on hyvä tarkistaa talon kunto.


Uponor keräsi yhteen vinkit, jotka omakotitaloasujan kannattaa muistaa näin syksyllä:
  • Varmista, että ulkona ja välitiloissa sijaitsevat vesiputket eivät pääse jäätymään. Riskipaikoissa putket tulee eristää tai varustaa lämpökaapeleilla.
  • Huolehdi hulevesien ohjauksesta ja varmista, että salaojat toimivat oikein. Tarkista kaivojen lietepesät ja poista tarvittaessa niihin kertynyt sakka.
  • Puhdista lehdet ja roskat sadevesikouruista syksyllä ennen pakkasia ja uudelleen keväällä, jotta vesi pääsee valumaan rännikaivojen kautta kauemmas talosta.
  • Varmista lämmitysjärjestelmän toimivuus ja käytä tarvittaessa ammattilaisten tarjoamaa huoltopalvelua. Säätöjärjestelmien päivitys nykypäivän tasolle tuo lisää mukavuutta ja säästää energiaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt