Tämän 20 neliön pikkukodin koko sisustus maksoi vain 2 000 euroa

Habitare-messujen edullisin koti, Kierrätyskeskuksen 20 neliön yksiö, sisustettiin 2 000 eurolla.

Kierrätyskeskuksen mallikoti Maininki sisustettiin 2 000 eurolla. ”Huomisen koti” on nähtävillä Habitare-messuilla 16.9. asti.

13.9.2018 13:49

Suuren maailman trendit koskettavat myös sisustusmaailmaa. Skandinaavinen minimalismi väistyy värien tieltä, muotimaailmasta tutut rohkeat kuosit nostavat päätään ja eettisyys on in.

Yhä useampi miettii, mikä on uuden huonekaluostoksen hiilijalanjälki. Kestävän kehityksen teemojen yhdistäminen sisustamiseen on onneksi mahdollista.

Kierrätyskeskuksen mallikoti Maininki sisustettiin 2 000 eurolla. ”Huomisen koti” on nähtävillä Habitare-messuilla 16.9. asti.

Asumisen ekologisuuteen vaikuttavat muun muassa asunnon koko ja sähkösopimus, mutta myös kotiin tehtävillä hankinnoilla on merkittäviä ympäristövaikutuksia.

Yksi esimerkki löytyy keskiviikkona startanneilta Habitare-messuilta, jossa esitellään 2 000 eurolla sisustettu kierrätyskoti. Värikäs pikkukoti on täynnä tämän hetken sisustustrendejä, kuten maanläheisiä ja värikkäitä tekstiilejä.

Eettisen osaston laidalta löytyvä Maininki-koti on suunnittelija Marjo Mainingin ja Kierrätyskeskuksen yhteistyön tulos. 20 neliön koti on sisustettu kierrätystavaroilla ja Kierrätyskeskuksen Plan B -uusiomallistolla.

Kodin hiilijalanjälki kuulunee messun pienimpiin, sillä mallikodin ratkaisuilla on onnistuttu säästämää noin 7 000 kg kiinteitä luonnonvaroja.

Jääkaapista löytyy ympäristöystävällisen kuluttajan ruokavalintoja.

Kierrätyskeskuksen ympäristöasiantuntija Anu Kaila kertoo Ilta-Sanomille, että ympäristöasiat on huomioitu mallitalossa pienintä yksityiskohtaa myöten.

– Esimerkiksi jääkaapista löytyy esimerkkejä siitä, miten voi ruokavalinnoillaan tehdä ympäristöystävällisiä valintoja, Kaila sanoo.

Toinen kierrätyskoti on täynnä klassikoita

Toinen kierrätyskoti löytyy messuosaston toiselta laidalta. Sataneliöinen messuosasto on rakennettu kodiksi, jossa on oleskelutila, autotalli ja puutarha.

Nettikirpputori Tori.fi:n sisustama mallikoti on yhdistelmä uutta ja vanhaa. Olohuoneen sohva on uusi, mutta kaikki hyllystä löytyvät esineet on koottu nettikirpputorin valikoimista.

Esineet, vaikkapa Harri Koskisen Block-valaisin ja Aalto-jakkara, ovat tuttuja suosikkeja.

Habitaren toinen kierrätyskoti on Tori.fi:n sisustama. Sataneliöinen messuosasto on rakennettu kodiksi, jossa on oleskelutila, autotalli ja puutarha.

Juuri tällaisia, kotimaisia klassikoita, suomalaiset etsivät myös kirpputorilta.

Tori.fi:n haetuimpien brändien joukkoon kuuluvat neljä kovaa kotimaista: Artek, Marimekko, Pentik ja Lundia. TOP5:ssä on vain yksi ulkomainen suosikki: Ikea.

Yritys kertoo tiedotteessa, että huonekalu- ja sisustusilmoituksista noin kymmenen prosenttia on designia ja siitä suomalaista on melkein puolet.

– Se on luontevaa, että suomalainen haluaa suomalaista laatua. Tunnemme ne brändit parhaiten ja ovathan ne suunniteltuja suomalaisille, markkinapäällikkö Laura Kuusela kommentoi.

Sisusta ekologisesti

Asumisen ekologisuuteen vaikuttavat muun muassa asunnon koko ja sähkösopimus, mutta myös kotiin tehtävillä hankinnoilla on merkittäviä ympäristövaikutuksia, Kierrätyskeskus kertoo tiedotteessa.

Ympäristöasiantuntija Anu Kailan vinkit ekologiseen sisustamiseen.

1. Hanki harkiten

Välttämällä hutihankintoja säästät aina samalla luontoa.

2. Luota laatuun

Suosi tuotteita, jotka kestävät käytössä ja joilla on laatutakuu.

3. Käytä kierrätettyä

Valitse käytetty tuote uuden sijaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?