Asuminen

Tarkkaile näitä merkkejä – voivat paljastaa salakavalan ongelman talosi salaojissa

Julkaistu:

Salaoja
Syyssateet uhkaavat jopa puolta miljoonaa omakotitaloa – kuuluuko kotisi riskiryhmään?
Pitkään jatkuvat syyssateet ovat suuri rasite talojen rakenteille. Jos sadevesiä ei ohjata talosta pois päin, tai järjestelmä toimii väärin, voi talon katolta kulkeutua jopa tuhansia litroja vettä rakennuksen vierustalle eli suoraan sen perustuksiin.

Kosteat perustukset puolestaan rappeuttavat talon rakenteita ja aiheuttavat homeongelmia.

Rankkasateiden aikana kannattaakin kiinnittää huomiota pihan muotoihin. Vesi ei saisi kerääntyä mihinkään tiettyyn paikkaan lähellä taloa vaan sen pitäisi valua salaojia pitkin pois päin talosta. Jos näin ei käy, salaojassa saattaa olla ongelma.

– Salaojan ongelmat huomaa myös kellarin hajusta. Tunkkainen ja kostea ilma kielivät kosteista perustuksista, kertoo salaojituksiin erikoistuneen yrityksen Molarum Salaojat Oy:n asiantuntija Joonas Kumpula.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Liiallinen kosteus voi aiheuttaa myös sokkelin hilseilyä ja värimuutoksia sen pinnassa.


Molarumin tiedotteen mukaan Suomessa on yli puoli miljoonaa taloa vailla toimivaa salaojitusta. Kestäviä salaojia alettiin rakentaa vasta säädösten tiukennettua vuosituhanteen vaiheessa, minkä takia sadevesien aiheuttamat kosteusongelmat koskevat erityisesti ennen 90-lukua rakennettuja omakotitaloja.

Salaojakorjauksen tarpeen määrittää alan asiantuntija, joka arvioi mistä korkea kosteuspitoisuus johtuu ja määrittää tontille soveltuvat korjaustoimet.

Systeemi kannattaa kuitenkin tarkastaa kerran vuodessa myös omatoimisesti joko syksyllä sademäärien kasvaessa tai keväisin lumien sulettua – siis silloin, kun salaoja on kovimmalla koetuksella.

– Nykyisten säädösten mukaan tehty salaojaremontti kestää jopa 40–50 vuotta, kun salaojaverkoston puhdistaa 10 vuoden välein, Kumpula muistuttaa.

Lähteet: Ympäristöhallinto, Molarum Salaojat Oy, Sisäilmayhdistys ry

Näin tarkistat talosi salaojituksen

  • Käy läpi taloa ympäröivät salaojien tarkastuskaivot. Muista, että salaojakaivot ja sadevesikaivot ovat aina erillään. Älä siis sekoita niitä keskenään.
  • Veden pinta kaivossa saa olla korkeintaan alimman salaojaputken alareunan korkeudella. Jos vedenpinta on tätä korkeammalla, putkistossa on jokin vialla.
  • Tyhjennä kaivojen lietepesät, jos ne ovat täynnä.
  • Tarkista samalla, että sadevesi ohjautuu oikeaan paikkaan joko syöksytorvia pitkin sadevesikaivoon tai pintakouruja pitkin vähintään kolmen metrin etäisyydelle talosta.
Lähde: Molarum Salaojat

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt