Sisustaminen on menossa rohkeampaan suuntaan.
Ajatus tulee mieleen, kun kuuntelee tällä viikolla starttaavan sisustus- ja muotoilutapahtuma Habitaren ohjelmistoa.
Kuusipäiväisten messujen ohjelmisto on laaja. Kolmeen halliin levittäytyvä tapahtuma esittelee seitsemän eri näyttelyä, neljä konseptialuetta ja 50 esiintyjää. Yrityksiä on messuilla mukana 450.
Jututimme Habitaren tiedottajaa Johanna Sunia ja keräsimme tärpit Suomen suurimpaan huonekalu-, design- ja sisustustapahtumaan.
1. Värit
Värien saapumisesta sisustuskartalle on kohistu jo joitakin vuosia, eikä trendi ole hiipumassa. Kodit sisustetaan nyt entistä värikkäämmin, mikä näkyy myös messuosastoilla.
Värikkäillä villakankailla sohvansa päällystävä Hakola tai Interfacen sininen kangassohva ovat vain muutamia esimerkkejä messuosaston väriläikistä.
Värit saavat nyt näkyä.
Inspiraatiota väreistä saa myös trendinäyttely Signalsista, joka luotaa sisustuksen, asumisen ja muotoilun tulevia trendejä ja pohtii yhteiskunnallisia ilmiöitä.
Näyttelyn teemat ovat tänä vuonna renessanssi, glam, unimaailma sekä paljas ja puhdas. Signalsin suunnittelevat ja tuottavat trendianalyytikko Susanna Björklund ja muotoilija Sisse Collander.
2. Rohkeus
Sisustusmaailma on paitsi entistä värikkäämpi, myös rohkeampi.
Muotimaailmasta tutut kuosien ja tyylien sekoittaminen, graafisuus sekä viidakko- ja kukka-aiheet näkyvät kohta myös kodeissa.
Esimerkkiä näyttävät nuoret suunnittelijat, joille on rakennettu messuille kokonainen kortteli, jossa tyylikäs skandityyli väistyy rohkeamman, runsaamman ja värikkäämmän tieltä.
– Nousussa on taiteen ja muotoilun rajapinnassa työskentely. Nuorten muotoilijoiden töissä näkyy myös huumoria, Suni vinkkaa.
3. Puu
Habitaren vuoden teema on tänä vuonna juuret. Roots – Pintaa syvemmälle korostaa asioiden alkuperää, aitoutta ja persoonallisuutta. Teema näkyy osastoilla eri tavoin.
Esimerkiksi puun käyttö sisustuksessa on taas in.
Taidokasta, hyvin monipuolista puun käyttöä on nähtävillä muun muassa Tapio Anttila Collectionin ja Honkatalojen yhteisosastolla.
Ammattilaiset yhdistävät voimansa ja rakentavat messuille modernin, kaksikerroksisen hirsitalon, jossa yhdistyvät puurakentamisen perinteet ja tämän päivän design.
4. Eettinen design
Kestävä kehitys puhuttelee myös sisustusalaa. Edelläkävijöiden mukaan muotoilu voi olla paitsi kauneutta, myös maailmaa parantava voima.
Habitaressa teemalle on pyhitetty kokonainen alue.
Habitare järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 12.9.–16.9.2018.
Johanna Suni muistuttaa, että yksi esimerkki kestävästä kehityksestä ovat kotimaiset huonekaluvalmistajat, joiden tuotanto on Suomessa.
Suomalaisuuteen satsaavia huonekaluyrityksiä ovat muun muassa messuilla nähtävät Hakola, Tapio Anttila Collection, Interface, Muurame, Lundia, Puulon, Fasetti, Kuusilinna, Finsoffat, Isku, Pohjanmaan kaluste, Heinolan valmistamo, Anttiina ja HKV Jouko Haapala.
5. Asiantuntijoiden matkassa
Menikö sormi suuhun?
Ei hätää, Habitareen voi tutustua myös asiantuntijoiden matkassa.
Oppaina opastetuilla kierroksilla toimivat muun muassa Deko- ja Koti ja Keittiö-lehden sisustustoimittajat, Design From Finland ja sisustussuunnittelijat. Kierrokselle ei tarvitse ilmoittautua etukäteen, kunhan hyppää matkaan.
Opastetut kierrokset lähtevät hallin 6 portaiden juurelta.