Kaikki nettikirpputorilla tai Facebookin kirppisryhmissä jotakin myyneet tietävät, minkälainen rumba myyntiprosessista saattaa kehkeytyä.
Kyselijöitä riittää, ja pelkästään sosiaalisen median osto-myyntiryhmien keskusteluissa vilisevät lyhenteet yv, av ja jono, saavat pään pyörälle.
Oma lukunsa ovat ihmiset, jotka lupaavat tulla hakemaan tavaran, mutta liukenevat sitten paikalta.
Juuri tällainen kokemus oli myös espoolaisella Mika Lappalaisella, joka päätti laittaa myyntiin sohvansa.
Lappalainen oli toki tietoinen, että myyntiprosessi ei olisi kaikkein helpoin. Sohva oli elämää nähnyt ja lapsiperheessä siitä oli jouduttu pesemään pois milloin mitäkin.
Saadakseen maksimaalisen julkisuuden sohvalleen Lappalainen lätkäisi kirpputori-ilmoitukseen huumoripitoisen tekstin noroviruksen koettelemasta tonnin sohvasta, jonka saisi nyt itselleen 1 500 eurolla. Tekstin loppuun mies lisäsi, että todellisuudessa sohvan voisi hakea pois vaikka ilmaiseksi.
Huomio oli taattu, sillä ilmoitus keräsi paljon näyttökertoja. Kukaan ei kuitenkaan hakenut sohvaa.
Seuraava myynti-ilmoitus oli maltillisempi.
Lappalainen hinnoitteli sohvan uudestaan. Mies oli huomannut, ettei ilmainen tavara käy kirpputorilla kaupaksi, joten sohvalle tuli nimellinen hinta, 30 euroa.
Puhelimet alkoivat soida.
Tätä sohvaa Mika Lappalainen yritti turhaan myydä. Kyselyitä tuli kaikenlaisia, aina mittapyynnöistä valokuvakyselyihin.
Kyselyitä tuli kaikenlaisia, aina mittapyynnöistä valokuvakyselyihin.
– Lähetin sitten kuvia ja tietoja ties mistä, mihin oli aikoinaan oksennus osunut ja mistä kohtaa kangas oli kulunut, Lappalainen kertoo.
Onneksi ostaja löytyi.
Tai niin Lappalainen ensi alkuun luuli.
Lukuisista lupauksista huolimatta hän ei koskaan saapunut paikalle, vaan katosi kuin tuhka tuuleen.
Sohva päätyi polttopuuksi
Kun myyntiprosessia oli kaikkinensa kestänyt puoli vuotta, Lappalainen luovutti.
Aikaa oli tuhraantunut tuntikaupalla ja sohvan ympärillä oli pyöritty milloin mittanauha, milloin kamera kädessä.
Kavereiden illanvietto ratkaisi pulman: sohva päätyi poltettavaksi. Kun liekit roihusivat, Lappalainen tunsi sydämessään helpotuksen lämmön.
Pari viikkoa polttamisen jälkeen Lappalaisen puhelimeen tuli soitto.
– Kadonnut sohvan ostaja ilmoitti, että olisi nyt viimein valmis hakemaan sen kotiinsa. Jouduin ilmoittamaan, että se on nyt kokossa.
Mikan vinkit: Näin myyt tavaraa nettikirpputorilla
Vaikka sohvan myyntiurakka oli vaivalloinen, opetti se jotakin. Ainakin Lappalainen tietää nyt paremmin, mikä nettikirpputoreilla kiinnostaa ja mikä ei.
Mika Lappalaisen vinkit nettikirpputorille:
• Muista hyvät hakusanat ja otsikointi. Näin ilmoitus löytyy helpommin.
• Hinnoittele oikein. Ilmainen tavara ei houkuta, liian kallis ei mene kaupaksi.
• Isot, yli kymmenen vuotta vanhat huonekalut eivät mene kaupaksi, ellei kyseessä ole trendi- tai merkkihuonekalu. Helppoja kaupattavia ovat sen sijaan lasten tavarat, esimerkiksi urheiluvälineet, lastenvaunut ja ulkoiluvaatteet.