Asuminen

Erkki rakensi saunan keskelle suota – ei ensimmäistäkään suoraa kulmaa

Julkaistu:

Sauna
Erkki Kalliomäen sauna kuuluu varmasti Suomen erikoisimpiin. Keskellä neitseellistä suota sijaitsevassa saunassa ei ole yhtään suoraa kulmaa.
Ei ole suomalaisen saunan voittanutta!

Suomalaista saunaa puuhataankin parhaillaan Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Tästä innostuneena verkkomatkatoimisto Expedia kokosi yhteistyössä suomalaisten sauna-alan asiantuntijoiden kanssa koosteen maamme mieleenpainuvimmista saunoista Tuhansien saunojen maa -sivustolle. Esittelemme niistä osan.


Yksi niistä, Marsalkka Mannerheimille lahjaksi rakennettu metsästysmajakokonaisuus, johon kuuluu myös sauna, on kaikille tuttu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alun perin Neuvostoliiton alueella Itä-Karjalassa ollut sauna sijaitsee nykyään Lopella.

Sauna toimii tilaussaunana, jonka lauteilla on tilaa 12 hengelle, Marskinmaja-sivusto täsmentää. Sauna sijaitsee lähes entisessä asussaan museoalueen yhteydessä.


Kiehtova Kammi-kylä

Toinen listalle päässyt sauna on suurelle yleisölle tuntematon, mutta sitäkin hätkähdyttävämpi ilmestys.

Keskelle neitseellistä suota rakennettu Kammi-kylä Nummijärvellä on rakentunut Erkki Kalliomäen ideoinnin pohjalta. Käsittämättömällä kekseliäisyydellä rakennettu rakennusryhmä tunnetaan myös erikoisista nimistään. Alueella sijaitsee muun muassa Kantoportti, Julumetun tupa ja Turvekammio, Nummijärvi-sivusto kertoo.

Rakennusten keskellä sijaitsevat saunat saavat katsojan hieraisemaan silmiään.

Sanotaan, että Kammi-kylän rakennuksissa ei ole ensimmäistäkään suoraa kulmaa.

Savukammi-savusaunan löylyjä kehutaan nokisiksi mutta lempeiksi.

Alueella saa vierailla vapaasti.

Yle kertoo artikkelissaan, että hiljainen toive on, että kävijät jättäisivät vieraillessaan paikan pitäjille ”jonkun lantin”.

Vuoden 2018 alussa vieraskirjassa oli jo 8100 nimeä.

Tunnetko myös näitä suomalaisia saunoja?


Liehtalanniemi on nykyisin luonnonsuojelu- ja museoalue, joka esittelee 1900-luvun vaihteen elämäntyyliä. Paikka sijaitsee Niinisaaressa, noin 14 kilometriä Puumalan keskustasta Imatran suuntaan, Etelä-Savon paikallismuseot -sivustolla kerrotaan.

Liehtalanniemen tilan savusauna on sen sijaan tunnettu muun muassa tilan viimeisestä asukkaastaan, omaperäisestä Liehtalan Jallusta.

Tarinan mukaan hän jakoi tupansa tasa-arvoisesti kissojen ja kanojen kanssa ja oli taloudenpidosta tarkempi kuin henkilökohtaisesta hygieniastaan.

Skeittisauna Sotkamossa


Skeittiparkki, joka on varustettu saunalla.

Sellainen löytyy Sotkamosta, jossa sitä käyttävät Vesiurheilukeskuksen asiakkaat ja tilausryhmät.

Alun perin sauna rakennettiin Red Bullin kuvauksiin. Idean takana olivat lumilautailija Roope Tonteri ja skeittipuiston rakentaja Jaakko Tossavainen.

Skeittisaunalautta on varsinainen monitoimikeskus. Saunan löylyistä voi siirtyä vesilautailemaan, SUP-lautailemaan ja vesihiihtämään.

Ykspihlajan lakkosauna


Kokkolassa, Ykspihlajassa sijaitsee sauna, jonka eteen on lakkoiltu.

Nälkämyllyksi kutsutulla sahalla työskenteli 1900-luvun alussa paljon naisia ja lapsia. Perheet olivat suuria, ja naiset pesivät pyykit rantavedessä ja talvisin avannossa.

Kun eräs nainen hukkui avantoon, sahan työntekijät menivät lakkoon saadakseen saunan ja pesutuvan.

Nykyisin sauna ja uimaranta ovat yleisessä käytössä. Alueella toimivan kulttuurikahvilan säilyttämiseksi kerättiin tuhansia allekirjoituksia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt