Jenni sai kasvonsa Helsingin suurimpaan muraaliin – näkee nyt itsensä 34-metrisenä, kun vain vilkaisee ulos ikkunasta

Kun Itä-Pasilassa asuva Jenni Ahlapuro kurkkaa ulos asuntonsa ikkunasta, hän näkee vastapäisessä talossa omat kasvonsa.

Helsingin suurin muraali valmistuu Itä-Pasilaan, osoitteeseen Sähköttäjänkatu 4.

4.9.2018 19:00

Kasvot ovat osa Itä-Pasilaan valmistuvaa muraalia, jonka takana on Helsinki Urban Art -yhdistys. Osoitteeseen Sähköttäjänkatu 4 syntynyt muraali on koko Helsingin suurin. Kanadalaisen taiteilijan Li-Hillin teoksella on korkeutta 34 metriä.

Kalevala-teemainen, kelluvaa Ilmatarta ja maailman syntyä särkyneestä sotkan munasta kuvaava teos valmistuu keskiviikkona.

Lue myös: Hämeenlinnaan Pohjoismaiden korkein ulkotaideteos – kohoaa 56 metrin korkeuteen

Jenni Ahlapuro päätyi osaksi Kalevalasta inspiraation saanutta teosta, kun ystävä vinkkasi sosiaalisessa mediassa kiertäneestä ilmoituksesta. Siinä muraalin malliksi haettiin pitkähiuksista naista, joka asuisi mielellään Sähköttäjänkadulla tai ainakin Itä-Pasilassa.

Ahlapuro, joka oli asunut Pasilassa ensin lapsena ja uudestaan nyt aikuisena, ja jonka isä ja mummo olivat asuneet alueella ison osan Ahlapuron elämää, oli oiva valinta malliksi.

Jenni Ahlapuro valikoitui muraalin malliksi sosiaalisen median ilmoituksen kautta.

Mallina poseeraaminen vaati hieman ponnistelua, sillä taiteilija Li-Hill halusi ottaa teosta varten kuvia Mustikkamaalla. Kuvauspäivän aikana Ahlapuro makasi muun muassa hyisessä meressä ja rantahietikolla.

Taiteilija halusi tallentaa, Ilmatar-teemaisesti, tarkasti etenkin Ahlapuron hiusten yksityiskohtia.

– Vaikka olin vedessä vain 15 minuuttia, tunsin kuinka henki alkoi salpaantua. En nauttinut vedessä olosta lainkaan, Ahlapuro muistelee.

Palkkio tuli vasta parin viikon päästä, kun muraali alkoi valmistua pala palalta. Ahlapuron ei tarvitse kuin kurkata asuntonsa ikkunasta ulos. Muraali sijaitsee asuntoa vastapäätä.

Nostaa kynnystä muuttaa pois

Omien kasvojen näkeminen 34 metriä korkeassa teoksessa tuntuu hyvällä tavalla koomiselta, nainen kertoo.

– Tämä vaatii varmasti totuttelua. Välillä muraalin edessä on ihmisiä ottamassa valokuvia. Silloin minulle tulee vainoharhainen olo. Huomaavatko he, että se olenkin minä siinä seinässä?

Jenni Ahlapuro päätyi osaksi Kalevalasta inspiraation saanutta teosta, kun ystävä vinkkasi sosiaalisessa mediassa kiertäneestä ilmoituksesta.

Muraalissa esiintyminen on vahvistanut Ahlapuron kotipaikkarakkautta. Lapsuuden asuinpaikka Pasila tuntuu yhä tärkeältä, vaikka nainen hankki omistusasunnon alueelta aikoinaan myös alueen hintojen ja hyvien liikenneyhteyksien takia.

– Kyllä tämä nostaa kynnystä muuttaa pois. Muraali voi kestää 20 vuotta. Tässä vielä totutellaan ajatukseen, että olen pidempi pala Pasilan historiaa, Ahlapuro toteaa.

Li-Hillin teos ei ole ainoa Pasilan muraaleista.

Itä-Pasila alkoi muuttua katutaidekaupunginosaksi kesällä 2017, jolloin sinne maalattiin yhteensä 17 teosta usean kotimaisen ja ulkomaisen taiteilijan voimin.

Tänä vuonna Pasilasta on kehittymässä kansainvälisessäkin mittakaavassa merkittävä katutaidekaupunginosa, yhdistys kertoo sivuillaan.

Taide levittäytyy Pasilan keskeisimmille paikoille, kuten seinille, portaikkoihin, siltoihin ja kaiteisiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?