6 saunatapaa, jotka kaikilla olisi hyvä olla hallussa - Asuminen - Ilta-Sanomat

6 saunatapaa, jotka kaikilla olisi hyvä olla hallussa

Meneekö sormi suuhun yleisessä saunassa? Sääntökirjalle ei ole tarvetta, mutta perusasiat on hyvä pitää hallussa.

Tunnetko saunatavat?

1.9.2018 16:07

Saunominen on osa suomalaista kansanperinnettä. Maassamme on yli 2,5 miljoonaa saunaa ja varmasti yhtä monta saunojaa.

Viimeisen sadan vuoden aikana saunakulttuuri on kuitenkin muuttunut. Toisin kuin ennen, julkiset saunat ovat pienen piirin huvi, ja saunominen tapahtuu yhä useammin yksityisesti, kodin suojissa.

Saunaetiketti on kuitenkin hyvä olla hallussa, etenkin niinä kertoina, kun löylyistä tulee nautittua isommalla porukalla.

Soitimme alan asiantuntijalle, saunomisaiheisen Saunalogia.fi-sivuston perustajalle ja Aalto-yliopiston ihmiskeskeisen tuotesuunnittelun dosentille Lassi A. Liikkaselle ja kysyimme neuvoa.

Mitkä saunatavat kaikkien tulisi tuntea?

1. Siisteys on jokaisen vastuulla

– Omasta ja saunan siisteydestä huolehtiminen ovat keskeisiä saunomista koskevia arvoja. Siisteys on jokaisen vastuulla, Liikkanen sanoo.

Siis sheiverit piiloon ja myös saunalle säännöllinen pesu!

Puhtauden vaatimus koskee sekä henkilökohtaista hygieniaa että saunaa itsessään.

– Peseytyminen ennen saunaa on aina paikallaan. Myös julkiseen saunaan kannattaa ottaa mukaan puuvillainen tai pellavainen istuinalunen. Henkilökohtainen mielipiteeni on, että muovinen kertakäyttöpefletti on epämiellyttävä, eikä suojele lauteita, Liikkanen sanoo.

2. Mieti, onko saunatuoksulle todella tarvetta

Eteerisiä kasviöljyjä ja parfyymeja sisältävät saunatuoksut ovat yleistyneet ainakin kauppojen valikoimissa.

Yhteissaunoissa niiden suihkiminen voi kuitenkin olla huono idea. Herkille eteeriset kasvisöljyt voivat aiheuttaa oireita.

– Saunatuoksujen suhteen pitää älytä pysyä kohtuudessa, sillä niiden aromit saattavat jäädä ilmaan leijumaan pitkäksi aikaa.

3. Kysy ennen kuin heität

Rehvakas löylynheittokilpailu voi tuntua hyvältä idealta niiden mielestä, jotka kestävät kuumuutta hyvin.

Julkisissa saunoissa käy kuitenkin kaikenlaisia ihmisiä, myös heitä, joille hyvä saunomiskokemus ei tarkoita polttelevaa ihoa.

– Hyvään saunatapaan kuuluu kysyä kaikilta sanassa olevilta, sopiiko löylyä heittää. Jos joku ei löylyä toivo, silloin löylyä ei heitetä.

4. Noudata pukeutumisohjetta

Löytyykö yleisen saunan edustalta kyltti, jossa kerrotaan, miten kyseisessä saunassa tulisi pukeutua? Noudata sitä, niin selviät ongelmitta.

– Suurimmassa osassa julkisia saunoja tällainen toivomus on. Jos ollaan alasti, on varmasti järkevääkin olla alasti, jos taas toivotaan uimapukua, sitä on syytä käyttää.

Erityisesti tietyille ulkomaalaisryhmille, esimerkiksi kiinalaisille ja pohjoisamerikkalaisille, alastomuus voi olla sokki. Siksi saunaillan järjestäjän olisi hyvä mainita pukeutumiskoodista jo kutsussa.

5. Älä riitele

Sauna on rauhan tyyssija. Diplomaattiset puheenaiheet ja sopuisa käytös ovat siis tarpeen.

– Suomalaiseen saunaan tullaan rauhoittumaa ja rentoutumaan. Äänenkäyttö ja keskustelu kannattaakin valita paikan ja tilanteen ehdoilla, Liikkanen muistuttaa.

6. Huomioi seuraava saunoja

– Yhteiskäytössä olevissa saunoissa kannattaa huolehtia, että seuraavat saunojat saavat nauttia löylyistä. Jätä siis riittävästi vettä ja puita seuraavalle saunojalle, Liikkanen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?