Koirankoppiko muka? 8 syytä, miksi miniasunnossa on ihmisen hyvä olla - Asuminen - Ilta-Sanomat

Koirankoppiko muka? 8 syytä, miksi miniasunnossa on ihmisen hyvä olla

Pieni koti voi olla kuin turvallinen pesä – ja muut hyvät syyt tyytyä vaatimattomampaan neliömäärään.

31.8.2018 13:10

Kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara kertoi vähän aikaa sitten Twitterissä, että hän oli saanut yhteydenottoja maailmalta miniasuntoihin liittyen. Kansainväliset journalistit halusivat tietää, onko totta, että meillä Suomessa saa rakentaa niin pieniä uusia asuntoja.

Sen jälkeen Helsingin Sanomat haastatteli Vaattovaaraa, joka kapinoi miniasuntojen rakentamista vastaan. Muun muassa Satolla on tarjolla uusia, 15,5 neliön koteja pääkaupunkiseudulla.

– Meillä on maata, meillä on tilaa. Asumisen korkeaa hintaa ei ratkaista rakentamalla miniyksiöitä, vaan kaavoitusta ja tontteja lisäämällä, Vaattovaara perusteli Helsingin Sanomille mielipidettään siitä, että yksiöt pitäisi kieltää.

Suomaisten asuntojen keskipinta-ala on tällä hetkellä huikean suuri, noin 80 neliömetriä. Keskipinta-ala on kasvanut vuodesta 1970 noin 20 neliömetriä, kertoi Tilastokeskus vuoden 2017 katsauksessaan. Yksiöiden keskipinta-ala on 34 neliötä ja kaksioiden 54 neliötä.

Asumisen väljyys jakaa mielipiteitä: tilavampaan asumiseen tottuneelle 34 neliön yksiö voi olla liian pieni, mutta joillekin se on hulppea lukaali tai siellä voi hyvin asua vaikka kolmistaan. Raskin viisihenkinen perhe esimerkiksi asuu 48,5 neliön kaksiossa.

Mitä sanovat pienissä asunnoissa asuvat? Me Naiset kysyi heiltä ja listasi asiat, jotka todistavat, että pieni koti on kaikista paras!

1. Minimalismi on stressittömämpää ja tyylikästä

Pieneen asuntoon mahtuu luonnollisesti vähemmän tavaraa, jota pitäisi koko ajan hallita. Kovin paljon ylimääräistä ei voi olla, sillä muuten siellä ei mahtuisi asumaan. Sisustamiseen ja järjestelemiseen käytettävän ajan voi ottaa niin moneen muuhun asiaan!

2. Siivoaminen sujuu sutjakasti

Pölyjen pyyhkiminen ja imurointi sujuu supervauhdikkaasti pienessä kodissa eikä siellä tarvitsekaan siivota niin usein, sillä tavaroilla on tapana pysyä paremmin omilla paikoillaan; niiden on pakko, sillä pienikin epäjärjestys tekee miniasunnosta helposti kaaoskodin. Siellä on myös vähemmän lattiakaivoja sekä hajulukkoja, joita pitää puhdistaa. Eikä ikkunoidenkaan pesu ole kovin työlästä.

3. Impulssiostosten välttäminen on helpompaa

Mielihyväshoppailua ja impulssiostoksia on helpompi välttää, kun kotiin ei mahdu ylimääräistä, joten sisustushankintoihin kuluu vähemmän rahaakin. Yksi sohva riittää – tai voi olla jo ihan liikaa!

4. Pikkukoti on kuin turvallinen pesä

Joidenkin mielestä pienemmät kodit ovat kodikkaampia ja niissä tulee turvallinen olo. Ne ovat kuin pieniä pesiä, kun taas isommissa asunnoissa joidenkin olo saattaa tuntua koko ajan levottomalta. Pienessä kodissa ei ole hukkatilaa, joka voisi ahdistaa, ja siellä on helppo luoda intiimi tunnelmakin.

5. Koko maailma on yhtä suurta olohuonetta

Jos kuitenkin pienessä turvallisessa pesässä seinät joskus kaatuvat päälle, sieltä on helppoakin helpompi lähteä ulos. Ja mikä onkaan parasta, kun oma olohuone on naapuruston kivassa kahvilassa tai aamupalan voi nauttia läheisessä puistossa. Pysyypä kotikin puhtaana ja on hyvä syy nähdä ystäviä ulkona.

6. Kaikki on lähellä

Ulko-ovelta pääsee kaatumaan sänkyyn. Aamulla sängystä voi puolestaan hypätä suoraan kohti kenkiä ja avata oven yhdellä kädenojennuksella.

7. Yhteiselo pienessä tilassa opettaa solidaarisuutta

Lapset oppivat jakamaan, koska esimerkiksi omasta huoneesta on turha haaveilla.

8. Remonttilaskut maksetaan neliöiden mukaan

Taloyhtiöremontit maksetaan neliöiden mukaan, joten remppalasku ei ole ihan niin iso kuin jos sattuu omistamaan ylimääräisiä asuinneliöitä.

Lue myös:

Kaisa, 39, avautuu vuokralla asumisen vaietusta kipupisteestä: ”Pännii rahoittaa pienistä tuloista varakkaampia vaurastumaan”

Suvi Jurvélius asuu vuokralla 800 tonnin kattohuoneistossa: ”Haluaisimme ostaa 10 uutta asuntoa joka vuosi”

Siisti koti helposti: tee nämä 6 pientä asiaa joka päivä

”Miksi joillain on vielä tänä päivänä kirjahylly?” 10 äärimmäisen hyvää perustelua

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?