Nämä vintagekalusteet ovat hittejä – 15 vuotta sitten Paavo Tynellin seinävalaisimet vietiin kaatopaikalle

Trendit vaihtuvat, mutta vintage-huonekalut eivät menetä suosiotaan.

Tunnetut design-klassikot kiinnostavat ikään katsomatta. Tuntemattomammat nimettömät vintagehuonekalut kiinnostavat muös nuorempaa sukupolvea, Huutokauppa Helanderin johtava intendentti Hanne Siekkinen kertoo.

23.8.2018 16:31

Vintagehuonekalut ovat monen kotona juuri niitä arvokkaita aarteita, joita vaalitaan pikkaisen tavallista paremmin.

Klassikkojen lumon on huomannut myös 75-vuotias ruotsalaisjätti Ikea, joka lanseeraa elokuussa vintage-erikoismalliston. Gratulera-mallisto lanseerataan kolmessa vaiheessa syksyn aikana. Ensimmäisenä tulevat myyntiin 1950- ja 1960-lukujen ikoniset tuotteet, jossa tumma puu kohtaa klassiset linjat.

EKENÄSET-nojatuoli, Ikea.

Mallisto sisältää muun muassa nojatuoleja, sivupöytiä, valaisimia ja tekstiilejä. Paluun tekevät esimerkiksi EKENÄSET-lepotuoli, FÄRGSTARK-matto, GAGNET-lepotuoli ja BJURÅN-tuoli.

– Jokainen lanseeraus on ihan erilainen, kuten niiden edustamat vuosikymmenetkin. Aluksi on tummaa puuta ja klassista tyyliä, sitten leikkisää tyyliä vahvoissa väreissä ja lopuksi minimalistisempaa tyyliä vaalealla puulla ja graafisilla värisävyillä, kertoo Karin Gustavsson, IKEA of Swedenin luova johtaja tiedotteessa.

Garl-Gustaf Hiort af Ornäsin Siesta-tuoli.

Jos aivan tarkkoja ollaan, uusi huonekalu ei voi olla vintagea. Vintagella viitataan yleensä ikonisiin vanhoihin esineisiin, ihmisten puheissa 1940-1970-lukuun, mutta toisinaan myös uudempaan, 90-luvun kalusteisiin.

– Kyseessä on esine, joka on jostakin syystä kestänyt hyvin aikaa. Usein takana on nimekäs suunnittelija, Finnish Design Shopin toimitusjohtaja Teemu Kiiski kertoo.

Tynellit kaatopaikalle

Vintage-huonekalujen suosio on pysynyt vakaana jo vuosia.

Lahden puutyön valmistama puu-lasivitriini.

Sitä ihmettelee Huutokauppa Helanderin johtava intendentti Hanne Siekkinen, jonka mukaan trendit vaihtuvat yleensä paljon nopeammin.

Vintagen suosiota ei osattu ennustaa vielä parikymmentä vuotta sitten. Tuolloin vintage-kalusteita ei otettu huutokaupassa edes myyntiin, koska kysyntää ei ollut.

– 15 vuotta sitten muun muassa Paavo Tynellin seinävalaisimia jäi myymättä huutokaupassa. Ne toimitettiin sopimuksen mukaan kaatopaikalle, Siekkinen muistelee.

Nykyään Tynell on suomalaisen valaisintaiteen kirkkain tähti, jonka tunnetuin teos, Lumihiutale-valaisin, myytiin vuonna 2017 Hagelstamin huutokaupassa 159 016 eurolla.

Lue myös: 3 huutokauppahittiä, joita harrastajat himoitsevat – löytyykö lipastostasi näitä kelloja ja koruja?

Glamouria tähän päivään

Vintagessa viehättää Siekkisen mukaan moderni ja selkeä muotokieli. Kevytrakenteiset huonekalut sopivat pieniinkin tiloihin.

Lisäksi ne henkivät nostalgiaa ja arvoja, joihin haluamme yhä uskoa.

Valaisin 531 on Paavo Tynellin suunnittelma. Valaisinta kutsutaan myös Simpukaksi.

Ehkäpä kysymys on ihmisen viehtymyksestä historiaan. Arvostamme kauniiksi patinoitunutta nahkaa enemmän kuin juuri paketista otettua tuotetta. Kertakäyttökulttuurin aikana tuote, joka kestää, on arvostuksen ansainnut.

– Ihmisillä on halu tuoda tietyn aikakauden glamouria tähän päivään, Kiiski muistuttaa.

Huutokaupassa Pastilli myytiin Helanderin huutokaupassa hintaan 905 euroa.

Nämä ovat hittejä

Vintage-huonekalut ovat Huutokauppa Helanderin johtava intendentti Hanne Siekkisen mukaan erityisesti 20–40-vuotiaiden nuorten suosikkeja. Nuorille kelpaavat myös kalusteet, joiden suunnittelija ei ole tunnettu nimi.

Tätä vanhemmat ihmiset päätyvät vintage-kaupoille harvemmin. He yhdistävät vintage-huonekalut nuoruutensa muistoihin puutteesta ja pula-ajasta.

– Tunnetut design-klassikot sen sijaan kiinnostavat asiakkaitamme ikään katsomatta, Siekkinen sanoo.

Asiantuntijoiden mukaan vintage-huonekalujen hittejä ovat pääosin tunnetut nimet.

Artek, Alvar ja Aino Aalto, Eero Aarnio, Eero Saarinen, Yrjö Kukkapuro, Imari Tapiovaara, Garl-Gustaf Hiort af Ornäs ja tietysti myös suureen suosioon noussut Paavo Tynell viedään nyt käsistä.

– Suurin Tynell-hitti tällä hetkellä on valaisin 5321, jota kutsutaan myös Simpukaksi, kertoo Finnish Design Shopin toimitusjohtaja Teemu Kiiski.

Myös muutamat vähemmän tunnetut nimet kiehtovat ostajia. Himoittuja aarteita ovat vaikkapa Lahden puutyön ja Keravan puuseppien valmistamat vitriinit ja liinavaatekapit. Myös kansainväliset klassikot ja tanskalaiset ja ruotsalaiset jalopuukalusteet löytävät ostajansa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?