”Munasillaan heilumiseen” kyllästynyt naapuri kirjoitti heippalapun – tätä mieltä lukijat ovat nakuilusta parvekkeella - Asuminen - Ilta-Sanomat

”Munasillaan heilumiseen” kyllästynyt naapuri kirjoitti heippalapun – tätä mieltä lukijat ovat nakuilusta parvekkeella

IS:n lukijat kommentoivat parvekenakuilua – puolesta ja vastaan. Kuvituskuva.

IS:n lukijat kommentoivat parvekenakuilua – puolesta ja vastaan. Kuvituskuva.

Julkaistu: 22.8.2018 18:00

Osa IS:n lukijoista on sitä mieltä, että alastomuudessa ei ole mitään pahaa. Toisten mielestä taas on epäkunnioittavaa naapureita kohtaan viettää kerrostalon parvekkeella aikaa ilman rihman kiertämää.

Ilta-Sanomat pyysi lukijoitaan kannanottoja siihen, pitäisikö naapurin alastomuuteen puuttua. Taustalla on helsinkiläisen taloyhtiön seinälle ilmestynyt heippalappu, jossa kritisoidaan naapurissa alasti hilluvia miehiä. IS kertoi heippalapusta tiistaina.

– Toivomme, että talonne parvekkeella munasillaan heiluvat miehet peittäisivät sukukalleutensa, jotta varsinkin naispuoliset asukkaamme saisivat oleskella omilla parvekkeillaan ilman kelteisillään hilluvia itsensäpaljastelijoita. Jotain rajaa, lapussa lukee, naapureiden laatimassa heippalapussa lukee.

Lukijoilta on tullut jutun yhteyteen satoja kommentteja. Osa kommentoijista on sitä mieltä, että kotona itse kullakin on olla oikeus niin vähissä vaatteissa kuin haluaa.

Tämä heippalappu käynnisti keskustelun alastomuudesta naapurien nähden.

Tämä heippalappu käynnisti keskustelun alastomuudesta naapurien nähden.

”Ei ole pakko katsella”

”Kai sitä omassa talossa munasillaan saa olla”, kommentoi Tero nuppi.

”Mikä alastomuudessa on niin kauheeta ? Miksi muka lapset ei saisi nähdä alastonta?” kysyy Retale.

”Onko pakko katsoa juuri siihen suuntaan? Tuskin on niin rajattu näkymä, ettei mitään muuta näy!” ihmettelee Raivostuttaa.

”Ei ole pakko katsella”, toteaa myös Voivoi.

”Odotusarvoisesti oma parveke on paikka, jossa saa olla rauhassa, ilman, että kukaan sinne katselee. Jos sinne kuitenkin joku katselee, niin eiköhän se ole katsojan vastuulla, jos ei pidä näystä”, kirjoittaa kalakala.

Jotkut lukijat kertovat itse viihtyvänsä kotona alasti.

”Minä olen alasti justiinsa niin paljon omassa kodissani kuin haluan. Tarkoituksella en itseäni esittele, mutta en ala piilottelemaankaan. Olen kyllä huomannut että vastapäisen rivarin väsyneen näköinen rouva kyttää verhon raosta. Oletan ettei häntä ainakaan häiritse, kun kerta toisensa jälkeen tykkää tuijottaa”, kirjoittaa Kfbd.

”Ei kotonakaan saa olla kuin pellossa”

Toiset suhtautuvat nakuiluun nihkeämmin.

”Kotonaan voi olla alasti, mutta tarviiko parvekkeille ja pihoille mennä hillumaan Aatamin asussa varsinkaan kerrostalolähiössä?” kysyy Niin.

”Ei omassa kodissakaan saa elää niinkuin pellossa. On niitä pakkolunastuksia tehty jopa omakotitaloista, osakkeista puhumattakaan, jos on eletty jatkuvasti naapurustoa häiriten”, tuumaa Doc.

”Aina vedotaan, että onko pakko katsoa, mutta kyllä asukkaalla on oikeus katsoa ikkunastaan ulos. Eikä todellakaan ole sivistyneen ihmisen toimintaa esitellä itseään nakuna”, argumentoi Järki hoi älä jätä.

Moni viihtyy kotona alasti. Mutta onko soveliasta, jos naapuri näkee?

Moni viihtyy kotona alasti. Mutta onko soveliasta, jos naapuri näkee?

”Nainen estottomasti käveli milloin kokonaan alasti, milloin piikkarit jalassa”

Muutamalla lukijalla oli omia kokemuksia erikoisista naapureista.

”Onhan näitä nähty. Eräässä asuinkohteessa eräs nainen estottomasti käveli milloin kokonaan alasti, milloin pikkarit jalassa ja tissit paljaana. Eipä tuo haitannut mitenkään, lähinnä jäi pohtimaan tiesikö itse miten hyvin vastapäisen korkeamman talon ikkunoista sinne asuntoon näki. Voi olla ettei tiennyt, eivät kaikki hoksaa sitäkään, jos jostain vaateyhdistelmästä kaikki näkyy läpi”, muistelee MaailmanMatti.

N80 kertoo asuvansa nakuilusta pitävää miestä vastapäätä:

”Melkein päivittäin näkyy hengailevan parvekkeellaan joko boksereissa tai kokonaan alasti. Ollaan molemmat tupakoivia, eli aika usein satutaan yhtäaikaa parvekkeille. Mutta mitäpä siitä... Alussa vähän nauratti, mutta kaikkeen tottuu eikä se mun elämää häiritte.”

70+:lla on muisto kouluajoilta.

”Meidän koulun ylimmän kerroksen luokkahuoneista näkyi pihan toisella puolella olevan asuintalon ikkunoista sisään (sillä puolella taloa ei ollut parvekkeita). Varsinkin talviaamuina kun ulkona oli pimeää ja sisällä oli valot, näimme varsin hyvin mitä siellä tapahtui. Ei se meitä oppilaita häirinnyt, mutta olisi saattanut häiritä kyseisiä asukkaita jos olisivat tienneet. Ja opettajaa se tietysti häiritsi kaikkein eniten, kun katselimme ikkunasta ulos emmekä seuranneet opetusta.”

”Enemmän haittaa savu”

Savu häiritsee kirjoittaa, ettei alastomuus ole se häiritsevin tekijä kerrostalossa.

”Enemmän haittaa muilta parvekkeilta asuntoon asti tuleva tupakansavu. Mieluummin tupakointi pitäisi kieltää naapureita haittaavana toimintana. Kenenkään ei pitäisi joutua sulkemaan oveaan savun takia.”

Myös Väkevää katkua! on sitä mieltä, että savu on alastomuutta ikävämpi ongelma.

”Jos naapurin ukko liikkuis pihallaan alasti, ei kiinnostaisi, koska aitaa on rinnan korkeudelle. Mutta se vasta ärsyttää, kun ukko lämmittää saunaa: se savu ja väkevä käry! En tiiä millä roskilla sauna lämmitetään, mutta aluksi luulin jossain olevan tulipalon, kun savua tuli ryöppyinä, kunnes opin ja katkusta haistoin, että taas sauna lämpiää. Mielummin alaston ukko kuin karsee katku!”