Asuminen

Tiina ja Mikko luopuivat kaupunkikodistaan ja muuttivat mökille – värit räiskyvät sisällä ja ulkona

Julkaistu:

Mökki
Tiinan ja Mikon perheen piti vain mökkeillä Kiikalassa, mutta kun kaupunkikodissa käytiin aina vaan harvemmin, laajennettiin mökkiä ja tehtiin osoitteenmuutos.
Jos joku paikka voi viedä koko käden, Tiina Aallon perheen tila tekee sen. Pihapiiri kukkii kaikissa sateenkaaren väreissä. Päivänkakkarakedon aika on ohi, mutta kesä jatkuu. Saunarakennuksen pääty on villiviiniköynnöksen peitossa ja terassin ruukkukukat kukoistavat.

Kun Tiina ja perhe tulivat katsastamaan Romiota ensimmäisen kerran, nykyhetkeä paljon riisutummasta miljööstä olisi voitu tehdä kaupat saman tien.


Muodon vuoksi lähdettiin kuitenkin käymään vielä toisessa, jo sovitussa mökkiesittelyssä.

– Haimme vapaa-ajanasuntoa läheltä Salon-kotiamme. Täällä odotuksemme ylittyivät, Aalto kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Reilun puolen hehtaarin kokoiselta tontilta puuttui vain oma ranta. Kallioisen pihaosan jälkeen loivasti laskeutuva nurmialue sai Tiina Aallon ja Mikko Kivelän mielikuvituksen laukkaamaan.

– Tilasimme lähistöllä asuvan kaivinkoneurakoitsijan paikalle ja pyysimme häntä tekemään testikuopan.


Koska kuoppa täyttyi vedestä kesän loppuun mennessä, Tiina ja Mikko tiesivät osuneensa kultasuoneen. Sen jälkeen kaivuu-urakkaa jatkettiin niin, että tontille saatiin pohjaveden ansiosta oma, uimakelpoinen lampi.

Käsistään kätevä pariskunta alkoi myös kunnostaa sisätiloja ja pihaa. Pihalle tuli kasvihuone, saunan ilta-auringon puoleiselle seinustalle tehtiin katoksellinen kesäkeittiö ja kaksiosainen saunakamari sisustettiin herkulliseksi kuin karkki.

– Yksi minun kesätöistäni oli se, että tein toisen kamarin tapetoinnin parinkymmenen sentin kokoisista neliöistä, Tiina kertoo.

Kotona Salossa perheen kukkaistutukset kuihtuivat ja nurkat pölyyntyivät. Tiina, Mikko ja lapset eivät malttaneet siirtyä viidenkymmenen neliön mökiltä kaupunkikotiin.

– Kahden ensimmäisen kesän jälkeen päätimme, että alamme laajentaa näitä tiloja niin, että vanha hirsimökki jää ikään kuin uuden talon sisään.

Nykyisessä päärakennuksessa on 112 neliötä.

Hirsiseinät ja osin vanhat rakenteet ja luovat uusien puulattioiden, keittiön ja saniteettitilojen kanssa puitteet ympärivuotiselle asumiselle. Salon kodista luovuttiin heti Romion tilan päärakennuksen valmistuttua.


Käsi- ja taideteollisuusliiton Taitolehden päätoimittajana työskennellyt Tiina kävi aluksi Kiikalasta käsin Helsingissä töissä. Koska käsityö- ja puutarhaihmisen elämänlaatu parani kaikin tavoin, edes yli kolmituntisiksi venyneet työmatkat eivät olleet este muutolle.

– Käsityö- ja tuunausharrastukseni kasvoi opiskeluaikoina, pers’aukisena, Tiina kertoo.


Freelancetoimittajaksi siirryttyään hän on alkanut toimittaa tietokirjoja. Keväällä ilmestynyt Vaatteen uusi elämä (Maahenki) esittelee Tiinan tavoin toimivien käsityöläisten tuunaamis- ja kierrätysvinkkejä.

– Suomalaiset laittavat roskiin vuosittain keskimäärin 13 kiloa vaatteita, turhaan. Kirjassa annetaan ohjeita niin virheostosten, kuluneiden lempivaatteitten kuin liki käyttämättä jääneiden vaatteiden uuteen käyttöön.

Selkeillä ohjeilla aloittelijakin voi saada aikaan ties mitä.

– Otetaan vaikka nippu vanhoja solmioita ja niistä saa helposti vaikka tuubihuivin tai helmet, Aalto sanoo.


Hänellä on yllään ystävän hylkäämä bolero, jonka hihansuita hän on tuunannut persoonallisilla ristipistokuvioilla.

Kotona olevan mallinuken päällä on Vaatteen uusi elämä -kirjassakin esiintyvä kierrätysjakku, johon on kirjailtu kauniita kukkakuvioita.

– Itse tein viimeksi tilkuista mekkoja lapsenlapsille, Aalto kertoo.

Puutarha on Tiina Aallolle toinen loputon inspiraationlähde.

– Mielestäni aina ei tarvitse miettiä vaan voi panna menemään. Tärkeintä on liike, tekeminen. Mutta on puutarhan hoitaminen myös tosi filosofinen juttu ja puutarha paikka, jossa pääsee johonkin syvään sisäiseen rauhaan.


Aalto pakertaa pihallaan mielellään siksikin, että puutarha ei valmistu koskaan.

– Meillä on elämän mittainen suhde.

Puutarha toimii Tiinalla myös ikään kuin päiväkirjana. Eri saarekkeet muistuttavat muista samanaikaisista tapahtumista.

Tiina Aallon mukaan jo pelkkä arki maalla haastaa kekseliäisyyteen.

– Kun ei ole kauppoja naapurissa, tulee helpommin kierrätettyä, tuunattua ja haettua vaihtoehtoisia ratkaisuja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt