Hannele järkyttyi 16-vuotiaan tyttärensä kimppakämpästä – onko kyseessä home vai pelkkä lika? Katso kuvat asunnosta - Asuminen - Ilta-Sanomat

Hannele järkyttyi 16-vuotiaan tyttärensä kimppakämpästä – onko kyseessä home vai pelkkä lika? Katso kuvat asunnosta

Äidin mielestä hänen tyttärensä uusi vuokra-asunto on asuinkelvoton. Myös muut kerrostalon asukkaista epäilevät hometta. Helsingin opiskelija-asuntosäätiö kertoo suhtautuvansa vakavasti.

17.8.2018 10:22

Vihtiläisen Hannelen 16-vuotias tytär sai ensimmäiseen vuokra-asuntoonsa avaimet 1. elokuuta.

Uusi opiskelupaikka Helsingistä tarkoitti tyttärelle muuttoa pääkaupunkiin, ja perhe lähti heti elokuun alussa viemään ensimmäisen muuttokuorman Malminkartanon Juustenintie 3:ssa sijaitsevaan HOASin soluasuntoon.

Hannele-äidin mukaan kerrostaloasunnon sisäilma oli jo ensimmäisellä muuttokerralla huono ja tunkkainen, mutta perhe jätti kuitenkin asuntoon tyttärensä tavaroita. Kun perhe palasi 12. elokuuta toisen muuttokuorman kanssa, odotti asunnossa perheen mukaan ikävä yllätys.

– Huomasimme petiä kuntoon laittaessa, että asuntoon ensimmäisellä muuttokierroksella tuodut peitto ja tyyny olivat homehtuneet makuuhuoneessa. Se oli selkeää hometta, eikä se voinut olla mitään muuta, äiti väittää.

Perheen mukaan peiton jäljet tulivat Juustinintien kerrostaloasunnosta. Ilta-Sanomien vieraillessa asunnossa, perhe oli tuonut tyttärelle jo uuden peiton.­

Hannelen mukaan hän löysi sekä kylpyhuoneesta että keittiöstä jälkiä, joita hän epäilee homekasvustoksi.

Huoli tyttärestä heräsi

Hannele kertoo olevansa äitinä huolissaan tyttärestään.

– Tyttäreni on asunut koko elämänsä maaseudulla hirsitalossa. Nyt yhtäkkiä hän joutui muuttamaan tunkkaiseen kaupunkiasuntoon, jossa ilmanvaihto ei toimi. En halua, että tyttäreni sairastuttaa itsensä.

Hoas kävi asunnossa alkuviikosta tekemässä puhdistustöitä. Perhe otti asunnosta kuvia ennen puhdistustöitä.­

Kuva Hoasin puhdistustöiden jälkeen.­

Hannelen tytär kuitenkin jäi asuntoon, sillä hänen kosmetologikoulunsa pyörähti juuri käyntiin.

– Tein viikonloppuna vikailmoituksen Hoasille. Soitin perään ja minulle sanottiin, että asunnossa on tehty vastikään tarkastus, jossa sisäilma mitattiin, Hannele huokaa.

– Sitten kysyin Hoasilta, mitä meidän tulisi tehdä, sillä asunto on mielestäni asumiskelvoton. Sieltä sanottiin, että asuntoon tulee kuntotarkastaja uudelleen, hän jatkaa.

Perhe aikoo jonottaa tyttärelleen uutta asuntoa. Sellaista toivotaan pikaisesti.

– Huone solussa maksaa kuukaudessa 250 euroa, ja ymmärrän, että sen ei tarvitse olla loistohotelli. Silti idioottikin tietää, ettei kaikki ole kunnossa. Kukaan täysjärkinen ei asu tuollaisessa asunnossa.

Kuvassa Ilta-Sanomien kuvaama kylpyhuoneen suihkuverho Hoasin puhdistustöiden jälkeen.­

Tytär itse kertoo olevansa tilanteesta harmissaan, sillä hän oli odottanut asunnon olevan hyvässä kunnossa. Myös hän uskoo asunnossa olevan hometta.

– Muutaman päivän ajan hengittäminen sattui, ja nyt minun on pidettävä huoneeni ikkunaa koko ajan auki.

Tytär kertoo pelkäävänsä, että uuden asunnon saamisessa voi mennä jopa kuukausia.

Kuva otettu ennen Hoasin puhdistustöitä.­

Kuva Hoasin puhdistustöiden jälkeen.­

Hoas: ”Suhtaudutaan vakavasti”

Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio ei pysty vahvistamaan Hannelen perheen tekemää vikailmoitusta tietosuojasäännön vuoksi.

Tarhio kuitenkin vahvistaa Hoasin käyttämän asiantuntijafirman käyneen Juustenintie kolmosen yksittäisessä soluasunnossa tiistain aikana, IS:n jo haastateltua perhettä. Tarhio on myös saanut asunnosta kuvia.

– Asunnon pinnoissa on ollut likaa, jota muodostuu pesuhuoneisiin, jos siellä ei siivota tarpeeksi. Kylpyhuoneesta on poistettu likaa ja muuta vastaavaa, Tarhio kommentoi.

Tarhion mukaan asunnosta mitattiin myös uudestaan kosteudet, eikä mitään kriittistä löydetty. Hoasin mukaan asunnossa ei siis ole hometta.

– Siellä on joitain ilmanvaihtoon liittyviä asioita, joita tullaan käymään läpi.

Tarhion mukaan asunnossa tehtiin tiistaina pudistustoimenpiteitä ja vaihdettiin silikoneja.

– Syksyllä sesonkivaihe on menossa, ja muuttoja on noin 2 500. Tietysti, jos jostakin yksittäisestä asunnossa tulee jotain ilmi, ilman muuta se selvitetään ja siihen suhtaudutaan vakavasti.

Tarhio kertoo Hoasin lähettävän aina ulkopuolista asiantuntijafirman käymään asunnossa, josta vikailmoitus on tehty.

Kuva otettu ennen Hoasin puhdistustöitä.­

Kuva Hoasin puhdistustöiden jälkeen.­

Tarhion tietoon ei ole tullut lyhyellä aikavälillä mitään muita mainittavia ongelmia Juustenintie 3:n asunnoista. Hänen mukaansa aikaisempina vuosina alueen asunnoissa on kuitenkin saattanut olla joitain toimenpiteitä.

– Aina yksittäisiä kosteusvauriotapauksia saattaa olla. Hoasilla on yhteensä lähemmäs 10 000 asuntoa, ja toki silloin tällöin tulee jossain jotain, mutta niissä kohteissa tehdään kaikki kosteuskartoitukset ja selvitykset, ja sen jälkeen tehdään tarvittavat toimenpiteet.

Tarhio kertoo, että asunnon kuntotarkastus tehdään lähtökohtaisesti ennen asukkaan pois muuttamista. Mikäli asunnon kunnossa on kuitenkin jotakin hätyyttävää, Hoas voi tehdä tarveharkintaisesti toisen tarkastuksen.

– Soluasunnoissa saattaa tulla esille, että siivouksen taso ei aina ole riittävä hyvä.

Kuva otettu ennen Hoasin puhdistustöitä.­

Ilta-Sanomien haastatteleman perheen mukaan, asunnon kylpyhuone on huonossa kunnossa. Kuva on otettu Hoasin puhdistustöiden jälkeen.­

Tarhio kertoo Hoasin myös kunnostavan jatkuvasti asuntojaan. Hoasin Juustenintie 3:n kerrostalot on rakennettu vuonna 1981 ja niitä perusparannettiin vuonna 2004.

– Meillä on iso kasa kohteita perusparannuksen alla, eli niitä uudistetaan jatkuvasti isolla kädellä.

Hoasin asiakkuusjohtaja Riitta Pulkan mukaan Hoas voi tarjota tarvittaessa evakkoasuntoa, mikäli kyseessä on selkeä vesivahinko ja vettä esimerkiksi vuotaa jostain.

– Yleisesti meillä ei asuinkelvottomia asuntoja ihan yhtäkkiä ole. Kaikki asunnot ovat melkeinpä koko ajan asuttuina.

Keittiön tiivisteet ennen niiden vaihtoa.­

Kuva Hoasin puhdistustöiden jälkeen.­

Myös muita kauhukokemuksia samasta talosta

Hannelen perhe ei ole ainoa perhe, joka uskoo Juustenintie 3:ssa olevan ongelmia. Helsingin Sanomat kirjoitti viime vuonna yhdysvaltalaisesta Suomeen muuttaneesta Rachel Rothista, 28, joka syytti Hoasia Juustenintie 3:n asunnon homeongelmista. Tuolloin Hoasin mukaan asunnossa ei ollut hometta, vaan kyse oli liasta.

Ilta-Sanomat tavoitti Rothin, joka kertoo olleensa ennen asuntoon muuttamista täysin terve ja iloinen nuori äiti. Rothin mukaan hän terveytensä kuitenkin romahti asuessa Juustenintiellä, ja hän kertoo saaneensa niin pahan yskän, että se mursi hänen kylkiluunsa.

Rothin mukaan hänen 3-vuotias tyttärensä sairastui asunnossa astmaan.

– Hän yski todella pahasti koko ajan ja hänellä oli kivuliaita allergiaoireita, mutta allergiatesteissä hänen ei todettu olevan allerginen millekään.

Roth kertoo lääkärin sanoneen perheelle, että oireet saattoivat johtua homeesta, minkä jälkeen asiat lähtivät kunnolla käyntiin, Perhe sai siirron uuteen asuntoon, ja Roth uskoo lääkärin mielipiteen saattaneen pelastaa hänen tyttärensä elämän.

Myös MTV kirjoitti viime vuonna Juustenintie 3:n asukkaiden kokemuksista. IS tavoitti artikkelissa esiintyvän, yhdessä osoitteen perheasunnoista asuvan Emmin, jonka mukaan koko rakennuksessa on täysin olematon ilmanvaihto. Emmi kertoo, ettei kosteusmittaajan mukaan rakenteissa ole kuitenkaan todettu hometta,

– MTV:n jutun jälkeen meillä kävi kuntokartoittaja ja hän totesi asuntomme kylpyhuoneen olevan huonossa kunnossa, ja että se pitäisi korjata. Sen jälkeen kukaan ei ole kuitenkaan käynyt.

Tarhio ei pystynyt kommentoimaan Ilta-Sanomille kyseisiä tapauksia tai niiden yhteydessä tehtyjä testejä. Hänen muistikuviensa mukaan kohteesta ei ole havaittu kyseisten tapauksien yhteydessä hometta.

– Sanotaan, että jos jotain on havaittu, se on myös ulkopuolisen tahon toimesta korjattu.

Juustenintie 3 sijaitsee Helsingin Malminkartanossa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?