Pesukone teki tuhoa omakotitalon kodinhoitohuoneessa – vakuutus ei korvaa, jos teet itse yhden virheen - Asuminen - Ilta-Sanomat

Pesukone teki tuhoa omakotitalon kodinhoitohuoneessa – vakuutus ei korvaa, jos teet itse yhden virheen

Kuka tahansa voi asentaa pesukoneen! Tai ehkä ei. Jos ei ole asennustaitoja, kannattaa kutsua ammattilainen paikalle.

Kodinhoito- tai kylpyhuoneen nurkassa itsekseen tönöttävä pesukone voi salakavalasti tehdä tuhoa. Kuvituskuva.­

8.8.2018 17:27

Vakuutusyhtiöt korvaavat vuosittain yli 36 000 vesivahinkoa, rahallisesti korvaukset ovat noin 157 miljoonaa euroa. Kotivakuutuskaan ei kuitenkaan tule vastaan, jos olet itse aiheuttanut vahingon.

Väärin liitetty pesukone on hyvin yleinen vesivahingon syy. Valitettavasti vakuutus ei sitä korvaa, sillä vahingon katsotaan olevan itse aiheutettu. Erehdys voi tulla asunnon haltijalle kalliiksi.

If-vakuutusyhtiön korvauskeskusjohtaja Juha T. Virtanen kertoi aiemmin, että tiivisteen unohtuminen esimerkiksi astianpesukoneen tulovesiputken liitoksesta voi johtaa pahimmillaan koko keittiön lattian uusimiseen. Silloin puhutaan helposti useiden tuhansien eurojen vesivahingosta.

Kerroimme toukokuussa, kuinka astianpesukoneen aiheuttama vesivahinko teki hiljalleen keittiössä tuhoa. Oikeudenkäyntikuluineen vahingonkorvaussumma nousi peräti 90 000 euroon.

Vesivahinko voi tehdä salakavalasti tuhoa

Vesivahinko voi syntyä hyvin salakavalasti. Kuluttajariitalautakunta kertoo eräästä melko hiljattain käsittelyssä olleesta riita-asiasta, jossa pesukone oli hiljalleen tiputellut vettä kodinhoitohuoneeseen. Tässä tapauksessa vahingon korvaaminen jäi omistajan vastuulle.

Omakotitalon kodinhoitohuoneessa havaittiin viime vuoden kesäkuussa vesivahinko. Pesukoneen tulovesiliitos oli vuotanut jo pidemmän aikaa ja vesi oli valunut koneen taakse. Vuoto oli aiheutunut pyykinpesukoneen tulovesiliitoksesta, josta puuttui tiiviste.

Talon omistaja haki vakuutusyhtiöltään korvauksia, mutta vakuutusyhtiö antoi asiassa kielteisen korvauspäätöksen vedoten siihen, että asiassa ei voinut osoittaa pesukoneen äkillistä ja ennalta arvaamatonta rikkoutumista.

Korvattavan vahingon edellytyksenä on sekä tapahtuman äkillisyys että ennalta arvaamattomuus, eivätkä nämä edellytykset täyttyneet kyseisessä tapauksessa. Tiivistämättömän putkiliitoksen vuotaminen ei ole ennalta arvaamatonta, ja vuoto oli tapahtunut vähitellen.

Yhtiö vetosi myös vakuutuksen rajoitusehtoon, jonka mukaan valmistus- ja asennusvirheestä aiheutunut vahinko ei ole vakuutuksesta korvattava.

Asukkaan ilmoitettava viasta välittömästi

Kuluttajariitalautakunta muistuttaa tiedotteessaan, että jos vahinko johtuu äkillisestä koneen rikkoutumisesta, letkun tai liitoksen murtumisesta eikä asennusvirheestä, kotivakuutus yleensä kattaa vahingon.

Kotivakuutus ei kuitenkaan kata asennusvirheistä johtuvia vahinkoja. Jos kuluttaja itse asentaa pyykin- tai astianpesukoneen, hän ottaa riskin siitä, että mahdollinen vuotovahinko jää korvaamatta. Vesivahingot voivat olla omakotitaloissa ja kesäasunnoissa sekä erityisesti kerrostaloissa yllättävän suuria.

Asukkaan korvausvastuu voi tulla kyseeseen myös silloin, jos asukas ei välittömästi ilmoita huomaamastaan viasta, esimerkiksi vesieristeen rikkoutumisesta, josta voi aiheutua vahinkoa muille. Myös vesihanan tai suihkun unohtaminen päälle voi aiheuttaa mittavia vahinkoja. Näitäkään vahinkoja kotivakuutus ei välttämättä korvaa.

Jos epäilee, että pesukone saattaa vuotaa, niin pieni vaiva on seurata energian ja vedenkulutusta säännöllisesti. Yllättävä vesivuoto voi löytyä ennen mittavaa vesivahinkoa jo sillä, että vedenkulutuksessa tapahtuu muutoksia.

Lue lisää: Omatoiminen astianpesukoneen asennus tuli kalliiksi – lista: näistä muutostöistä sinun pitää ilmoittaa

5 keinoa välttää vesivahinko

  1. Tarkistamalla vesivahinkojen riskipaikat: tiskialtaan, astianpesukoneen ja jääkaapin alustat.

  2. Tarkasta kalusteiden kunto, sillä kosteus, turvonneet rungot ja hyllylevyt kertovat usein vesivuodosta.

  3. Talotekniikkaa, lämminvesivaraajaa ja putkiliitoksia tulee pitää silmällä. Kellaritilojen yleiseen kuntoon kannattaa myös kiinnittää huomiota.

  4. Astianpesu- ja pyykinpesukoneiden vesihanat on hyvä sulkea käytön jälkeen.

  5. Lattiakaivot ja viemärit kannattaa pitää puhtaina.

Lähde: Finanssialan Keskusliitto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?