Harvinainen muumimuki saa keräilijät sekaisin torstaiyönä – pyysimme asiantuntijaa arvioimaan, kuinka arvokas se on tulevaisuudessa - Asuminen - Ilta-Sanomat

Harvinainen muumimuki saa keräilijät sekaisin torstaiyönä – pyysimme asiantuntijaa arvioimaan, kuinka arvokas se on tulevaisuudessa

Innokkaimmat muumimukien keräilijät suuntaavat Helsingin keskustaan torstaina jo yöaikaan.

Julkaistu: 8.8.2018 7:19, Päivitetty 8.8.2018 19:17

Erikoismuki on myynnissä ainoastaan torstaina 9. elokuuta ja se on herättänyt valtavaa kiinnostusta. Asiantuntija arvioi Ilta-Sanomille, millaiseksi mukin arvo voi tulevaisuudessa kasvaa.

Forumin Muumin Shopin puhelin on viime aikoina soinut taukoamatta. Myös myymälän Facebook ja sähköposti ovat täyttyneet viesteistä.

Syynä on torstaina 9. elokuuta myyntiin tuleva uusin muumimuki, jonka Arabia on valmistanut Tove Janssonin syntymäpäivän kunniaksi. Erikoismuki on myynnissä vain yhden päivän ajan.

– Muki on harvinainen. Suomessa ei ole aikaisemmin ollut tällaista yhden päivän ajan myynnissä olevaa mukia, Forumin Muumin Shopin myymäläpäällikkö Sanna Vento sanoo.

Vento kertoo mukin suosion yllättäneen jo nyt.

– Muki on herättänyt todella suurta kiinnostusta ja se on hirveän suosittu. Kesäkuussa kyselyitä tuli päivässä yksi tai kaksi, mutta nyt niitä on tullut päivässä jopa kolmekymmentä, Vento selostaa.

Muumin päivä -mukin kuvitus on peräisin Tove Janssonin piirroksesta vuodelta 1955. Kuvassa Muumipeikko ja Muumimamma istuvat kalliolla ja ihailevat auringonlaskua.

Yöllinen myynti – jonottamista tiedossa

Muumin päivä -muki tulee myyntiin Suomen Iittala-myymälöihin ja outleteihin, Moomin shopeihin ja Arabian ja muumien verkkokauppaan. Useat myymälät ovat torstaina auki poikkeusaukioloajoilla. Arabian nettisivujen mukaan mukeja voi ostaa kerralla enintään kuusi kappaletta.

Kampin Iittala-shop avautuu keskiyöllä mukien ostajia varten. Myymälään pääsee Narinkkatorin puoleisista ovista. Myymälästä kerrotaan, että kyselyitä on tullut paljon, ja jonoa on odotettavissa.

Lue lisää: Uutuuskirja: Tove Janssonilla oli roisi näkemys muumimukien käytöstä

Jonojen välttämiseksi avataan myös pop-up-myymälöitä. Yksi tällainen avautuu myös Forum-kauppakeskukseen. Pop-up-myymälä avautuu nollakerrokseen ja sinne pääsee Forumin lasikulmasta. Vento kertoo, ettei pop-up-myymälässä ole ostorajoitusta mukeille.

Myynti aloitetaan heti vuorokauden vaihtuessa.

– Odotamme, että jonoa muodostuu. Myös turistit ovat olleet kiinnostuneita, ja odotamme myös aasialaisia faneja jonoon, Vento kertoo.

– Monet ovat kyselleet saako sisällä jonottaa, vaikka kauppakeskus on suljettuna, ja siitä päätellen jonottajia on tulossa, Vento jatkaa.

Venton mukaan kauppakeskuksen kanssa on tehty yhteistyötä, ja jonottajat saavatkin riemukseen jonottaa sisätiloissa. Jonolle tehdään merkki jo keskiviikkona kello 15. Odottelun ajaksi on järjestetty myös ohjelmaa, kuten mehun maistatusta.

– Kello kymmeneltä lanseerataan muumi-skeittilauta. Myös Muumipeikko on luvannut tulla vierailemaan.

Mihin summiin mukin arvo nousee? – muumimukeista pyydetään edelleen tuhansia euroja

Muun muassa netin kauppapaikka Ebayssa muumimukien hinnat pysyvät yhä korkealla. Fazerin muumimukista pyydetään jopa 7 600 euroa ja Muumipeikko unelmoi -mukista puolestaan yli 2 000 euroa. Joulutervehdys -muumimuki on myynnissä yli 1 000 eurolla ja Millenium-muki yli 500 eurolla.

Voisiko uudesta muumimukista tulla vastaava todellinen keräilykohde?

Muumin päivä -mukin hinta on 29,90 euroa ja mukeja on tulossa myyntiin rajattu erä. Tarkkaa määrää ei ole paljastettu, mistä syystä mukin arvoa tulevaisuudessa onkin tässä vaiheessa vaikea arvioida.

– Jos sarja on pieni, siitä pyydetään satoja euroja jälkimarkkinoilla, suomalaisen designin asiantuntija Dan von Koskull arvioi.

– Fazerin muumimukia tehtiin 400 kappaletta. Veikkaisin, että kyseessä on satakertainen määrä siihen verrattuna, hän jatkaa.

Muumimukit ovat suosittu keräilykohde.

Von Koskull pitää muumimuki-ilmiötä keräilymaailmassa erikoisena.

– Olen ollut monesti väärässä sanoessani, että muumimukien arvo tulee laskemaan ja ettei niitä kannattaisi keräillä kovasti. Niiden suosio kuitenkin vaan jatkuu.

Osittain myös suosion vuoksi mukin arvoa on vaikea arvioida.

– On muumimukeja, jotka maksavat jälkimarkkinoilla saman tien enemmän, ja tässä saattaa tapahtua sama juttu.

Asiantuntija oudoksuu jonottamisintoa

Von Koskull pitää myös jonottamista ja yöllistä myyntiä hyvin erikoisena.

– Itse en kyllä aio jonottaa. Jos uskoisin, että siitä saisi tuhansia euroja, olisin itse jonossa.

Hän kannustaa kuitenkin muumien tosifaneja hankkimaan erikoismukin omakseen.

– Kyllä siitä ainakin omansa saa takaisin, ja joku varmasti tekee ihan hyviä tilejä muumimukeilla.

Ensimmäisenä torstaiyön muumimukien myynneistä kertoi Aamuposti ja Helsingin Sanomat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?