Asuminen

Janne rakensi neljässä päivässä kelluvan saunan, jonka moottori, jääkaappi ja lamput toimivat aurinkokennoilla – aikoo seilata sillä Tallinnaan

Julkaistu:

Sauna
Kelluvan saunarakennuksen sähkölaitteet, kuten jääkaappi ja valot, toimivat aurinkopaneeleilla.
Moni on saattanut hieraista silmiään, jos on Helsingin rantamaisemissa nähnyt saunarakennuksen seilaamassa aavalla. Kyseessä on helsinkiläismiehen keksintö, neljässä päivässä rakennettu kelluva saunarakennus.

Pieni, pinta-alaltaan vain muutaman neliön kokoinen sauna kuuluu Janne Käpylehdolle.

Sähkömoottori, äänentoisto, jääkaappi ja valaistus toimivat aurinkokennoilla. Sauna on ellipsin muotoinen. Materiaalina on käytetty puutavarakaupan käsittelemätöntä suomalaista mäntyä.


Kierreportaat vievät ylhäälle näköalatorniin. Näköalatornista on hyvä ajaa saunaa, mutta vaikka näköalatasanteella on ratti, ei sillä saunaa liikutella. Saunan kahta moottoria ohjataan langattomalla kauko-ohjaimella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Pohja, eli laituriosa valmistui yhdessä päivässä ja sauna, aurinkopanelisto, tuolit ja kattoterassi valmistuivat kolmessa työpäivässä, Käpylehti kertoo.

Suomalaiset ovat saunakansaa, eikä Käpylehdon kelluva sauna ole ainut erikoinen saunarakennus. Olemme aiemmin kertoneet myös maailman tiettävästi ainoasta vedenalaisesta ja moottorilla liikkuvasta saunasta, jonka on suunnitellut kokkolalainen Ari Lehtinen yhdessä veljensä Jari Lehtisen kanssa. Kuusi tonnia painava sauna painuu kolme metriä vedenpinnan alapuolelle.


Kelluva sauna ei ole Käpylehdon ensimmäinen rakennelma. Aiemmin miehen mökkinaapurit ovat saaneet ihmetellä muitakin vedessä seilaavia viritelmiä. Juhannuksena mökkinaapurit saivat ihastella kenties maailman ensimmäistä ja ainutta hinattavaa kokkoa.

Erilaisten kokeiluiden jälkeen oli aika rakentaa kelluva sauna. Kuitenkin vasta kolmas versio onnistui niin hyvin, että Käpylehto aikoo seilata sillä Tallinnaan.


Saunan katolla on aurinkokennopanelisto, joka tuottaa saunan sähkön. Sähköä käytetään sähköperämoottorin lisäksi valaistukseen, jääkaappiin, äänentoistoon.

Tallinnan matka-ajankohta ei vielä ole tiedossa. Alustavasti matkustusajankohdaksi on suunniteltu elokuun loppua. Käpylehto arvioi, että matka Tallinnaan kestää noin yhdeksän tuntia. Mukaan on varattava ainakin hyvät viestintävälineet, varamoottori, navigaattori sekä kumivene.

– Koko matka saunoen! Eli ideana on, että mukana olevista vähintään yksi saunoo vuorotellen, Käpylehto sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt