Asuminen

Uusi kaappihitti nousussa, suomalainen keksintö taas menettämässä paikkaansa keittiöissä: ”Ei ole enää millään tavalla haluttu”

Julkaistu:

Keittiöt
Suomalainen keksintö ei enää ehkä kuulukaan keittiöiden vakiokalustukseen.
Jo vuosia yksi trendi on ollut varsin selvä: keittiöihin halutaan panostaa aivan uudella tavalla.

– Keittiöt ovat usein kodin arvokkaimpia hankintoja, ja ihmiset haluavat satsata niihin koko ajan enemmän, sisustussuunnittelija Piia Kalliomäki kuvailee.


Mielenkiintoinen ilmiö suomalaisissa keittiöissä on ehdottomasti astiankuivauskaappien väheneminen.

– Kuivauskaappi ei ole enää millään tavalla haluttu, ja yläkaapiton trendi on ollut vallalla jo yli kymmenen vuotta. En usko, että se on takaisin tulossakaan, astianpesukoneet kun kuivaavat näppärästi, Kalliomäki pohtii.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Pannuja ja muita vastaavia astioita on alettu näin opetella kuivaamaan heti tiskauksen jälkeen. Keittiönkäyttötavat muuttuvat siinä samalla.

Astiankuivauskaapeissa myös hyötynsä

Myös Työtehoseuran tutkimusjohtaja Heli Mäntylä tunnistaa murroksen. Työtehoseuran arvioimissa keittiöissä Porin asuntomessuilla kuivauskaapit olivat melko harvinaisia näkyjä.

Itse Mäntylä suosii kuivauskaappeja joka tapauksessa edelleen.

– Henkilökohtaisesti esimerkiksi smoothieita tehdessäni tiskaan kannun mieluusti käsin, samoin monet pannut, padat ja kattilat.

– Tokihan niitä voi kuivata altaan reunalla, mutta keittiön siisteydessä kuivauskaappi on aina isossa roolissa, Mäntylä miettii.


Uusi kaappihitti

Kuivauskaappien sijaan esimerkiksi aamiaiskaappi on uusi, jatkuvasti suosiotaan kasvattava keittiöhitti. Se kiinnostaa monikäyttöisyytensä vuoksi valtavasti.

– Säästää tilaa, ovet menevät sisälle, kaikki pienkoneet mahtuvat sinne, Kalliomäki luettelee aamiaiskaapin hyötyjä.

Mäntylä muistuttaa, että aamiaiskaapin käytännöllisyys ja toimivuus tulee kuitenkin miettiä varsin tarkkaan.

– Pistorasioita pitää olla, sillä yleensä sinne on sijoitettu mikroaaltouunia, kahvinkeitintä ja näitä. Myös käyttökorkeus kannattaa pohtia kunnolla, Mäntylä sanoo.

Ikean viestinnästä kerrotaan, että tällä hetkellä keittiösuunnittelutrendeissä on yhä suositumpaa jättää tilan salliessa keittiön yläkaapit kokonaan keittiövarustuksesta pois. Tällöin astiankuivauskaapille ei luonnollisesti koeta olevan tarvetta.

Ruotsalaisen huonekalujätin asiakkaista suurin osa kuitenkin edelleen haluaa sisällyttää astiankuivauskaapin osaksi keittiönsä varustusta, Tarja Vuorenmaa Ikean viestinnästä vastaa sähköpostitse.


Menetys suomalaisille

Olemme kertoneet viime vuonna, että kotitalousopettaja Maiju Gebhardin Työtehoseurassa vuosina 1944–45 kehittelemä astiankuivauskaappi mullisti keittiön rutiinit.

Lue lisää: Jättisuositun NBC:n Today-aamushown etusivulla ihmetellään astiankuivauskaapin nerokkuutta

Gebhard tutustui Ruotsissa pöydällä pidettävään astiankuivaustelineeseen.

Hän oivalsi asentaa kuivausritilän astiakaappiin ja sijoittaa kaapin tiskipöydän päälle. Astiat saattoi siten nostaa tiskauksen jälkeen kaappiin valumaan ja kuivumaan.

Keksintöä on ihasteltu aina Yhdysvalloissa saakka.

Ota kantaa

Onko keittiössäsi kuivauskaappi?

Kyllä 92% Ei 8%
Ääniä yhteensä 47031

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt