Lukijoiden tehokkaimmat keinot ampiaisten häätämiseen: pakastinpussikikalla ”ne katosivat kokonaan” – asiantuntija ei suosittele rajuimpia keinoja - Asuminen - Ilta-Sanomat

Lukijoiden tehokkaimmat keinot ampiaisten häätämiseen: pakastinpussikikalla ”ne katosivat kokonaan” – asiantuntija ei suosittele rajuimpia keinoja

Erityisesti valepesät jakavat lukijoita kahteen leiriin sen suhteen, onko niistä hyötyä vai ei.

Raivostuttavatko ampiaiset? Lukijamme paljastivat omat kikkansa niiden karkoittamiseen.­

2.8.2018 11:24

Viime viikolla uutisoimme kikoista, jotka toimivat ampiaisten karkoitukseen. Elokuussa ampiaisia odotetaan vieläkin enemmän, ja ne saattavat muuttua varsin aggressiivisiksi.

Muun muassa valepesä, kupu ruokien päällä, tärpätti, ampiaisbaari sekä yrtit ikkunalaudalla voivat tehota ampiaisiin.

Lue lisää: 5 tehokkainta tapaa karkottaa ampiaiset pois - suodatinpussikikka toimii todistetusti

Juttu sai myös Ilta-Sanomien lukijat keskustelemaan omista nikseistään.

Hyvä paha valepesä

Artikkelissamme esiin tullut valepesä jakaa mielipiteitä.

Lopettakaa tuo valepesän suitsutus. Jos se toimisi, miksi ihmeessä keväällä ampiainen tekisi pesän vintille, jossa on tusina edellisvuosien pesiä. Sama näkyy kaikkialla, muun muassa autotallissa.”

Harmaasta villasukasta saa oikeannäköisen valepesän. Tee pyöreä pallo sukasta ja ripusta se ampiaisten lentopaikalle.”

Valepesä on ihan huuhaata, kolme lekaharkkoa oli päällekkäin ja kahdessa päällimmäisessä pesät. Että se siitä toimivuudesta.”

Yli 10 vuotta kärsimme makuuhuoneen parvekkeenoven auki ollessa lähes joka yö vierailevista ampiaisista. Keväällä, oven ensimmäistä kertaa avatessani, mieleeni tuli edellisenä kesänä paljon puhutut valepesät. En kyllä ottanut asiaa kovin todesta, mutta väkersinpä harmaasta villalangasta nyrkin kokoisen kerän ja laitoin sen parvekkeen oven viereen roikkumaan. Tähän mennessä on yksi ampiainen eksynyt makkariimme tänä kesänä! Eli on melkein pakko sanoa, että valepesä toimii...”

Pakastinpusseihin vettä

Meillä ovat ampiaiset aina innostuneet ulkoportailla pörräämään. Laitoin läpinäkyviä pakastinpusseja täyteen vettä ja ripustin pari ilmaan keikkumaan. Katosivat kokonaan, tai ainakin koko iltapäivän olleet poissa. Sekoittaa kuulemma niiden kompassin.”

Maapesät olen hävittänyt kylmällä vedellä. Nakkaan vesiletkun päälle ja annan valua jääkylmää vettä noin 20 minuutin ajan.”

Etikkaa muutamaan pieneen purkkiin terassin kaikille kulmille. Ampiaiset kokevat sen hajun epämiellyttäväksi ja pysyvät kauempana. Voi laimentaa puoliksi vedellä.”

Viinietikkaa teevadille pihapöydälle – toimi ainakin minulla!”

Puolen litran lasipurkkiin 4-5 senttimetriä vettä ja pari teelusikallista hunajaa. Purkki aurinkoon, niin johan ampiaiset innostuvat hukuttautumaan hunajaveteen. On toiminut aina.”

Pölynimurilla lähtee! Yleensä annan ampiaisten olla rauhassa, mutta kun makkarin ikkunapellin alle tekivät pesän ja tuulettaakin pitää, niin ímurinputki vaan imemään siitä reiästä, mistä ampparit kulkee pesäänsä. Sitten kolistelee, ja johan alkaa ropina kuulumaan imuriputkesta. Muutama voi tulla lentoreissultansa kotia, ja nekin on helppo imurilla pesäreiän suulta napata. Loppuu ampiaiset pesästä.”

Myös Luonnontieteellisen keskusmuseon eläintieteen yksikön museomestari Juho Paukkunen on kuullut pölynimurikikasta, mutta muistuttaa, että se voi olla vaarallinen.

– Ne voivat tietysti purra reiän pölypussiin ja päästä ulos. Pölypussi kannattaakin laittaa pakastimeen, kun imurointi lopetetaan, Paukkunen neuvoo.

Raidkin tehoaa

Bensalla pääsee eroon ampiaisista. Jos pesän alapuolelle saa laitettua laakean astian, jossa on vähän bensaa, niin sen höyrystyessä amppareista putoaa pari, ja koko pesällinen muuttaa pois, lukija kuvailee.

Tätä Juho Paukkunen ei suosittele, sillä keino kuulostaa arveluttavalta palamaan syttymisen vuoksi.

Lukijoilla oli muitakin myrkytyskeinoja.

Olipa ampiainen tai niiden pesä, niin suihkuta siihen Brake Cleaneria. Ötökkäongelma poistuu, ja tämä on oikeasti varma konsti, joka toimii.”

Vuosikymmeniä olen tupsauttanut Raidia ampiaisenpesiin, niin ei ole tarvinnut kepulikonsteja kokeilla. Kyllä lähtee – ruiskuttelin pari purkkia Raidin mustasta spraypurkista useampaan ampiaisten kulkupaikkaan noin viikon ajan. Alkoi raatoja putoilemaan maahan ja vesikouruun. Isommat eivät enää pystyneet lentämään, joten ne oli helppo napsia sähkölätkällä. Nyt näkyy silloin tällöin yksittäisiä ampiaisia, mutta lähtevät kyllä sähkölätkällä metsästäen. Satumme olemaan kaikki allergisia ampiaisen pistoksille, joten jos näen, lähtevät tavalla tai toisella.”

– Varsinkin, jos on kyseessä iso pesä, tuntuu vaikealle ajatukselle, että käyttäisi suihkeita. Niitä ampiaisia tulee kuitenkin helposti luonnosta lisää. Järkevämmältä kuulostaisi, että ottaisi koko pesän pussiin ja hävittäisi pakastamalla tai hautaamalla, Paukkunen kertoo.

– Tosin pienemmässä pesässä nämä voivat tietysti toimia hyvin, Juho Paukkunen toteaa.

Sähkömaila tehoaa. Minulla on sellainen, ja niitä saa ostettua hyvin varustelluista kaupoista ympäri Suomea. Kyllä grillautuvat ampiaiset ja muutkin ötökät. Teippasin mailanvarressa olevan nappulan pohjaa ja mailan vielä pitkän kepin nokkaa, jolla vein mailan pesän suuaukolle ampiaisten lentoreitille. Kyllä rupesi maila käryämään. Sopii kokeilla, ellei usko.”

Sähkömailaa Paukkunen ei kuitenkaan suosittele.

Meillä toimii niin, että ruokapöydässä juodaan viiniä, ja pullon pohjalle jätetään pari senttiä juomaa. Sitten pullo täyttyy hetkessä ampiaisista – meni sinne paarmojakin – ja ruokailijat voivat syödä rauhassa, yksi lukija kertoo ympäristöystävällisen keinonsa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?