Huvilasta & huussistakin tunnettu Ville Heino kertoo ikimuistoisesta kohteesta sekä kotiremppaajien yleisimmistä virheistä: ”Asia, jota juuri kukaan ei ole miettinyt lainkaan” - Asuminen - Ilta-Sanomat

Huvilasta & huussistakin tunnettu Ville Heino kertoo ikimuistoisesta kohteesta sekä kotiremppaajien yleisimmistä virheistä: ”Asia, jota juuri kukaan ei ole miettinyt lainkaan”

Ville Heino muistuttaa suunnittelun tärkeydestä.

Julkaistu: 31.7.2018 15:55

Tv-remonttimies kannustaa kotiremontoijia kokeilemaan rohkeasti siipiään.

Suunnittele projekti yksityiskohtia myöten. Tämä on ehdottomasti tärkein rasti, kun rakennusalan yrittäjä Ville Heinolta kysyy vinkkejä kotiremontoijille.

– Jos lähtee tekemään remonttia lennosta, se menee takuulla pieleen – tai jos ei täysin pieleen, niin ainakin joutuu tekemään asioita uusiksi, hän kiteyttää.

Heino on toiminut korjausrakentamisen asiantuntijana ja remonttimiehenä Innossa, Huvilassa & huussissa sekä Kotoisassa.

Sähkökalusteet unohtuvat helposti

Esimerkkinä Heino muistuttaa sähköihin liittyvien sovellusten suunnittelusta.

– Sähkökytkimet ja pistorasiat, joita todellisuudessa räplätään joka päivä, unohtuvat helposti. Kun kysyn asiakkailta, minkä sähkökalustesarjan hän haluaa, juuri kukaan ei ole miettinyt asiaa lainkaan.

Ja jos esimerkiksi pistorasioiden sijoittelu jää miettimättä, listan päälle naputellaan hädässä piuhoja tai kehitellään jatkojohtoviritelmiä.

– Vaikka sähköjen pinta-asennukset on mahdollista tehdä siististi, tarkoittavat ne yleensä, että tila on jäänyt osittain suunnittelematta.

Toinen tyypillinen moka liittyy vanhanmallisiin valokytkimiin, jotka ovat Heinon mukaan nykyisin muodissa.

– Sähkökalusteet saattavat olla muun muassa pyöreitä ja tosi pieniä. Ammattilaisillekin käy usein niin, että maalaustyö sähkörasioiden ympäriltä on tehty huolimattomasti. Kaikki johtuu siitä, ettei tilaa nähdä valmiina, vaan oletetaan asioita.

Itseluottamusta ja nöyryyttä matkaan

Heino muistuttaa myös siitä, että aikaa, vaivaa ja rahaa voi säästää pienillä nikseillä.

– Jos haluaa esimerkiksi tapetin johonkin seinälle, sitä ei ole järkevä välttämättä pintamaalata, tv-remonttimies huomauttaa.

Joka tapauksessa hän rohkaisee kotiremontoijia lähtemään rohkeasti hommiin.

– Kyllä kaikki on periaatteessa tehtävissä itse. Tietysti aina, jos remonttiin liittyvät vaikka märkätilat, tai riski kämmätä huolella on suuri, pitää olla tosi tarkkana.

Heino nostaa esille laatoituksen, joka hänen mukaansa mielletään usein haastavaksi.

– On totta, että aloituskynnys on korkea. Oikeastaan kaikki rakennushommat ovat oikeastaan sellaisia, että mitä nopeampi – eli kokeneempi – olet, sitä helpommaksi tekeminen muuttuu. Esimerkiksi kylpyhuoneen laatoittaminen on itse asiassa aika helppoa. Vaikeampaa on saada pohja suoraksi.

– Ylipäätään itseluottamusta saa olla, mutta nöyrä asenne on tärkeä. Pitää tietää, mihin pystyy ja mihin ei, Heino pohtii.

Tämä pätee kotiremontoijien lisäksi ammattilaisiin.

Heino mainitsee, että esimerkiksi jatkuvasti uusiutuvat pintamateriaalit pakottavat hänet itsensäkin ajoittain paneutumaan työohjeisiin äärimmäisen tarkasti – mikä on itse asiassa osa koko työn mielekkyyttä.

Kahdessa viikossa 256 työtuntia

Entä kysytäänkö Heinolta paljon vinkkejä myös työajan ulkopuolella, jo vapaalle vaihdettua?

– Suomalaiset ei hirveästi tule kyllä kyselemään, varsinkaan isommissa kaupungeissa, Heino naurahtaa.

– Lähinnä saatetaan tulla kertomaan, mitä on tehty, ja ollaan ylpeitä omasta tekemisestä. Mutta juttelen kyllä mielelläni rakentamisesta ja autan tosi mielelläni, jos vain osaan ja on aikaa.

Omalta uraltaan hän muistaa parhaiten ne rankimmat projektit, jotka ovat jättäneet unen minimiin – mutta hienon tarinan kerrottavaksi.

Juuri itsensä likoon pistäminen on se, minkä takia töitä haluaa ja jaksaa tehdä.

– Ensimmäisellä Inno-kaudellani 11 vuotta sitten remontoimme kylpyhuoneen. Yhdistimme kahdestaan kolme huonetta yhdeksi suureksi kylpyhuoneeksi kahdessa viikossa ja teimme 256 tuntia töitä mieheen. Välillä meni aamuseitsemään asti, ja seuraava päivä starttasi aamuyhdeksältä.

”Tällä tiellä ollaan”

Televisiotyö tarjoaa ylipäätään elämyksiä, joita omassa työssä ei välttämättä pääse kokemaan.

– Kun omassa työssä urakan remontin jälkeen luovuttaa ja häipyy, sisustusohjelmissa tehdään kaikki täysin valmiiksi, kalustusta myöten.

– Ja onhan se konseptina ihan omansa, että koko remontti toteutetaan yllätyksenä, joka paljastetaan lopuksi, ja pääsee näkemään asiakkaan reaktion.

Tällä hetkellä Heino on Kotoisan kakkoskauden sisäkohteiden kimpussa. Rakennushommia hän tekee todennäköisesti myös jatkossa.

– Tällä tiellä ollaan, vaikka paljon muitakin virityksiä on päällä, hän toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?