Asuminen

Poika peri osan suvun huvilasta, katastrofi oli valmis

Julkaistu:

Mökkiriidat
Yhteiskäytössä olevat sukumökit voivat pahimmillaan olla todellisia riitojen näyttämöitä. Suomalaisten mökkiriidoissa on vähintäänkin hermot, ellei jopa henki, uhattuna.
Kesämökki voi olla rauhan tyyssija – tai jotakin täysin muuta.

Seesteisinkin mökkihetki voi muuttua yhdessä hetkessä, sillä riitaisat ihmiset saavat aikaan riidan missä vain – vaikka sitten mökillä.

Kesäpaikkojen yhteisomistajuus lisää kiistoja entisestään.


Ilta-Sanomat kertoi viikonloppuna varsinaissuomalaisesta Leenasta, 54, joka kärsi ahdistavista mökkisukuloinneista yli 20 vuotta. Tunnelma oli humalaisten sukulaisten takia mökillä aina ahdistava. Pahimmillaan mökillä käytiin toisiin kännissä käsiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tänä kesänä Leenalle ja hänen miehelleen viimein riitti: pariskunta jätti vierailun rohkeasti väliin.

Mökillä kasvatettiin kannabista

Saman jutun yhteydessä kysyimme lukijoilta, minkälaisia ristiriitoja mökkeily on heillä aiheuttanut.

Tarinoita riitti tälläkin kertaa.

Yhden erikoisimmista kertoi nimimerkki Hamppuvapaa vyöhyke. Hän kertoi omistavansa osuuden yhteismökistä.

Mökin käyttäjien kesken oli sovittu, että hän vastaa mökin sähkölaskusta. Mökillä käytiin harvoin, joten sähkölasku oli pieni, noin 30 euron luokkaa vuodessa.


Yhtenä keväänä sähkölaskun hinta pompsahti jyrkästi ylöspäin, noin 400 euroon vuodessa. Syy kalliille laskulle paljastui viimein.

– Kävi ilmi, että nuori sukulainen kasvatti mökillä kannabista. Tuli vähän sanomista. Poliisillekin.

Sukulaispojan sistuskatastrofi

Syö miestä -nimimerkki kertoo puolestaan tilanteesta sukuhuvilalla, jossa koettiin varsinainen sukupolvien yhteentörmäys.

Lukija kertoo saaneensa 1940-luvulla rakennetun huvilan perinnöksi isältään. Paikka oli ensin sisarusten yhteisomistuksessa, mutta kun yksi heistä kuoli, hänen lapsensa peri osuuden isältään.

Historiallisessa paikassa oli alun perin vanhoja huonekaluja, Arabian astiasto, ryijyjä ja muita tekstiileitä menneiltä vuosikymmeniltä.

Pojan käsittelyssä huvila sai kuitenkin muutaman viikon aikana aivan uuden ilmeen.

– Hän vei kirpparille kaikki 1940-luvun tavarat ja hankki tilalle halpahalliroskaa! Nyt on sitten vanha, hieno huvila täynnä mautonta rihkamaa ja kitschiä. Kantikkaita laatikkohuonekaluja, noloja englanninkielisiä aforismitauluja, kipsipatsaita, vesipiippuja, puutarhatonttuja, muovituoleja.

– Jossain määrin ottaa päähän. Eikä ihan jossainkaan. Kaikki tapahtui minun ja siskoni tietämättä.

Sisko omi mökin ja sätti

Suomalaismökeillä riittää monesti myös puuhaa. Ihmisillä voi kuitenkin olla täysin eri käsitykset siitä, mikä määrä työtä on tarpeellista tai riittävää.

Ilta-Sanomien lukija kertoo sukumökistä, jossa lomaillaan kukin vuorollaan. Ongelmia ei siis aiheudu yhteiselosta, mutta monenlaista muuta turhaa syyllisyyttä mökkeily kyllä aiheuttaa.

– Siskomme vaan varaa heinäkuun ja elokuun alun koulujen alkuun itselleen. Muilla ei sinne ole silloin asiaa. Joskin puolisonsa sukua siellä kyllä kestitään.

Itselleen jäävää lomaviikkoa lukija kuvailee armoviikoksi.

– Saamme kuitenkin sitten kuulla, jos emme tee mökillä töitä tai vaikka jos tekisimmekin, teemme väärin. Kompostivessat ja takatkin pitäisi joka mökkikerran jälkeen tyhjentää, kun ei kaupunkilaisena tiedä mikä on komposti.

– Mieluummin lomailen kotona tai ulkomailla kuin mökillä, jossa tuntee koko ajan syyllisyyttä, jos vain ottaa rennosti. Siskoni siis on onnistunut tavoitteessaan omia mökki itselleen.

Ruotsissa asuva sisko ei maksanut lantin lanttia

Lukija muistelee aikaa, jolloin hänen miehensä ja miehen sisko omistivat yhdessä mökin.

Miehen siskon käytös aiheutti perheessä paljon pahaa mieltä.

– Sisar asuu Ruotsissa. Hän varasi mökin aina heinäkuuksi, mutta ei osallistunut mökin ylläpitoon. Ei rahallisesti eikä muutenkaan.


Mökki oli lopulta pakko myydä, kun lukijan mies jäi työttömäksi, eikä mökin ylläpitoon jäänyt rahaa.

Sisko ei tässäkään tilanteessa auttanut rahallisesti.

– Eräänkin kerran saimme hänet kiinni vasta kaupungin keskustassa, kun hän oli lähdössä laivalla kotiin. Ei olisi millään osallistunut rahallisesti remonttikuluihin, tiemaksuihin ja kiinteistöveron maksamiseen. Saimme lopulta kinuttua häneltä rahat keskellä katua toisten ihmisten kuullen. Siis ihan uskomatonta touhua! Onneksi se aika on ohi!

Ikuinen työleiri

Etenkin nuoremmalle sukupolvella mökkeily voi näyttäytyä ikuisena työleirinä, josta on lomailu kaukana.

Tuli mieleen –nimimerkillä kirjoittanut muistelee lapsuutensa ja nuoruutensa kesämökkeilyä pitkin hampain.

– Aina oli joku remontti kesken. Useamman kerran isä unohti sanoa, että tehdäänkin remonttia, joten en ottanut remonttiin sopivia vaatteita mukaan. Meni moni suosikkivaate pilalle.

– Nyt aikuisena ei ole koskaan tehnyt mieli omaa kesämökkiä, koska ymmärrän, miten paljon ylläpitoremontointia sellainen voi vaatia.

Mökkilaiturille syöksyi mies aseen kanssa

Harvoinpa mökkeily on kuitenkaan hengenvaarallista.

Helsinki-Lahti-Kouvola-nimimerkillä kirjoittaneelle mökkireissu oli kuitenkin koitua kohtalokkaaksi vuosi sitten Iitissä.

– Olin jo hieman uupuneena palaamassa poukamaan, mistä olin uimaan lähtenyt. Yhtäkkiä viereiselle rantamalle mökkilaiturille syöksyi mies pitkäpiippuisen aseen kanssa uhkaillen. Huusi, että uin heidän rannassaan.

– Mies oli jonkun lahtelainen huvilan omistaja tai jotain, ja piti tarkkaa vaaria aluevesistä aseen kanssa.

Kutsu tekemään töitä

Kutsu isovanhempien mökille voi olla kiva yllätys – tai sitten ei. Mökkikutsu voi nimittäin tarkoittaa muuta kuin lomailua.

– Veljelleni mökkikutsu on käytännössä kutsu remonttitöihin. Veljeni kyllä auttaa, mutta turha ihmetellä miksi tulee vain kerran kesässä. Vanhemmiltanikin kyselevät jatkuvasti ja ihmettelevät, kun heillä on kesäisin viikonloput niin täynnä ja lomat suunniteltuna. Työläisillä ei ole samalla tavalla aikaa kuin eläkeläisillä. He eivät aina muista ajatella sitä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt