Asuminen

Läkähdytkö kuumuuteen? Martat paljastavat kodin viilennyskikan, joka todella toimii

Julkaistu:

Kodin viilennys
Helteellä koti voi lämmetä hälyttävän kuumaksi. Soitimme Martoille ja kysyimme, mikä viilennyskikoista todella toimii.
Netin keskustelupalstoilla on tarjolla jos jonkinlaista apua kuumuuteen. Jotkut vannovat märän pyyhkeen ja tuulettimen nimeen, toiset lopettavat helteellä kotia kuumentavien laitteiden, kuten uunin käytön.

Mutta mikä viilennyskikoista todella toimii?

Soitimme Marttaliiton hankekoordinaattori Hanna Viidalle ja kysyimme, mitä tehdä, jos asunnosta ei löydy ilmaa viilentävää ilmalämpöpumppua.

Läpiveto toimii

Viidan mukaan viilennyskikka, joka todella toimii, on läpiveto.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Avaa siis ikkunat, parvekkeen ovi tai ulko-ovi. Paras aika tuulettaa on, kun ilma ulkona viilenee. Tuulettaa voi toki myös päivällä, jotta koti-ilmaan saadaan vaihtuvuutta, Viita vinkkaa.

Konstit voivat kuitenkin olla vähissä, jos asunto on vain yhteen ilmansuuntaan.

– Läpivetoa on silloin vaikea saada, Viita pahoittelee.

Motivan asiantuntijan mukaan tuulettaminen kannattaa unohtaa myös niissä tilanteissa, jolloin ulkona on kuumempaa kuin sisällä. Kuumalla ilmalla tuulettaminen voi lämmittää myös sisäilmaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos ilma asunnossa seisoo, ainoa todella toimiva konsti on lompsia kauppaan ja hankkia kotiin ilmanviilennin tai ilmastointilaite.

Ilmanviilennin on laite, joka ei varsinaisesti viilennä ilmaa, vaan toimii puhaltimena propellituulettimen tapaan. Laitteessa ei ole kylmäainetta, mutta siinä on säiliö, johon voi laittaa kylmää vettä tai vaikkapa jäätä.


Huomioi kuitenkin, ettei huoneilman kosteus kasva liian suureksi. Käyttöohjeissa voi olla maininta, ettei veden ja jään avulla tehtävää viilennystä suositella Suomen oloissa.

Erillinen ilmastointilaite toimii puolestaan sen sisällä olevan kylmäaineen avulla. Se imee huoneilmaa ja palauttaa viilentynyttä ilmaa takaisin huonetilaan. Prosessissa syntyvä lämmin ilma johdetaan ulos poistoputken kautta. Ilmastointilaite toimii myös kosteudenpoistajana.

Kuivata pyykki

Netissä kiertää parhaillaan lukuisia kikkoja, joilla asunnon voi viilentää mielikuvituksellisesti.

Yhden kikan mukaan koti viilentyy, kun pitää kylmää suihkua päällä ja avaa kylpyhuoneen oven. Toisen kikan mukaan olo helpottuu, kun pyykin kuivattaa helteellä sisätiloissa.

Näitä konsteja koittavan kannattaa pitää mielessä huoneilman kosteus. Eihän se kohoa pitkäksi aikaa liian kuumaksi?

Viidan mukaan kikka kolmosia kannattaa harkita kahteen kertaan myös ympäristösyistä.

– Turhan veden juoksuttaminen ei ole pidemmällä tähtäimellä kovin kannattavaa ympäristöä ajatellen. Pitäisin mielessä myös helteellä tällaiset asiat.

Lue myös: Näin viilennät kuuman kodin – 3 vinkkiä joita kannattaa kokeilla ja 2 kikkakakkosta, kun mikään muu ei auta

Osittainen lähde: rakentaja.fi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt