Asuminen

Tällaista mökkiä voi olla vaikea kaupata – kaksi vuosikymmentä erottuvat tilastoista

Julkaistu:

Mökki
Suvun perintömökki voi olla vaikea kaupattava, jos sijainti on väärä ja korjausvelkaa on kertynyt runsaasti.
Kesämökkeily menettää suosiotaan nuorempien sukupolvien keskuudessa.

Jos rakkaalle sukumökille ei löydy ottajaa, on mökkikaupan aika.


Myyntimenestykseen vaikuttavat kolme seikkaa: sijainti, hinta ja mahdollinen korjausvelka.

Kiinteistömaailma kertoo tiedotteessa, että tällä hetkellä tarjontaa on paljon 1970- ja 1980-luvun mökeistä. Näinä vuosikymmeninä rakennettiin paljon mökkejä, joiden omistajat alkavat olla noin 80-vuotiaita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nyt näiden mökkien omistajat alkavat luopua mökeistä. Mökeissä saattaa olla myös paljon korjausvelkaa.

Tarkista katto ja kosteudenhallinta

Peruskorjaamisen ja rakentamisen kehittämiskeskus ry:n toimitusjohtaja Mikko Juva täsmentää, että tyypilliset 70‑80-lukujen mökkien ongelmat liittyvät korjaamattomiin vesikattoihin ja kosteudenhallintaan.

Jos mökkiä ei lämmitetä ympärivuotisesti, rakenteisiin kertyy kosteutta lähes poikkeuksetta. Tunkkaisen hajun saa helpommillaan pois pintojen ja huonekalujen kunnollisella homepesulla. Isompia ongelmia on tiedossa, jos kosteutta on kertynyt rakenteiden läpi villoihin ja eristeisiin.

Pahimmillaan vastassa on sekä hometta että lahovaurio.


Juvan mukaan vanhan mökin korjaaminen ei automaattisesti tarkoita suuria kustannuksia, sillä jokainen mökki on oma tapauksensa.

Hirsimökkien ongelmat ovat usein helpommin hallittavissa. Myös mökin käyttötiheydellä on väliä. Talviasuttava mökki korjataan eri periaattein kuin pelkkä kesäasunto. Esimerkiksi höyrynsulkumuovia ei tarvita, jos mökki on käytössä vain kesäaikaan.

– Monia vanhoja mökkejä voi korjata kohtalaisen kevyin toimenpitein. Korjaukseen voi mennä joitakin tuhansia euroja, Juva arvioi.

Etäisyys tärkeää

Ajallaan tehdyt korjaukset vaikuttavat positiivisesti mökin myyntiin, sillä mökkikauppa muistuttaa asuntokauppaa. Mökille halutaan rentoutumaan, ei remonttityömaalle.

Luksusta suomalaiset eivät silti mökillä välttämättä kaipaa. Mökkeihin halutaan sähköt, mutta ei välttämättä muita mukavuuksia, Kiinteistömaailma muistuttaa.

Helpoiten menee kaupaksi mökki, joka on sekä sopivan hintainen että riittävän lähellä.

100 000 euroa tai alle maksava mökki, jonne on matkaa kaupungista korkeintaan tunti, on tällä hetkellä mökkimarkkinoiden halutuin helmi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt